Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Zbadanje pri srcu

Zbadanje pri srcu

Spoštovani g. doktor,
rada bi vam zastavila vprašanje, ki mi ga je hči stara 12 let že kar nekajkrat, pa ji ne vem povedati pravega odgovora.
Kar nekajkrat je že potožila, da jo zbada v levem delu prsnega koša v bližini srca.
Do sedaj nisem polagala veliko pomena tem bolečinam in sem ji vedno rekla da to nič hudega in da bo minilo. Vendar mene vseeno skrbi, če bi se to še večkrat ponovilo.
Ali naj obiščeva zdravnika?
Zaradi hujšega prehlada in suma na bronhitis, ki ga zelo rada dobi sva bile pri zdravniku pred 14 dnevi in zdravnica ji je dala berudual – vpihavanje.
Včeraj pa mi je zopet povedala, da jo zbada v prsnem košu.
Ali je to kaj povezano?
Najlepša hvala za vaš odgovor.

Spoštovani!

Iz povedanega sklepam, da se bolečine ne pojavljajo samo takrat, kadar ima hči bronhitis, temveč tudi drugače. Razumem tudi, da se bolečine pojavljajo same od sebe brez kakšnega vzorca ali sprožilnega dejavnika. Seveda bi bilo veliko lažje, če bi se z vešo hčero pogovoril neposredno, ker imam kar nekaj vprašanj. odgovor bo zato nekoliko splošen, zasnovan na domnevah.

Zbadanje pri srcu je pogost pojav in najpogosteje eden izmed telesnih znakov duševnih motenj (poleg več drugih, a manj pgostih vzrokih). Pogosto se pojavlja ob boleznih kot so depresija, tesnoba ali drugih duševnih motnjah, zato je potrebno s pogovorom pri zdravniku ugotoviti, ali ne gre morda za eno izmed teh bolezni. Včasih pa prevladuje samo tak znak in takrat govorimo o somatoformni motnji. Kako boste prepoznali, če gre pri hčeri za to: Ljudje s takimi težavami so pogosteje relativno zahtevni do sebe in okolice, natančni, imajo pa zaradi večje obremenitve ali drugih ovir (obremenjenost z različnimi dejavnostmi, osebne stiske, težave doma, z identiteto, prijatelji…). Praviloma so tudi storilnostno naravnani in jih včas nekoliko teže dosegajo, kar zanje predstavlja dodatni stres. Obdobje odraščanja pa od mladostnika zahteva dodatne prilagoditve in oblikovanje pogleda na življenja, kar predstavlja v “družinskem ciklusu” krizo, ki je tem večja, čim več težav je imel mladostnik v prejšni fazi. Dodatni neuspehi v šoli, doma, zasebnem življenju dodatno negativno vplivajo in lahko se pojavijo znaki duševnih motenj, najpogosteje v obliki telesnih znakov (zbadanje pri srcu, glavoboli, dušenje, pomanjkanje zraka, občutek, da ne more vdahniti, cmok v grlu, bolečine v želodcu, trebuhu, križu, ob menstruaciji in številne druge) in kot manjša sposobnost koncentracije, težave s spanjem, utrujenost, manjši uspeh v šoli in na drugih področjih itn., zato je problemu laže priti do dna z neposrednim pogovorom. dodatno težave lahko pojasni tudi način pojavljanja težav, ki se največkrat pojavijo, ko ni nobenih neposrednih sprožilnih dejavnikov (stresa) temveč, ko takih težav ni, pred TV, pred spanjem ali celo ponoči, takrat ko naj bi bilo vse v najlepšem redu.

Če je kaj tega res, potem se splača pogovoriti z zdravnikom, ki ima razumevanje za tekae težave in ugotoviti, ali so težave tako hude, da je potrebno ukrepanje (zdravila) ali zadošča pojasnilo o vzroku in naravi težav. Predvsem se je potrebno izogniti (vsaj v začetku, čeprav kasneje, če ti ukrepi ne zadoščajo, pa je potrebno orpaviti določene usmerjene preiskave) pretiranemu letanju od zdravnika do zdravnika in preiskav, da se ne bi v dekletu težave “fiksirale” kot nekaj strašno zapletenga in resnega, česar niti sodobna medicina ne more odkriti. Pogosto namreč vse preiskave ostanejo negativne, človek še vedno trpi in nima odgovorra na svoje težave. Ker pa je take težave laže obravanavati v osebnem pogovoru (ali več pogovorih), se osebno nagibam k temu, da s takim bolnikom govorim osebno in napisano vzemti kot vodilo. Zavedati se moramo, da je duševno trpljenje pogosto hujše in dolgotrajnejše od telesenga in prav tako bolezen kot npr. angina ali žolčni kamni.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Lepo pozdravljeni!
Da kar preidem na moje težave: Stara sem 52 let, že cirka 7.mesecev imam pogoste vrtoglavice, opravila sem en kup pregledov od slikanja glave, ORL pregled, ultra zvok ožilja, pa je vse v mejah normale. Zadji teden, pa me je začelo zbadati na levi strani prsnega koša, srca, bolečina je kratkotrajna in pekoča, vrtoglavica pa še naprej prisotna, čutim tudi bolečine v spodnjem delu nog, pa me zanima kaj bi to lahko bilo. Za odgovor se vam prav lepo zahvaljujem.
LP

Spoštovani!

Najverjetnejša možnost je somatoformna motnja, vendar bi se moral z vami podrobneje pogovoriti, da bi preveril kopico zadev, zato se pogovorite s svojim zdravnikom, ali pa s psihiatrom (ki bo znal potrditi ali ovreči moj sum).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close