zdravljenje zoba

Zdravnica je pričela z zdravljenjem zgornje desne šestice.Rekla je ,da je zob precej načet,zato bo morala uničiti živec.Zob me je prej zelo bolel,še zlati na dotik in na hladno ali mrzlo.

Pri prvem čiščenju in nato polnjenju ( vstavila naj bi antibiotik ter še nekaj drugega)me je zob nehal boleti.Čez 1 teden sem bila ponovno naročena na zamenjavo zdravila.
Drugi dan po ponovnem zdravljenju me je začel zob boleti. Bolečina je hujša kadar poskusim z zobmi skupaj ugrizniti.Sedaj je na dotik boleč tudi zob zraven zdravljenega zoba.
Bolečina ,ki je občasna pa se pojavlja tudi v zgornji enki?
Zanima me ali je normalno,da zob ,ki je zravljen še vedno tako boli?Po telefonu sem govorila z zobozdravnico ,ki pravi,da je to normalna reakcija kosti na zdravilo in ,da bo čez 5 dni bolečina ponehala.Kaj menite vi o tem?
Ali je možno,da me tudi sosednji zob ter enka boli od tega zdravljenega zoba?

lep pozdrav

Spoštovana JANA,

ko enkrat odstranimo živec, sam zob ne more več boleti, bolijo pa okolna obzobna tkiva, kjer je vnetje še prisotno. To seveda sami ne moremo opredeliti (ali boli zob ali kaj drugega) – napisala sem zgolj za razjasnitev pojmov.
Po zdravljenju je povsem možno, da zaradi instrumentiranja preko koreninskega kanala ali celo prehoda zdravila v tkivo ob korenini pride do bolečin, ki pa se ne smejo stopnjevati. Zato je možen tudi občutek bolečine ob sosednjem zobu. Sekalec je od kočnikov toliko odmaknjen, da bi težko govorili o prenosu bolečine in bi bilo potrebno poiskati drug vzrok.

Pozdravljeni!
Pred mesecem dni me je začelo boleti na levi strani- nisem mogla določiti kateri zob me boli, niti to ne ali zgoraj ali spodaj.
Moja zobozdravnica mi je nato odprla šestico levo zgoraj, ker je bila že v preteklosti najbolj kritična.
Izkazalo se je, da je šestica v redu, sem pa imela veliko luknjo v petici-bila je tako velika,da je šla pod živec. Luknja je nastala vmes med obema zoboma in zato ni bila vidna na zunaj.
Zobozdravnica mi je vzela živec ven, očistila kanale in vstavila zdravilo. Kakšen teden je bilo vse v redu, potem me je zob začel boleti- bolečina se je stopnjevala in zob mi je utripal. Šla sem na dežurno, zob so mi odprli. Čez nekaj dni so mi ga zopet očistili, vstavili zdravilo in zaprli.
Mislila sem da bo sedaj v redu, vendar se je zgodba ponovila. Danes so mi zob zopet odprli. Naredili so tudi rtg sliko- prisoten je minimalni gronolom. Zobozdravnica pravi, da bi se to moralo pozdraviti.
Jaz pa nisem več sigurna v to- nagibam se k temu, da bi mi zob odstranili.
Zanima me ali je normalno, da zob vsakič, ko ga zaprejo, po nekaj dnevih začne boleti?Ali je možno, da se na rtg sliki ne vidi vse-morda so prisotne kakšne bakterije? Ali naj potrpim še malo ali naj vztrajam, da mi zob odstranijo? Kolikokrat lahko zob odprejo in zaprejo ? Ali obstaja realna možnost,da se bo ta zob pozdravil-glede na to, da so mi že 3Xdali zdravilo, pa me je vsakič začel zob po nekaj dnevih boleti in je bil izjemno občutljiv na dotik? Poleg tega mi je zobozdravnica danes omenila, da se ta zob malo maje in da ima izjemno dolgo korenino.
Vnaprej hvala za odgovor .
Lep pozdrav

