želodčne težave

Pozdravljeni!

Stara sem 25 let in so mi pred letom dni odstranili žolčnik. Nakar so se začele težave z želodcem. Bila sem na UV trebuha in na gastroskopiji kjer so ugotovili, da imam veliko žolča v želodcu in vnetje želodčne sluznice. Dobila sem zdravilo ULTOP S. Težave pa so se začele tako, da se mi je pojavila nenadna vročina, ki je stagnirala vsaj en mesec na 37.3, imela sem pomanjanje apetita in občasno drisko. Ko sem začela jemati ultop so vse te težave izginile, razen občasne zgage. Čeprav so mi rekli da te težave in želodec nimajo nikakršne povezave. Od takrat je minilo pol leta in sem se počutila odlično, hodim v naravo itd.jem in pijem večino hrane in pijače, razen mesa. Pred nekaj dnevi pa sem doživela nekakšen čustveno stresni šok, zaradi katerega sem sedaj pod stresom in in čustvenim pritiskkom. In so se spet pojavile težave, kot pred pol leta, rahla vročina, driska in bolečine v želodcu. Zanima me ali je to morda reakcija želodca na stres? Je možno da od čustvene obrmenitve dobimo vročino, drisko in se slabo počutimo oziroma da te simptome povzroči želodec? Ker drugače sem tudi takrat dala skozi vse preiskave tudi na infekcijski kliniki če bi morda imela kako virusno obolenje in so ugotovili da sem povsem zdrava, razen težav z želodcem, niso našli ničesar drugega.

Prosim za vaše mnenje

lep pozdrav

Sandra

Spoštovani!

Glede na opisane težave gre pri vas najverjetneje za t.i. postholecistektomični sindrom. Takšen sindrom opažamo pri 10-15% bolnikov po operaciji žolčnika. Po odstranitvi žolčnika se spremeni izločanje žolča. Kadar se žolč vrača nazaj v želodec pride lahko do vnetja želodčne sluznice (gastritisa) in celo vnetja sluznice požiralnika (ezofagitisa). Zaradi tega se pojavijo bolečine v zg. delu trebuha ter vračanje grenke vsebine v usta. Lahko pa tako spremenjeno izločanje žolča povzroči drisko in količne bolečine v spodnjem delu trebuha. Vročina ni tipična za ta sindrom, čeprav jo nekateri navajajo. V zdravljenju ponavadi uporabljamo zaviralce protonske črpalke (npr. Ultop, Ortanol..), antacide, ki vežejo tudi žolčne kisline (Rupurut), občasno tudi prokinetike, če bolniki nimajo drisk. Ponavadi težave po tej terapiji izvenijo, se pa rade ponovijo. Kljub odstranitvi žolčnika imate lahko še vedno tudi napade količnih bolečin zaradi kamnov, ki se izločajo skozi žolčevod. Velikokrat se taki kamni zagozdijo v žolčevodu in bolniki postanejo rumeni ter imajo lahko povišano temperaturo. V takem primeru pa morate takoj poiskati zdravniško pomoč.

Lep pozdrav,

Nataša Smrekar

Ali je možna tudi bolečina nalevem delu prsi,ter piskanje v plučih.Hvala za odg.

Bolečina v v levi polovici prsnega koša in piskanje ne sodita v klinično sliko postholecistektomičnega sindroma. Piskanje slišimo ponavadi pri bolnikih z astmo ali bolnikih s kronično obstruktivno pljučno boleznijo. Če imate take težave le poiščite pomoč pri lečečem zdravniku.

Lep pozdrav

Nataša Smrekar

lep pozdrav

nsmrekar
Re: želodčne težave

06.02.10 19:07
Moderator
Spoštovani!

Glede na opisane težave gre pri vas najverjetneje za t.i. postholecistektomični sindrom. Takšen sindrom opažamo pri 10-15% bolnikov po operaciji žolčnika. Po odstranitvi žolčnika se spremeni izločanje žolča. Kadar se žolč vrača nazaj v želodec pride lahko do vnetja želodčne sluznice (gastritisa) in celo vnetja sluznice požiralnika (ezofagitisa). Zaradi tega se pojavijo bolečine v zg. delu trebuha ter vračanje grenke vsebine v usta. Lahko pa tako spremenjeno izločanje žolča povzroči drisko in količne bolečine v spodnjem delu trebuha. Vročina ni tipična za ta sindrom, čeprav jo nekateri navajajo. V zdravljenju ponavadi uporabljamo zaviralce protonske črpalke (npr. Ultop, Ortanol..), antacide, ki vežejo tudi žolčne kisline (Rupurut), občasno tudi prokinetike, če bolniki nimajo drisk. Ponavadi težave po tej terapiji izvenijo, se pa rade ponovijo. Kljub odstranitvi žolčnika imate lahko še vedno tudi napade količnih bolečin zaradi kamnov, ki se izločajo skozi žolčevod. Velikokrat se taki kamni zagozdijo v žolčevodu in bolniki postanejo rumeni ter imajo lahko povišano temperaturo. V takem primeru pa morate takoj poiskati zdravniško pomoč.

Lep pozdrav,

Nataša Smrekar

zanima me. Imam enako težavo vendar zdravniki ne odkrijejo ničesar?? Imam žolčnik bil sem na gastroskupiji in iz želodca je naprava izpumpala polno posodo žolca ter bil sem enako na ultrazvoku in vsi organi delujejo normalno dobil sem tablete acipan 40mg 2x na dan vendar težava ne izgine : imam zelo mehko blato pogosti drisko pekočo bolečino v trebuhu občasno ob dijeti sem shujšal 15 kg v 4 mesecih težavo imam točno eno leto poskušal sem vse edino nisem prenehal kaditi

prosim za odgovor hvala

pozdravljeni,

v kolikor je bila gastroskopija v mejah normale tablet Nexium ne potrebujete. v kolikor je bil prisoten refluks žolča sedaj pogosto predpisujem zdravilo Ursofalk 1xdnevno, zdravilo pri nekaterih bolnikih pomaga.

sicer pa priporočam, da opravite se kolonoskopijo.

lp

____ Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist Klinika Pacient Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8