zdravljenje zoba

Lepo pozdravljeni,

v petek mi je zobozdravnica odprla zob in ugotovila, da bo potrebno odstraniti živec. Zanimivo, da me zob sploh ni bolel – občutljiv je bil le na termične dražljaje. Ker ste o tem že veliko pisali in sem si prebrala vse odgovore na to temo, me čudi, da me nikoli ni bolelo, saj ko pride karies do pulpe, naj bi povzročalo bolečine – ali ne?

No, ker je bil zob še živ, sem dobila anastezijo, tako da sploh ni nič bolelo. Zob mi je vrtala, nata nekaj špikala z iglicami in mi dala not neko črno zdravilo – baje strup ter začasno plombo. Kar me zanima je: je živec že odstranjen ali me to še čaka? Zob me sedaj tudi sploh ne boli, le dlesen okrog njega je rahlo napihnjena, ampak ne boli niti ne krvavi – je to normalno po takem posegu?
Vsa ta vprašanja bi bila zastavila zobozdravnici, ampak mi takrat niso prišla na misel…

Dodala bi pa še nekaj: sem ena tistih, ki se je zelo bala zobozdravnikov, tako da je bil moj zadnji obisk nekje pred 6-imi leti…Zdaj jih imam 23 let in zamislila sem se, kako sem neumna, saj težav bo s tem vedno več in ne manj, tako da sem se opogumila in naročila. In veste kaj? Moj strah je popolnoma spuhtel, saj sem našla izjemno prijazno in nežno zobozdravnico, ki ji popolnoma zaupam.
Pred tem pa sem veliko brala vaš forum, tako da sem se kar precej informirala o raznih bolezni zob in posegih. In ko nekaj razumeš oz. veš kaj te čaka, se tudi strah zmanjša. In ravno zato bi zelo pohvalila vaš forum in vaš trud, da velikokrat odgovorite na ista vprašanja. Prepričana sem, da če bi bilo več takih zobarjev kot ste vi in moja zobozdravnica, bi Slovenci hodili naokrog z veliko lepšimi nasmehi!

Želim vam še veliko uspehov in zadovoljnih pacientov!

Kaja

Spoštovana Kaja,

najprej hvala za pohvalne besede..
Občutljivost na termične dražljaje je že eden od znakov vnetja zobne pulpe. Ko je zobozdravnica odstranila ves karies, je verjetno prišla do pulpe, ki je bila že inficirana. Zato je v takem primeru smiselna odstranitev. Očitno pa je pri poskusu odstranitve prišlo do težav in vam je na pulpo aplicirala sredstvo (črno zdravilo), ki bo pulpo najprej “uničilo”. Ob naslednjem obisku bo tako možna odstranitev pulpe brez anestetika. Sledilo bo še zdravljenje in, po določenem obdobju brez težav, še polnitev zobnega kanala in dokončna zalivka.
Začasna zalivka prav gotovo pritiska na dlesen, ki je odreagirala z vnetjem in oteklino. Ob izdelavi dokončne zalivke bodo te težave izzvenele.
Srečno in vztrajajte še naprej.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close