Pozdravljeni!
Imam podoben problem s šestico kot ga je opisala predhodnica. Le, da je pri meni problem, da sem v zadnjem mesecu nosečnosti. Zaradi vnetja živca so mi med prvomajskimi prazniki odprli zob in očistili živec, takrat sem dobila tudi zdravilo. Pri obisku zobozdravnika mi je ta zopet odprl šestico in preveril kanalčke, vendar skozi enega ni mogel prtiti skozenj. Rekel je, da bi potreboval rentgensko sliko in da tudi nima smisla začeti zdravljenja pred porodom, ker mi antibiotik lahko sproži predčasen porod. Zob mi je začasno zaprl in rekel naj se oglasim septembra, da začneva nadaljno zdravljenje. Zanima me, ali lahko sedaj, ko bom morala čakati 3 mesece lahko pride do kakih hujših komplikacij, glede na to da nimam terapije zdravljenja.
Naj omenim, da je huda bolečina v zobu popustila, vendar me še vedno zob rahlo boli ob dotiku in če se ga preveč dotikam se mi rahla bolečina prense na območje ličnice.

Za odgovor se vam zahvaljujem.

Ana

SPoštovana ANAK,

moram priznati, da še nisem slišala, da bi zdravila, ki jih uporabljamo za zdravljenje zoba, sprožila prezgodnji porod.
Osebno bi vam v zobne kanale vstavila zdravilo na osnovi kalcijevega hidroksida, ki je v zobu lahko dalj časa, ga po potrebi pred porodom še zamenjala, nato pa zdravljenje zaključila, ko bi imela na voljo rtg posnetek.
Čev kanalih ni ničesar (tako sklepam iz vašega pisanja), obstaja velika možnost, da se namnožijo patogene bakterije, kar lahko povzroči precejšnje težave.

Spoštovana tisa123,

nikar tako hitro ne obupajte!
Včasih lahko zdravljenje zob traja kar nekaj časa. Težko vam odgovorim na tisti del vprašanja, kjer sprašujete, zakaj prične boleti po nekaj dneh. Če je postopek čiščenja kanalov primeren, potem bi sama poskušala še z uporabo drugega zdravila.
Če je na rtg posnetku vidno vnetje, pomeni, da so že prizadeta okolna obzobna tkiva, kar lahko povzroči tudi majavost zoba. Le-ta ponavadi po zaključenem zdravljenju tudi izgine.

Ponovno pozdravljeni !
Že od začetka Aprila mi zdravijo zob (petka levo zgoraj). Večkrat so mi ga morali odpreti,ker me je vsakič začel boleti.
Potem mi je zobozdravnica zamenjala zdravilo (kot ste svetovali tudi vi), poleg tega mi je zob temeljito očistila (iglico je namestila na neko aparaturo,ki je zapiskala ko je prišla do konca korenine-imam zelo dolge korenine).
Potem je bilo nekaj časa že čisto dobro. Ampak potem po naslednjih čiščenjih je zob postal ponovno občutljiv. Nazadnje mi je zamenjala zdravilo 1.7.2006 in me naročila 14.9.2006.
Problem je ta,da je zob vedno bolj občutljiv-celotne dlesni me zabolijo na pritisk na tem predelu. Tudi zob je občutljiv na pritisk,ter na hladne stvari.Občasno mi utripa. Bolečina večinoma ni zelo huda. Včasih me bolj resno zaboli,vendar ne za dolgo. Dlesni si mažem z gengigelom,kar mi nekoliko pomaga.
Ne vem kaj naj naredim-če grem zob ponovno odpreti,ga bom izgubila,ker bo predolgo odprt.
Zanima me zakaj mi ta zob ponovno povzroča težave? Kaj bi lahko povzročilo to? Ali obstaja možnost,da se bo ta zob dokončno pozdravil,glede na to,da se mi vleče že tako dolgo?
Če se bodo bolečine stopnjevale,ga bom morala odpreti-ali imam še kakšno drugo možnost?Zadnje dneve se mi je stanje malo poslabšalo.
Vnaprej hvala za odgovor.

SPoštovana tisa123,

kakšna bo usoda zoba, je virtualno težko svetovati, glede na to, da nimam nikakršnega vpogleda v preostalo dokumetacijo (zoglj vaš opis).
Težave, ki jih opisujete, vsekakor ne pomenijo nič dobrega:(, ne pomenijo pa, da boste zob izgubili.
Če konzervativno zdravljenje ni uspešno, pride v poštev še apikotomija, kjer oralni kirurg odstrani vneti del okrog vršička korenine.

New Report

Close