Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina (zavržene) MAČKE – napotki za posvojitelje

(zavržene) MAČKE – napotki za posvojitelje

ljubo, izloča normalno? Glede na starost bi moral jesti na 2 do 3 ure, tako kot ga hranite, tudi ponoči, koliko pa poje dnevno oz. na obrok?

Obrnite se čimprej na Mačjo hišo, kjer ogromno delajo s takšnimi majhnimi zavrženimi mucki in vam bodo znali dati nasvet, kaj narediti v vašem primeru.

Mačja hiša:

Nas je pred nekaj tedni pritepena muca presenetila z leglom 4 mladičev v naši vrtni lopi. Pustili smo ji odprto okno, da je lahko še naprej skrbela za njih in ko so odprli oči, jih je lepo enega za drugim odnesla nekam drugam. Problem je v tem, da je odnesla le tri, enega pa nam pustila in ta zdaj lepo dremucka v mojem naročju. En dan smo počakali, če bi se mama le vrnila po njega, ker pa je ni bilo smo ga posvojili in začeli hraniti z nadomestnim mlekom. Mucek se lepo hrani, je zadovoljen, raste, je vsak dan bolj radoveden in živahen, skoraj vsakič mu že uspe lulati v pesek, edini problem ki ga imamo pa je v tem, da ne kaka. Ko smo ga posvojili je prve tri dni brez težav kakal. Sicer vedno kar v svoji škatli pa vendarle. Potem pa tri dni nič. Ker nas je to zaskrbelo, smo ga nesli k veterinarju, ki mu je v ritko vbrizgal ne vem kaj in čez deset minut je mucek brez težav lepo kakal. Dal mi je tudi pasto Banminth proti zajedalcem. Ko ga je pregledal/pretipal, je rekel, da v trebuščku ne čuti nobenih zatrdlin in da kaže, da je vse OK. Doma sem mucku dal Banminth, čeprav je doziranje za našega 300 g težkega Tigra kar zapleteno. Nimam pojma, ali sem mu dal dovolj ali ne. Kakorkoli že, od takrat dalje mucek spet ni kakal in danes je že četrti dan brez. Po vsakem obroku ga z vlažno krpo masiramo po trebuščku in zadnjiku pa nič ne zaleže. Razen tega je mucek zelo dobre volje, rad je, raste in se razvija. Kaj lahko še naredimo? Da bi ga vsake dva dni vozili k veterinarju zaradi tega, se mi zdi kar malo preveč, ampak če ne bo šlo drugače …
Imate kak dober nasvet?

Še to sem pozabil napisati … mucek je po naši oceni zdaj star 25-30 dni in še vedno je samo nadomestno mleko, ki pa mu primešamo malo raztopljenih in razdrobljenih briketkov za mladičke.

Po vsakem obroku masirati toliko časa, da kaka. Če ne bo, spet k veterinarju na klistir.
Če že 4. dan ni šel na stran, je to že kritično.

aja? naši mački jejo brikete za pse in obratno…. eden je prišel, eno smo dobili, ostali so njeni mladiči. Pa jejo iz umazanih posod, vsak dan jih zablatijo, da jih komaj komaj očistiš. Tudi ne zavržemo njihove hrane, ko nehajo jesti (običajna njohova hrana : briketi), ampak bolnega mačka še nikoli nismo imeli. Smrti do sedaj umrlih mačkov so se zgodile na tri načine:
1. Povozil jih je avto (muca Nera)
2. odšli so in se niso vrnili; njihova usoda je skrivnost, morda so še živi (skoraj vsi ostali)
3. Ko so bili še zelo majhni, jih je pojedla druga žival – jastreb ali kuna ali kaj takega (2 mladiča)

lovepika, si tipični lastnik mačke, kateri gredo meni na kozlanje.

aja? naši mački jejo brikete za pse in obratno…. eden je prišel, eno smo dobili, ostali so njeni mladiči. Pa jejo iz umazanih posod, vsak dan jih zablatijo, da jih komaj komaj očistiš. Tudi ne zavržemo njihove hrane, ko nehajo jesti (običajna njohova hrana : briketi), ampak bolnega mačka še nikoli nismo imeli. Smrti do sedaj umrlih mačkov so se zgodile na tri načine:
1. Povozil jih je avto (muca Nera)
2. odšli so in se niso vrnili; njihova usoda je skrivnost, morda so še živi (skoraj vsi ostali)
3. Ko so bili še zelo majhni, jih je pojedla druga žival – jastreb ali kuna ali kaj takega (2 mladiča)[/quote

Mački niso več živi, nesmiselno se je tolažiti s tem, kako jih je nekdo posvojil ali so se odselili h komu drugemu.

