Zdravljenje s Tegretolom

Spoštovani,

Star sem 45 let. Pred dvema letoma sem doživel intenzivno epizodo manije, ki me je popolnoma presenetila, zato sem odšel na zdravljenje v bolnišnico.V bolnišnici sem prejemal različna zdravila in po dveh in pol mesecih se je manija sprevrgla v depresijo. Skupaj sem ostal na zdravljenju v bolnišnici pet mesecev. Po odpustu so mi predpisali dnevno dozo 1000 mg Tegretola, ki ga redno jemljem. Od takrat je moje počutje stabilno, le v zimskem času sem občasno bolj depresiven. Službo opravljam tako kot prej, brez posebnih težav.
Ob kontrolah mi psihiater na vprašanje, koliko časa bo še trajalo zdravljenje s Tegretolom ne poda konkretnega odgovora, zato sklepam, da bo to moja doživljenjska terapija. Glede na to me malo skrbijo stranski učinki, ki so navedeni v navodilu.
Ob kontrolah mi vzamejo kri le za kontrolo vsebnosti Tegretola, do danes pa mi niso opravili nobene druge preiskave. Navodilo, ki je priloženo zdravilu priporoča kot previdnostni ukrep redno kontrolo števila levkocitov in trombocitov ter občasno preiskave seča in sečnine v krvi. Kakšno je vaše mnenje?
Lep pozdrav
Vili

Spoštovani Vili,

Pri zdravljenju s Tegretolom, katerega dnevni odmerek se bo lahko pri vas z leti še zmanjševal, popolna ukinitev predstavlja zaenkrat še prehudo tveganje, je potrebno poleg preiskav, ki ste jih našteli opazovati tudi jetrno funkcijo. Večino možnih komplikacij (alergični pojavi, akutno zmanjševanje števila levkocitov in trombocitov) so izključili že v bolnišnici v postopku uvajanja zdravila, tako, da so v tem oziru pri vas potrebne periodične preiskave nekako v takem smislu, kot bi jih moral redno opravljati vsakdo, s tem da bi bile za vas priporočljive 2x letno. Naj omenim, da so hujše komplikacije ob tem zdravilu redkost in da se načelno dobro prenaša, saj se na široko uporablja tudi v nevrološki praksi za zdravljenje in preprečevanje epilepsij.

Vili, če vam ni odveč govoriti o vaši težavi, se mi prosim oglasite. Moj mož je prav tako po 40 letu doživel že več epizod manije in depresije. Zanimajo me vaši občutki, oziroma odzivi na zdravljenje.
Vera

New Report

Close