Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina ZDRAVILA PROTI MIGRENI

ZDRAVILA PROTI MIGRENI

Stara sem 41 let.Imam težave zaradi pogostih migren.
Nastopijo ob vremenskih spremembah v odvisnosti od mesečnega ciklusa, ki traja od 25 pa do 37 dni. Najhujše migrene nastopijo po 10 dnevu ciklusa. Najbolje se počutim okrog ovulacije, nato imam hude migrene teden pred mentruacijo.Tik pred menstruacijo se par dni počutim dobro, med menstruacijo pa glede na vreme. Najslabše se počutim ob velikih temperaturnih spremembah. Prihajajoče slabo vreme čutim dva dni predno nas doseže.
Ob jemanju kontracepcijskih tabletk,sem imela hude migrene ob vsakomesečni prekinitvi. Slišala sem za odloženo menstruacijo za dalj časa. Ali se to pri nas izvaja in ali pride v poštev v mojem primeru?
Bolečine si lajšam z Zomigom, ob zelo hudih migrenah, če že nastopi slabost z inekcijami Imigran. Ob napadu po daljšem času pomaga 1 tabletka Zomiga 2,5 mg. Napad traja tri do pet dni. Ko popusti delovanje prve tabletke, moram vzeti dve da zaleže. Tako za en napad porabim do 6 tabletk. Ponavdi manj, ker varčujem s tabletkami. Tako se mi včasih zgodi, da pride do slabosti in nevzdržnih bolečin. Iz takega stanja mi sicer Imigran pomaga.Ko glavobol po zdravilih mine, sem zelo utrujena.
Ne pomaga mi počitek, ne pomaga ležanje v zatemnjeni sobi, če nisem vzela zdravila. Tudi jutraje poležavanje mi ne paše. Zjutraj je najbolje, da takoj ko se zbudim vstanem,se oprham s hladno vročo vodo in začnem takoj delat.Popoldansko počivamje mi velikokrat povzrči migreno. V takem primeru se počutim premraženo, kljub temu, da sem bila pokrita in so temperature ozračja lahko tudi zelo visoke.
Moja zdravnica, pa seveda tudi jaz sva zaskrbljeni zaradi prevelikega jemanja zdravil.
Predno sem dobila zdravila proti migreni, sem si pomagala z Aspirinom, ki mi je od vseh mogočih analgetikov vsaj nekoliko pomagal. Pojedla sem tudi do 6 tablet dnevno.Verjetno sem si s tem nakopala še prebavne težave, sicer ne v želodcu ampak v črevesju. Imela sem dolgotrajne driske. Trenutno se je to umirilo, občasno me prežene, drugače sem bolj zaprta. Včasih mi po obroku kar klokota po prebavilih. Veliko se mi spahuje in imam vetrove. Na pregledu črevesja so ugotovili poškodbe podobne Chronu.Diagnoza ni bila potrjena.Zdravnik, ki mi je pregledoval črevesje je izjavil, da me res lahko boli glava.
Sprašujem za Vaše mnenje: Ali imam migrene zaradi težav s črevesjem ali imam težave s črevesjem zaradi jemanja zdravil.(Aspirinu sem se povsem odpovedala in tudi antibiotikov že dalj časa nisem jedla).
V spodnjem delu trebuha, nekje v predelu jajčnika čutim bolečine.
Teh ne blažim z ničemer. Težko čepim, oz. ne paše mi da je telo upognjeno. Ginekologinja pravi, da je vse OK. Imela sem sicer pgosta glivična vnetja, za katera sem dobila vložke Gyno Daktarin.Ob vsakoletnem ginekološkem pregledu ponavadi nimam vnetja. Pred leti sem imela eno leto maternični vložek, ki pa sem si ga dala odstraniti, zaradi teh bolečin v terbuhu. Motijo me tudi pri spolnih odnosih. Pred leti je bila na ultrazvoku vidna cista na jačniku, ki je potem sama od sebe izginila.
Z ultrazvokom so mi ugotovili tudi droben kamenček (2mm) v ledvici. Občasno imam težave, ker me pogosto sili na vodo. Če veliko, pijem se umiri.
Pred desetimi leti sem imela tudi vnetje bezgavk pod pazduho, ki se je pozdravilo z antibiotiki.
Pred dvajsetimi leti sem imela omrtvičen obrazni živc. Se je normaliziralo.
Desno nogo imam od rojstva za 2 cmm krajšo. Povišice ne nosim, ker me moti.Asimetrični nista samo nogi, tmveč celo telo (medenica,obrazne kosti).
Spoštovani, navrgla sem Vam kar nekaj težav, upam da ni predolgo. Prosim za Vaše mnenje. Zanima me predvsem, koliko protimigrenskih zdravil lahko zaužijem, ne da bi si še dodatno ogrožala zdravje oz. še bolje kako migrene sploh preprečiti. Vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor.

