zdravilo v zobu

Imam dve vprasanji za vas:

Prvo se glasi, ali bi bilo smotrno dati iz zdravljenega zoba ven zdravilo, da bi bil tako 100%, da nimam notri zdravila ki potemni. V zob je bilo dano pred priblizno dvemi leti. Novi zobozdravnik mi je rekel da naj ne bi potemnel. Rad pa bi bil 100%, kajti le tako bi mogoce zavevico se resil pred potemnitvijo.

Drugo vprasanje pa se glasi..kako je mogoce da je zob brez zivca, ceprav ti zobozdravnik ne cisti kanale v zobu s tistimi pilicami? Namrec imam bojda tak zob in ma cudi to. Se pravi za ta zob ni bojazni da bi se zabarval??

Zelo se vam zahvaljujem!

lep pozdrav

Spoštovani zobnimisek,

odgovor na prvo vprašanje je NE. Če zob do sedaj ni potemenel, potem tudi ne bo. Odločitev je seveda vaša, ne vem le, kje boste našli zobozdravnika, ki bo odstranjeval dobro polnitev iz zoba zaradi takšnega razloga.
Če vam zobozdravnik zobnih kanalov ni čistil z iglicami, potem so kanali še polni, zob pa je verjetno “mrtev”. Tak zob pa je potencialen kandidat za potemnitev, ker ga lahko zabarvajo nekrotični produkti.

Dobro..torej ce je zob, ki ni napolnjen z zdravilom mrtev, je pametno, da mi v tega potem da zdravilo, da se ne bo zabarval, ali ne? Treba je resit zadevo sedaj, ko ni se nic narobe.

Lep pozdrav!

Spoštovani zobnimisek,

brez zamere, ampak takole na pamet bova težko reševala vaše zobe.
Pravite, da imate mrtev zob, ki pa ga niso zdravili. Tukaj je torej potrebno zdravljenje izpeljati tako, da bo prav. In to ne samo tako, da dobite zdravilo – najprej je potrebno odstraniti nekrotično tkivo, potem kanale “zdraviti”, na koncu pa kanale še ustrezno zapolniti s primernim materialom.

Spostovana Alenka,

Problem je nastal zaradi tega, ker se mi je del zoba odlomil, tako da mi je zbozdravnik tisti rob naredil na novo. Samo rekel pa je, da bo zob ostal tak kot je, ceprav naj bi bil mrtev. Ravno zaradi tega sedaj ne vem kaj naj naredim. Ni pa bil kriv granulom, da je zob ostal brez zivca. Joj, cisto sem sedaj zbegan kaj naj storim? K tem zobozdravniku najbolje da ne grem, ker je povedal da je z zobom sedaj vse vredu.

Uzivajte!

Spoštovani zobnimisek,

pojdiva lepo po vrsti.
Kaj pa je bilo z zobom, da je “mrtev”?
Če je zobozdravnik sedaj rekel, da bo zob ostal tak je, to ne pomeni, da v kanalu ni polnitve – mogoče pa so vam ta zob zdravili že prej (značilno za avitalne zobe je, da so nekoliko bolj krhki in se bolj krušijo). Poskusite se še enkrat spomniti, kaj vse so zobozdravniki že delali. Če imate pri sebi kakšno rtg sliko, potem je polnitev v kanalu na njej dobro vidna – bela črta, ki poteka v sredini korenine.

Na zalost slike nimam, tako da ne morem pogledati ali je polnjen ali ne. Kolikor imam jaz v spominu, mi v ta zob niso nikoli dajali tistih iglic, edino mogoce zgodaj v osnovni soli, ampak se res ne spomnim. V zadnjih letih sem pa 100% da ni bilo ciscenja kanalov s temi iglicami. Vem samo to, da mi je zobozdravnik rekel, da naj bi bil zob mrtev in da bo tak ostal. Samo zamenjal mi poceni del z novim. Slikal mi ga pa tudi on ni. Najboljse da ga grem se enkrat slikati oziroma vprasati zobozdravnika kako je vedel da bo z zobom vse vredu, kaj vi menite?

Sem ze tezek kajne, ker tolikokrat odpisem? 🙂

Uzivajte!

Spoštovani zobnimisek,

meni je popolnoma vseeno ali odgovarjam večkrat enemmu ali pa enkrat različnim osebam, le včasim se mi zdi, da nikamor ne pridemo, ker se besede le obračajo, novih informacij pa ne dobim. Tako da vi kar sprašujte.
Če zobozdravnik zoba ni slikal, bil pa je prepričan, da je zob mrtev, potem obstaja tudi možnost, da je videl v zobu (ko je bil odkrušen) del termoplastične mase, ki jo uporabljamo za polnitev kanalov. Kakorkoli, če vas zelo skrbi, potem bo najbolje, da ga res prosite za napotitev na rtg slikanje zob ali pa zob slikate samoplačniško.

New Report

Close