Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Zelodcni krci

Zelodcni krci

Pozdravljeni!

V zadnjih nekaj mesecih so se mi zacele razne zelodčne tezave, katere mislim da so zmeraj hujse. Gre se za želodčne krče. Ti se pojavijo kar naenkrat, in izginijo tudi tako hitro, kakor so prisli.
Tak “napad” sem imel prvic okoli Velikonočnih praznikov. Nenadoma so me v predelu zelodca zaceli grabiti krci, ki so se hitro stopnjevali, tudi tako, da sem se komaj dihal. Sele po 45minutah sem odsel v ambulanto do zdravnika., a so krci nenadoma popustili na poti do ambulante. Ker sem bil skoraj tam, sem sel vseeno do zdravnika, ta me je pregledal in ni vedel tocno kaj bi bilo, rekel pa je, da so tej krci verjetno vzrok velikonocnih jedi (zrak naj bi se nabral v trebusni votlini in naj bi pritiskal k pljucom, zato naj nebi mogel dihati). Kasneje so se krci v bolj blagi obliki pojavili se nekajkrat, se posebej zjutraj, ko nic ne jem do 9:00 ure vendar niso bili tako mocni, in sem potrpel da so ponehali.
Vceraj me je pa tak krc zopet prijel, na isti nacin, bolecina je segala od prsnega koša, do zadaj, do hrbtenice, oz. lopatici. Problem je da takrat komaj diham in se zvijam v krcih.
Tudi takrat je napad nenadoma ponehal, kakor je prisel. Vse skupaj je trajalo cca. 10minut. Ob teh napadih sem cutil, da imam predel kjer je zelodec zelo otrdel, kot da bi se tista misica mocno krčila. Se vedno ne vem kaj bi bil vzrok tega. Sel sem do svoje zdravnice, ki pa je rekla, da je to prav tako vzrok plini v trebusni votlini, in da bi moral samo malo rigati ali prdeti. Meni nic ne pomaga. Najhuje je to, da tisti trenutek ne vem kako ublaziti bolecine, niti ne vem kaksen polozaj pomaga, ker je v vsakem polozaju isto.
Zanima me ali je mozno, da je vzrok vsega tega lahko se kaj drugega?
Kaj predlagate?

Pred kratkim sem jemal Ortanol, ker sem imel vnetje želodca in Gastroezofagealna refluksna bolezen (tista misica zapiralka v zelodcu se mi ne zapira dobro), sedaj mi je Ortanola zmanjkalo, in takoj naslednji dan sem imel bolecine v zelodcu, Ranital mi ne pomaga dosti, ali pa skoraj nic. Zanimivo je da takih napadov pred jemanjem Ortanola nisem nikoli imel, imel sem le blage tezave z zelodcem, zaradi katerih so me poslali na Gastroskopijo. Sedaj imam pa nenadoma take pobleme.Kot da bi želodec hotel da jemljem Ortanol, kot da bi se ga navadil. Cudno. Ali je mozno, da se je zelodec navadil Ortanola oz. zmanjsano izlocanje kisline zaradi Ortanola, in sedaj ko sem ga nehal jemati, da je se bolj obcutljiv na kislino? In da imam zaradi tega napade?
Mogoce vam bo pomenil tudi podatek, da se od meseca decembra lansko leto do aprila shujsal iz 105kg na 90kg. Visok sem 180cm. To je samo neumesen podatek, ki vam bo mogoce prisel prav, ce je mogoce hujsanje tudi vzrok vsega tega. Hujsal sem tako, da sem jedel v manjsih kolicinah, vendar nisem bil lacen, poleg tega sem jemal tablete Metaboless za hujsanje; poleg vsega tega sem imel skoraj vsak teden 1dan post.

Star sem šele 18let,in imam ze take probleme z zelodcem. Zase iscem kaksno dieto, s katero bi popravil skodo, oz. odpravil te tezave. Ne vem pa kje dobiti tako dieto. Rad bi konkretno dieto, in ne nasvet cesa naj nebi jedel in kaj naj bi bilo priporoceno jesti.

Se eno vprasanje, ki ne sodi k zelodcnim tezavam…
…ali je mozno ginekomastijo nekako odpraviti s kaksnimi fitness vajami za prsa in ramena, da bi utrdil ta del; ali pa s plavanjem ali kakimi drugimi vajami? Ali se da ginekomastijo se kako drugace odpraviti, ali je mogoče le hujsanje v primeru debelosti, ali in kirurški poseg?

Se vam opravicujem, da sem stvar tako zakompliciral.

Za vas odgovor se vam ze v naprej zahvaljujem,
Vinko

Spoštovani!

To kar opisujete kaze na somatoformno motnjo, tj. duševno težavo, ki se kaže v obliki ponavljajočih bolečin, ki izgledajo kot, kot da imajo vzrok v telesnih spremembah, pa temu ni tako. Vzrok je verjetno v napetosti, stresu, nevrozi, potrtosti ali čem podobnem. Verjetno si bil nedolgo tega izpostavljen takim stvarem, ali si še vedno. Pogosto pa se take težave v obliki napadov, ki jim pravimo tudi panični napadi, pojavijo takrat, ko ni več takega pritiska. Pravimo, da »je prišlo za tabo«. Seveda je to le predvidevanje. Sicer pa si je težko predstavljati, kot praviš resno bolezen, ki bi vse to povzročala.

Kaj storiti? Ob napadu je najbolje počakati, da mine, ker noben ukrep zadeve bistveno ne spremeni. V tolažbo ti je izkušnja, da je potem (v določenem času) vse v redu. Dolgoročno pa bi se bilo, v primeru, da prejšnji odstavek drži, potrebno nekako soočiti s problemi in jih na takšen ali drugačen način rešiti.

Ginekomastijo je možno odpraviti le z operacijo, če niste zadovoljni z zmanjšanjem po hujšanju ali s tem, koliko se prikrije v ostalem tkivu.

Lep pozdrav!

New Report

Close