Spoštovani!

Zdravil prti migreni vzemite toliko, da bo vaše življenje znosno. Ta zdravila ne sodijo v skupino, ki okvarjajo ledvice. Migrena in Chronova bolezen sodita med psihosomatske bolezni, to pomeni, da duševnost vpliva na njun razvoj. Ena na drugo naj ne bi imeli neposrednega vpliva.

Žal vam kljub vašemu izčrpnemu pismu ne morem kaj bolj pomagati, vidi pa se, da vam zdravje ni ravno naklonjeno, hkrati pa zlasti k migreni nedvomno močno prispeva tudi nihanje hormonov med ciklusom.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Zahvaljujem se za odgovor.
Ni samo bojazen o škodljivosti tista, ki me omejuje pri jemanju tablet ampak tudi število tablet, ki jih dobim na recept. Problem je še posebno v času dopustov.
Na en recept dobim največ 3 X 6 2,5mg tablet, kar zadostuje približno za mesec. Sem v stalni skrbi, da mi ne zmanjka tablet.
Problem je tudi, ker sem se odpovedala vožnji avtomobila in sem s tem vezana na avtobus oz. dobro voljo in čas vozečih družinskih članov.
Vsi me prepričujejo, da ni prav, da ne vozim avta, jaz pa sem mnenja da ni prav, da ogrožam sebe in druge v prometu. Ne vozim, ker se zaradi migren ne počutim dobro. Tudi ko nimam migrene se ne počutim vešče, ker sem iz leta v leto vozila vse manj, prometa pa je vse več in tudi nestrpnost voznikov je vse večja. Kakšno je vaše mnenje glede vožnje avtomobila? Sprašujem, ker je moje življenje s tem še dodatno oteženo:nerazumevanje sorodnikov, občutek manjvrednosti, odrezanost od sveta…(Živimo v vasici blizu Ljubljane z zelo slabimi avtobusnimi povezavami.)
Še enkrat vas sprašujem glede škodljivosti protimigrenskih zdravil, kajti moja zdravnica je močno zaskrbljena zaradi mojega zdravja in krajšanja življenske dobe. Sicer jaz ne vem, kaj naj bi pomenila kvantiteta, če ni nobene kvalitete.
Za vsako tableto,ki jo vzamem premislim. Včasih premišljujem predolgo in zgodi se mi da mi Zomig ne pomaga, da nastopi slabost, da tablete izbruham. V tem primeru si moram pomagati z inekcijo Imigran. En Zomig stane cca 1000 SIT, ena inekcija 6000 SIT. Zgodilo se mi je že tudi, da mi je zdravnik, ki je nadomeščal mojo zdravnico kazal cenik za tablete.
Ni moja želja jesti tablete. Pomagala bi si s kakim drugim sredstvom, če bi se le dalo. Naprimer z zelišči.V majski reviji Zdravje je bil objavljen članek Zelišča proti migreni. Žal velike bele kamilice oz belega vratiča ne dobim nikjer. Mogoče veste Vi kje bi ga lahko dobila?

Spoštovani!

Migrena je znak, da je je s človekom nekaj narobe, zato bi bilo po moje modro, da se začnete vesti proaktivno: nazaj za volan, prevzemite pobudo, zdravil jemljite toliko, da vam bodo pomagala, ne odlašajte z jemanjem, ker je najbolje, da jih vzamete precej, ko začutite (mogoče imate tudi auro?), da bo prišlo do migrene. Prej vzeto zdravilo pomaga bolje, kot vsa kasneje.

