Najdi forum

Zemlja za božični kaktus

Sem velik ljubitelj božičnih kaktusov. Zanima me iz vaših izkušenj, kakšna
zemlja jim najbolj ustreza.

Zemlja za kaktuse, saj je to kaktus. Mešanica zemlje in peska, pa pazi na drenažo.

Zemlja za božični kaktus je drugačna kot za druge kaktuse. Ta vrsta namreč raste na drevju, kjer ni prave zemlje iz tal.

Marko, lahko malo napišeš, kako ga neguješ, kajti jaz sem “podedovala” tri velike lonce kaktusov pred leti. Na začetku so še cveteli, Lani in letos pa nič. Očigledno nimam pravega pristopa do njih.
Prosim za nasvet.

Po odcvetenju, to je sedaj, kar malo pozabim nanje in jih pustim žejne.
S tem jih prisilim, da počivajo. Meseca marca jih začnem malo zalivati, ne
preveč, konec maja, ko mine nevarnost zmrzali pa jih prestavim ven na
polsenčno mesto. Severna stran hiše, kjer jih sonce obsije samo zgodaj
zjutraj in pozno popoldne. Nekajkrat jih tekom poletja dognojim z gnojilom
za cvetoče lončnice. Opazil sem, da ko se začnejo hladnejše noči in je dan
bistveno krajši, moji “božički” že začnejo nastavljati cvetne popke.
Pred zmrzaljo jih nato prenesem v hišo, na svetel in ne pretopel prostor.
Ko se aklimatizirajo na notranji prostor se jih ne sme več prestavljati niti
obračati, ker tega ne prenesejo in odvržejo cvetne popke.

Seveda jih maja ne pozabi presaditi v dobro humusno zemljo. Jaz uporabim
boljšo šoto, ki jo kupim pri vrtnarju (je zelo draga), dodam malo kremenčeve mivke in zelo malo krtinovke. Če je ta mešanica prava ne
vem, zato sem zgoraj vprašal. Zaenkrat mi kar lepo uspevajo in vsako
leto me nagradijo s stotino cvetov.
Želim veliko uspeha, če ni kaj dobro napisano pa vprašajte.
LP Marko R.

Ja, je razumljivo.
A naj pričnem zdaj s skromnim zalivanjem? Pa čeprav mi ni cvetelo!Sodelavka pravi, da njej včasih zacveti šele za veliko noč! Je to možno?
Kako pogosto pa zalivaš, ko je rastlina zunaj?

Jaz jih sedaj sploh nič ne zalivam. Stojijo na hladnem v veži. Poleti jih zalivam takrat kot ostale cvetoče lončnice, včasih izpustim kakšen
obrok vode. Ni nič zato, če kdaj malo ovenijo. Tudi v naravi se to dogaja.
Za božične kaktuse je značilno, da cvetijo ko je kratek dan, enako kot
krizanteme in božične zvezde. So kratkodnevnice.
Če zacveti tako pozno (za veliko noč) pomeni, da je bil preveč osvetljen
in ni imel kratkega dneva. Lahko poikute tako kot pravi vaša sodelavka,
se pa doba mirovanja prestavi na kasnejši čas. Obvezno rabijo počitek.

Alemba,

je pa tudi možno, da imate Velikonočni kaktus.

BOŽIČNI KAKTUS – ZYGOCACTUS

Vsi dobro poznamo božični kaktus, grmiček, ki je sestavljen iz majhnih, listom podobnih členkov, filokladije strokovno imenovane. Če dobro skrbimo zanj, nas skoraj celo zimo veselo razveseljuje s svojim lepim cvetjem, ki je običajno škrlatno – vijolične barve.

Božični kaktus, ki ga poznamo je križanec dveh Brazilskih epifitov (rastlina, ki raste na drugi rastlini in ima svoj prehranjevalni sistem). Starša spadata v rod Schlumbergera, zato tudi Božični kaktus včasih imenujemo tako. Ker so epifiti, je njihov koreninski sistem zelo slab, zato kaktuse te vrste sadimo v humusni substrat, ki naj ima kislo reakcijo, kateremu dodamo mivko, ali pesek nekoliko večje granulacije

Kakor božična zvezda in krizanteme, je tudi božični kaktus rastlina kratkega dne, ali kratkodnevnica. Cveti samo takrat, ko so dnevi kratki. Cvetne popke nastavlja v odvisnosti od temperature in dolžine dneva, zato lahko z zatemnjevanjem uravnavamo čas cvetenja. Tako lahko kaj hitro dobimo iz božičnega kaktusa (Schlumbergera), velikonočni kaktus (Rhipsalidopsis)

Po cvetenju kaktus pustimo počivati tako, da ga mesec in pol, do dva ne zalivamo oz. zalivamo le toliko, da ne propade. Ga imamo na temperaturi okoli 10-15° C, ta čas ga tudi ne gnojimo. Nekje v marcu ga pričnemo spet zalivati in gnojiti z gnojili za kaktuse. Intenzivno gnojenje in zalivanje v tem času spodbuja rast. V sredini poletja pa postanemo spet varčni z vodo in gnojilom, saj se rastlina prične pripravljati na cvetenje. V zgodnji jeseni (september), pa rastlini damo spet najugodnejše pogoje za njeno cvetenje. V sredini oktobra ga pričnemo zatemnjevati. Najbolj primerna temperatura je okoli 18-20° C, ob tej temperaturi ga zatemnjujemo od 8-10 ur. Zatemnjujemo na enak način kakor božične zvezde. Če želimo kaktus z veliko cvetovi, mu konec avgusta, ko se bo začel pripravljati na cvetenje, odstranimo najmlajše poganjke, saj so ti še preveč slabotni, da bi lahko imeli več kakor en cvet, starejši poganjki, pa jih imajo od dva in več. Po dobrem mesecu do dveh (Božič, Novo leto) bo kaktus v svojem polnem razcvetu.

Božični kaktus čim manj prestavljajmo in mu določimo stalno mesto, saj je občutljiv na stresne situacije, zaradi katerih lahko odvrže svoje liste (filokladije) in ne cveti.

Upam, da sem vam pomagala in zanima me kakšna je ta drugačna zemlja, ki je ni omenila Greta?

New Report

Close