Življenjska doba mačke je med 15 in 20 let. Mačkam mora skrbnik nuditi zavetje, redno in primerno hrano, redno veterinarsko oskrbo (od odpravljanja zajedavcev dalje), skrbeti mora za njihovo varnost in za to da ne pride do kotitve neželenih mladičev. To so minimalni standardi oskrbe in odgovoronosti skrbnika živali, predpisani tudi z zakonom.

Vam to, kar se dogaja z mački v vašem skrbništvu, res ne da misliti, da počnete nekaj STRAŠNO narobe?

toliko da boš vedel, jaz sem edina v družini ki jim čistim vse posode, problem je samo v tem da naslednji dan več ne verjamš da so bile prej čiste 🙁 saj če sa hrana zmoči jo itak vržemo stran, sploh pa za to da pojejo vsebino skledice potrebujeo max. 2 dni. Kot sem že prej rekla, bolnega mačka še nismo imeli. kar se tiče zajedavcev je z mački težko že zaradi tega ker s bojijo vode…. ovratnice proti bolham si pa snamejo, tako da je vse kaj lahko storimo da jim vzamemo klope.
P.S. naša stara ima 5, 6 ali 7 let (nisem ziher) pa najbolj lovi od vseh ostalih – ostali namreč vglavnem lenarijo

Hm, meni je pa logično, da mačkam ponudim svežo hrano in vodo v čistih skodelicah. Logično mi je tudi, da izberem sredstva proti zunanjim in notranjim zajedavcem, ki so za mačke primerni. No, logično mi je tudi, da je mačka pri (do) 7 let v bistvu na vrhu življenjske moči, v kolikor je seveda zdrava.
Prav tako mi je logično tudi, da je nekdo, ki ponuja postano hrano in vodo v umazanih skodelicah in ni sposoben/ pripravljen za mačko ustrezno poskrbeti, kamor spada tudi odpravljanje zajedavcev, zelo daleč od odgovornega skrbništva živali.

toliko da boš vedel, jaz sem edina v družini ki jim čistim vse posode, problem je samo v tem da naslednji dan več ne verjamš da so bile prej čiste 🙁 saj če sa hrana zmoči jo itak vržemo stran, sploh pa za to da pojejo vsebino skledice potrebujeo max. 2 dni. Kot sem že prej rekla, bolnega mačka še nismo imeli. kar se tiče zajedavcev je z mački težko že zaradi tega ker s bojijo vode…. ovratnice proti bolham si pa snamejo, tako da je vse kaj lahko storimo da jim vzamemo klope.
P.S. naša stara ima 5, 6 ali 7 let (nisem ziher) pa najbolj lovi od vseh ostalih – ostali namreč vglavnem lenarijo[/quote]

Najlažje je reči, kako ni mogoče nič storiti 🙁

Za odpravljanje zajedavcev obstaja kup preparatov – spreji, ampule, ki se jih aplicira na vrat, tablete. Najlažja je aplikacija ampul. In redna odprava notranjih zajedavcev in zaščita pred zunanjimi spada med nujno in osnovno oskrbo mačke.

V drugi temi pišeš, da vaša mačka koti enrkat do dvakrat letno, nato pa:

“Mi z našimi mladiči delamo tako:
pustimo pri mami dokler jih ta ne odstavi, potem pa naj grejo kamor hočejo (to je ponavadi kar na našem dvorišču) sploh pa ima naša stara mladiče max. 2 krat letno, redko dvakrat, bolj pogosto enkrat… sploh pa so vsi mački, ki smo jih kdaj imeli, mešanci brez rodovnikov.. prvič slišim za zakon o sterilizaciji.. kje pa je zapisan??”

Kaj je s temi mladiči? Kje so vsi ti mladiči? Če vaša mačka zadnjih 7 let koti enrkat do dvakrat letno, bi morali imeli na dvorišču več kot 100 mačk. Kje so te mačke?

Obstajata Pravilnik o zaščiti hišnih živali in Zakon o zaščiti živali. Skrbnik živali je dolžen zagotoviti (s kastracijo, sterilizacijo ali osamitvijo), da ne prihaja do kotitve neželenih mladičev.