Svojega življenja sicer ne omenjate, pa bi verjetno bilo tudi kaj srpemeniti. Predvsem pa se poskusite otresti spon, ki vas obremenjujejo, preteklosti, ki prihaja za vami zaradi kdo ve česa. Migrena je psihosomatska motnja, sicer pogostejša v nekaterih druđžinah, vendar največkrat v povezavi s psiho. Vse to moje pisnaje je seveda hipotetično, a se nanaša na kar pogoste izkušnjo, da bolnikove okoliščine bistveno prispevajo k pogostostim napadov migrene. Migrene seveda ni moč pozdraviti z zdravili za duševne motnje, ker so se le te že davno prelevile v čisto telesne težave, ki vam grenijo življenje. Kljub vsemu se je pametno ozreti tudi vase.

Brez zamere!

Janko Kersnik

Se popolnoma strinjam s trditvijo, da je včasih potrebno spremeniti življenje za odpravo bolezni.

V mojem primeru so migrene skoraj izginile, ko sem lani zamenjala službo. Sama nisem mogla verjeti spremembi!

Ker že od nekdaj nisem naklonjena jemanju tablet sem včasih migreno raje ‘prespala’ – npr. če se je začela popoldne, ko sem prišla iz službe sem šla raje spat kot da bi vzela tableto. Zdravila, ki sem jih dobila od zdravnika: Imigran, ipd so mi povrzočala več težav kot koristi.

Priporočam Nalgesin (Krka), dobi se brez recepta in Migraleve (pfizer) dobi se npr. v Angliji. Nisem prepričana, če je slednje v prodaji tudi v Sloveniji. Migraleve so tablete prav za migreno, brez stranskih učinkov (ni slabosti, zaspanosti,…).

Tudi jaz živim že več kot 20 let z migreno. Pri meni se je pojavila po prvem porodu, ki je bil zelo težak (vakuumski). Zdravnik mi je rekel, da se je začelo zaradi hudega napora ob tem. Prva leta je bila sorazmerna čez celo leto. Po 10-ih letih so se napadi zgostili na nekajkrat na mesec. Nikamor se nisem upala, ker so bile bolečine grozne, slabosti, bruhanje, driske, vrtoglavice. Končno sem odkrila Apomigrin (na bazi zelišč), po katerih je bilo malo bolje in ni bilo slabosti. Ugotovila sem tudi, da mi Aspirin sicer prvi moment MORDA pomaga, nato pa je še slabše. Ker sem alergična (otekli sklepi,oči) na Naprosyn, ga nisem mogla uporabljali, prav tako tudi Nalgesin ne (ker vsebuje Naprosyn). Zelo mi pomaga Avamigran in Imigran. Te zadnje ne uporabljam več, ker menda puščajo posledice (tako mi je rekla v lekarni). Res so me po 15-ih munutah po zaužitju bolele mišice na vratu. Zaradi pogostega jemanja me je bolel želodec. Sedaj si pomagam tako, da pred tabletom Avamigrana, spijem 1 dl Aloe vere (od Goldna).

Ne vem koliko kdo verjame v te stvari, vendar sem prepričana, da so mi pomagali tudi z zaščito pred sevanjem (folije na stikalih, zaščiteno ogledalo, umik el.ure iz spalnice itd.) Lahko rečem, da se iz leta v leto zmanjšuje število napadov. Pomagala sem si tudi s tem, da sem se učila sprejemanja življenja na drug način, z več tolerance, s čim manj “sekirancije”, s prepričanjem, da za slabim sigurno pride dobro itd. Predvsem pa pomaga tudi to, da se trudim o bolezni ne razmišljati.
Včasih sem se vsak večer bala, da se bom zjutraj zbudila s hudimi bolečinami, pa še v službo moram, o bolniški pa ne razmišljati. Enostavno, NOČEM razmišljati, “kaj pa če bo bolelo”. Dozdevatui se mi je začelo, da sem si na ta način dobesedno priklicala napad. Sicer je pa to potrdil tudi g. dr. Kersnik.
Spoštovana Valentina! Nikar si ne utepajte v glavo, da vas bo bolela. Poizkusite (vem da je težko) ignorirati take misli, razmišljajte o lepih stvareh in si recite,, da bo sigurno bolje. Morda boste prišla na 4-5 napadov na leto, tako kot jaz. Včasih imam celo srečo, da se ne spomnim, koliko časa je med napadi minilo. Srečno!!

New Report

Close