Najdi forum

zdravilišča za otroke s pp

Pozdravljeni, zanima me ali je možno, da otrok z diagnozo avtizem dobi zdravilišče v Rakitni ali na Debelem rtiču? Najprej je moj otrok dobil to diagnozo in dobil tudi pomoč v vrtcu. A ker ima žal to težavo, se mu je v zadnjem letu pridružila še alergija na pršico, pa 3 krat je imel bronhitis, 1x je bil celo v bolnišnici zaradi tega. Brala sem, da ti otroci, ki težko razumejo svet v katerem živijo, z leti lahko pridelajo še kar nekaj težav, tudi duševnih, pa čeprav imajo specialno pomoč. Menim, da bi mojemu otroku tovrstna sprostitev zelo olajšala napetosti in strese, ki jih doživlja. Doma smo prav zaradi njega priskrbeli kužka in mačko, ker ga to neznansko pomirja in sprošča, opazila pa sem da mu tudi obmorski kraji zelo dobro denejo, pa tudi v nogometu uživa. Te omenjene zadeve mu najbolj koristijo sproščati odvečne napetosti. Ker si ne želim, da bi z leti pridelal vse več duševnih in telesnih težav zaradi avtizma, me zanima ali bi lahko tak otrok šel v takšno zdravilišče. lp

Amallija,

naprej razčistimo tole: otrok se z avtizmom rodi in ga ne »pridela«. Res pa je, da se lahko zaradi takšnih in drugačnih vzrokov pojavijo še dodatne motnje.
Res je tudi, da avtisti svet dojema in čutijo drugače kot mi, pa ni čisto nemogoče, da ga razumejo v podobni smeri kot mi. Prav tu je pomembna vloga vseh , ki se z avtistom srečamo. Tudi sproščanje napetosti spada v ta krog. Izkoristite načine in dejavnosti, ki otroka sproščajo in ga pomirjajo, pomagajte mu najti način, da izrazi svoj jezo, napetosti na način, ki ne bo ogrožal njega in druge. Kot ste napisala veliko stvari že tako ali tako delate.

Malce daljši uvod zaradi tega, da vam bom lažje odgovorila na vaše vprašanje.
Na splošno – seveda otrokom s pp lahko pripada zdravilišče – VENDAR NE ZATO KER IMAJO POSEBNE POTREBE. Za odobritev je potrebna tudi težja medicinska indikacija.
Najbrž ste imeli v mislih obisk npr. Rakitne na podlagi ZZZS? O tem odloča komisija na ZZZS, vendar glede na to , kar ste napisala, bo odgovor negativen.
Mogoče pa vas v Rakitno sprejmejo kot samoplačnike – več informacij boste zagotovo dobili pri njih – http://www.mkz-rakitna.si/nova/.

Za na konec pa še moje mnenje oz. vprašanje, ki se mi poraja – odrasli si sproščanje lahko predstavljamo popolnoma drugače kot otroci. In ni nujno da to, kar pomaga nam odraslim, pomaga tudi otroku. Vprašanje pa je kako bi takšna oblika sproščanja kot si jo predstavljamo, pomagala otroku z avtizmom dolgoročno? Najbrž bi bilo potrebno še veliko več, npr. povezavo ali aplikacijo z različnimi situacijami.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Spoštovani,
tisoči staršev avtističnih otrok bi bili zelo veseli, če bi bilo to vprašanje res že razčiščeno, vendar pa na žalost stroka na to še nima ustreznih odgovorov. Vzrokov avtizma še ne poznamo, res pa je evidentiranih nekaj dejavnikov tveganja, ki povečujejo možnost za nastanek avtizma – med nosečnostjo npr. rdečke in zdravila talidomid in valproat…
Kako pa po rojstvu na dojenčka vplivajo razne okužbe, zdravila ali nevrotoksini, ki jim je izpostavljen – npr. razni pesticidi, težke kovine, formaldehid…? Raziskani in opisani so številni primeri – popolnoma zdravi otroci po rojstvu “pridelajo” marsikakšno zdravstveno težavo, bolezen ali motnjo in tako lahko tudi avtizem. Priporočam http://vestnik.szd.si/st09-1/st09-1.htm
Prav tako pa ne moremo trditi, da so otroci z avtizmom že tako slabi, da slabši ne bi mogli biti in da ne morejo “pridelati” nobene bolezni več. Tudi pri njih je potrebno preventivno delovati! Kot bolniki z nekaterimi drugimi dolgotrajnimi boleznimi, bi si tudi oni zaslužili več pravic na tem področju. Morje, zdravilišče… – zakaj pa ne?
Lep pozdrav
Danilo

New Report

Close