Zaradi bolečin v ramenskem sklepu mi je zdravnica predpisala antirevmatik (Elderin 1 tbl 2x na dan). Poleg mi je predpisala Acipan20 mg, 1 zjutraj.
Z želodcem sem že imela težave (1x erozija v antrumu, pa v dvanajsterniku pordela sluznica, tudi GERB je že bil diagnoza, pa na naslednjih dveh kontrolah o GERB ni bilo več govora… ). V glavnem, želodec me rad “heca” in me je sedaj strah vzeti Elderin. Sicer naj bi jemala samo 5 dni… pa vseeno?? Si lahko pridelam v petih dneh kakšno razjedo zaradi zdravila? Kaj če bi vzela 20 mg Acipana zjutraj in 20 mg zvečer (pred zdravilom Elderin)? Bi tako zmanjšala tveganje?
V rami me trga, tako da verjetno je res kakšno vnetje ….
Spoštovana,
Razumem vašo skrb. Resnica je, da je Elderin v skupini ti. nesteroidnih antirevmatikov in kot stranski učinek je možen tudi vpliv na želodčno sluznico, vendar je za tako kratek čas jemanja ob zaščiti z Acipanom mala verjetnost, da bo povzročil večjo škodo.
Vsekakor če imate pomisleke, se lahko pomenite o uporabi nekega drugega analgetika vendar tudi želeni učinek, ki jih nesteroidni antirevmatiki imajo ne bo prisoten ( pri takšnih težavah ko ste jih opisali se je vaš zdravnik pravilno odločil). Vedno odtehta možnost pri kateri je več koristnih učinkov seveda če je sprejemljiva stopnja neželenih učinkov.
Lp