Najdi forum

Spoštovani,

 

imam probleme z živčnostjo, ki se mi vidi na obrazu in v tonu glasu, večkrat sam sploh ne zaznam, da sem živčen, ampak to opazijo drugi.

Bil sem že na psihoterapiji za moje probleme, psihoterapevtka opazila napredek, tudi sam, bilo je bolje.

Zdaj pa spet isto. Relaps. Psihoterapija ne pomaga.

Zakaj prihaja do živčnosti? Kaj naj naredim? Sem zrel za v varovan oddelek posebnega socialnovarstvenega zavoda? Star sem 43 let, zaposlen, a brez otrok, samski (in ker nimam otrok, ker imam popoldneve proste, moji mislijo, da nimam razloga za biti živčen. Tudi plačo imam solidno in vse ostalo. A sem živčen. Kaj lahko naredim? Vložim vlogo za sprejem v Hrastovec?

 

Najprej si pomagaj sam.

Živčnost, razburjenost, depresija..težje oblike zahtevajo zdravljenje, lažje pa lahko omiliš, premagaš sam oz s pomočjo prijateljev.

Veliko hodi, 1x, 2x na dan, vsaj 15 min ali več. Ta čas, ko si zunaj in gledaš naravo, glava počiva. Probleme pusti doma!!!! Več je hoje, več je počitka, dobro počutje se daljša. Fotografiraj, nabiraj čaje, išči nove poti, karkoli ti paše. Negativo odženi. Reci ne in misli kaj drugega. To moraš sam doseči. Doma to predelaj, kaj zapiši…zapiši lepe pozitivne stvari, ki si jih opazil. Prvi dan bo mogoče le en stavek, drugi dan dva, itd. To ni teško. Odpri zvezek in piši. Smešno? Mogoče,… a pomaga.

Na ta način ne misliš na probleme, na vse tisto, kar te živcira.

 

Pozdravljeni!

Živčnost lahko izhaja iz različnih vzrokov, kot so stres, anksioznost, depresija, pomanjkanje samozavesti, čustvene travme itd. Žal v vašem sporočilu ni podrobnejših informacij o vaših izkušnjah, razlogih za živčnost ali o tem, kakšen napredek ste dosegli med psihoterapijo.

Zakaj prihaja do živčnosti, lahko ugotovite z nadaljnjim raziskovanjem sebe, kar vam lahko pomaga pri iskanju poti iz težav.

Običajno je tako, da prihaja tudi do relapsov v počutju, ki so del do izboljšanja.

Vas vabim, da napišete kaj več o sebi in kaj doživljate.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close