Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Zbadanje oz. špikanje v desni dojki

Zbadanje oz. špikanje v desni dojki

Pozdravljeni,stara sem 38let,dvakrat rodila,brez posebnih bolezenskih tezav. Menstruacije imam redne,se mi pa pojavlja prvi in drugi dan zbadanje oz spikanje v desni dojki veckrat na dan,spikne za par sekund in potem popusti (neodvisno od tega kaj pocnem),drugih sprememb na dojki ni opaziti. Ker se mi to prej ni nikoli dogajalo, me skrbi. Babica po očetovi strani je namrec umrla za rakom jajcnikov. Hvala in lp

Spoštovani,

načeloma zbadanje ali bolečine v dojkah niso tipični znak za maligne spremembe v dojki, oziroma izredno redko. Če že, se na mestu zbadanja praviloma  otiplje kakšna zatrdlina in od lastnosti takšne zatrdline je odvisna verjetnost, da gre za maligno raščo (trdo, ostro (podobno kosu stekla), neravno, fiksirano na kožo ali podlago) v nasprotju s tipično nemalignimi spremembami (okroglo, mehko oziroma elastično (podobno trdi gumi), premakljivo od kože in od podlage). Predlagam lahko le samopregledovanje dojk med 6. in 9. ali 10 .dnevom ciklusa vsak mesec 1x, najbolje, ko ste namiljeni pod prho.


Pozdravljeni, hvala za odgovor. Sem bila na UZ dojk, kjer so ugotovili v levi dojki majhen fibroadenom in majhno cisto, v desni pa malo večji in manjši fibroadenom. Ker so homogeni in pravilne oblike, so mi svetovali kontrolo čez 1 leto. Bila sem tudi na breastscan diagnostiki, katere izvidi so bili OK. Zdravnica na UZ mi je rekla naj fibroadenomi ne bi boleli, jaz pa še vedno občutim občasne bolečine v desni dojki (bolečina oz. zbadanje za par sekund večkrat na dan). Ali te bolečine lahko povzroča fibroadenom ali mislite, da imajo kakšen drug izvor. Hvala in lp

Spoštovani,

tudi moje izkušnje pravijo, da fibroadenomi včasih, vsaj začasno (v fazi rasti), tudi lahko bolijo, ampak proti temu ni učinkovitega ukrepa, razen, če zraste preveč (nad 4 cm), da se ga odstrani iz dojke.


Pozdravljeni,zopet se obračam na vas. Pekoče bolečine v desni dojki so še vedno občasno prisotne (že 3mesece), včasih me par dni nič ne boli,potem pa se kaksen dan bolečine pojavljajo večkrat na dan kot pekoče bolečina,ki traja nekaj sekund in izgine. Mislite,da je to zaradi fibroadenomov? Ali svetujete,da opravim še kakšen drug pregled? Ali imajo bolečine lahko izvor kje drugje? Resnično me je že strah,kaj se dogaja. Hvala in lp

Spoštovani,

o občasnih bolečinskih pojavih v dojkah je težko imeti konkretno mnenje, če ženske ne poznaš res zelo dobro. Na take reči žal vpliva ogromno reči, tudi fizioloških, kot je npr. ciklus, razpoloženje, razne dejavnosti, pretekle poškodbe, splošen prag za bolečine, anksioznost in strah itd. itd…. najlažje je pojave kot so bolečine pripisati kar najbližjemu odkritemu razlogu, kar pa ni nujno res. Če imate fibroadenome v dojkah, jih pač velja nadzorovati in če kateri zelo na hitro zraste, se ga tudi operativno odstrani.


New Report

Close