Zdravljenje aken z antibiotiki Doxyvibra
Pozdravljeni. Imam vprašanja in pomisleke glede antibiotikov, ki mi jih je predpisal dermatolog za zdravljenje aken. Predpisal mi je sicer antibiotike Doxivibra (v kombinaciji s Fucidin in Zalna gelom).
Sprašujem se:
-Ali je zdravljenje aken z antibiotiki sploh učinkovito (sama sem jih že uporabljala v preteklosti, nato pa je žal pomagal edino Roaccutane) in ali je res, da tudi, če učinkuje, se potem po prenehanju uporabe stanje kože vrne v isto kot pred tem?
-Ali pomaga tudi na nevnetnih aknah? Na predelu dekolteja namreč gre za nekakšne bele lise, ki laiku izgledajo bolj kot glivice oz brazgotine, vendar gre menda za neko obliko aken, vendar ker je to stanje isto že več kot 10 let (izboljšal ga ni niti Roaccutane), se sprašujem, ali je potem sploh smiseno še enkrat poskusiti tudi z Doxy?
-Ali je možno da stranski učinek, ki je naveden kot pogosti, perikarditis, vodi v resnejše stanje, ali je možno kako biti predhodno pozoren nanj in ga prepoznati oziroma rešiti?
-Ali je, glede na to, da je zdravilo teratogeno, možno, da vpliva na zanositev in reproduktivno zdravje tudi kasneje v življenju?
-Zanima me še, koliko časa pred večjo izpostavitvijo soncu (npr. počitnice v toplejših krajih) je priporočljivo prekiniti zdravljenje?
V pričakovanju pdgovora vas lepo pozdravljam😊
pozdrav!
Vprašanje je že bilo, skoraj enako, tako, da mislim, da sem že odgovoril, pa vseeno:
akne niso samo vnetje.
Antibiotik pomaga za umiritve vnetja infekcije, ni trajnega učinka.
V kombinaciji z maili je lahko učinkovit pri zmernih aknah.
Teratogenost ? v nosečnosti se ne jemlje.
Sonce: dokler se jemlje je izogibanje soncu, nato še nekaj tednov, nato ni povezave.
Lp