Najmanj, kar lahko naredite, je, da poskrbite, da vaša mačka ne bo kotila niti enega neželenega legla več in jo peljete na sterilizacijo.

pa če ti pravim da niso neželeni… jaz osebno bi vzela k sebi vse potepuške mačke, ampak dedek ne pusti, oče pa tudi ne sploh pa se je zgodilo, da so se skotili 3 mladiči, od katerih je 1 preživel. (dva je pojedla neka druga žival) Sploh pa a ni njihova izbira kje bodo živeli? sploh pa kdo pravi da mačka koti vsako leto? kvečjemu vsako drugo ali tretje, upoštevaj, da skoti največ 3 mladiče. nazadnje, ko je imela mlade, je eden poginil iz neznanega vzroka (mladiča je skrila, ko pa je prinesla nazaj, je eden manjkal) sploh se je pa samo enkrat zgodilo, da je ena naša mačke kotila preden je dosegla starost vsaj 3 leta. zakaj, je neznano. Pa še nekaj: ne pričakujte od najmlajšega člana družine, da bo poskrbel za vse to… saj mama jim je prej dajala nekakšne tablete proti bolham ampak jaz nisem niti pri njih niti pri psički nisem opazila, da bi se čohljali, in mislim da iz tega upravičeno sklepam, da nimajo bolh ali uši – opažamo edino klope, poleti in pozno spomladi.

lovepika, seveda z vaše prespektive niso “nezaželeni”, če pa zaradi neprimerne oskrbe in pogojev tako vsi poginejo in nimate ne stroškov ne skrbi z njimi. Ampak to ne pomeni, da kot skrbniki niste odgovorni za to, prav tako ste odgovorni za svojo mačko (ki jo prepogoste kotitve izčrpavajo, med parjenjem je izpostavljena poškodbam in okužbi z virusoma FIV in FeLv).

To, da si verjetno še mladoletna in nisi ti uradna skrbnica teh živali, sem nekako ugotovila iz prejšnjega pisanja. Ampak to ne pomeni, da ne moreš, če si prišla na toa forum, pridobiti pomembnih informacij o primerni oskrbi živali in doma vplivati na to, da se standard njihove oskrbe dvigne 🙂 Kar pogumno.

zakaj je pa slaba prehrana? a briketi in mleko niso dovolj? vsako nedeljo pa nekaj tankih kosti in kosov mesa s piščanca.. Pa tudi miši so gotovo na njihovem vsakdanjem jedilniku, tako da… ja res sem mladoletna.. stara 12 let, če te že zanima

Mleko sploh ni primerno za mačke, briketi seveda so, če so kvalitetni, nikakor pa ne pasji. Od kosti nimajo nič, lahko se jim kvečjemu kje zataknejo. Miši pa sploh niso OK, sploh ker vašim mačkom ne odpravljate zajedavcev. V bistvu pa nobena hrana iz umazane posode ni OK.
P.S. Imam sama hči, staro 12 let, pa se je ob branju tvojih postov zgrozila, tako da…

a misliš da jim ujamemo miš in vržemo v posodico? saj naši mački niso mehkužci, da si nebi znali uloviti miši

kar se tiče mleka, ga imajo veliko rajši kot vodo.. se mi je zdelo nenavadno, da mački pijejo tudi vodo, kar se tiče briketov je enkrat en maček videl pasje brikete in jih je pojedel, potem jih je zaporedoma pojedel še kakšnih deset, čeprav je imel v bližini mačje (če so pasji briketi slabi zaradi zob, ne skrbi, naši mački niso mehkužci, razen najmlajših, ki so stari do 2 let) kosti pa dobijo nekako ‘ločeno na istem pladnju’ tako da si sami izbirajo.. aja pa še kakšna salama je vmes (najstarejši med primerki moškega spola si tako lepo vzame hrano: vstane na zadnje tace, s prednjimi pa lepo, z vpotegnjenimi kremply, vzame poslastico iz roke)

P.S. Yo_ a bi prosim malo pogledala na tisto muca se preveč igra?? ker sem citirala tvoje zadnje sporočilo in me zanima odgovor

Dihaj in beri.

lovepika, zakaj sploh sprašuješ, če pa očitno “vse veš” in je za vaše mačje popolnoma “optimalno poskrbljeno”?

Tudi jaz bi priporočila – beri. In razmisli o informacijah, nato pa jih uporabi.

Mačke morajo imeti na voljo vedno svežo vodo. Seveda mačke jedo salame in piščančje kosti, posebej če je to njihova edina hrana, je pa to za njih prej škodljivo kot koristno. Piščančje kosti so nevarne, saj se cepijo in se lahko mački zataknejo v goltancu. Salame so problematične kot redna prehrana, ker so preslane (kar je za mačje ledvice zelo škodljivo) in preveč začinjene. Mačke potrebujejo hrano REDNO, ne samo občasnih ostankov, od miši mačke ne živijo.

Miši so problematične iz dveh razlogov – ker se preko miši mačke okužijo z notranjimi zajedavci (gliste, trakulje), glodavci so lahko tudi prenašalci stekline, kar je resen problem, če mačke niso redno cepljene.

Življenjska doba mačk je emd 15-20 let, vam pa mačke večinoma poginejo pred prvim (“izginejo”, pokonča jih bolezen, verjetno tudi avtomobili, divje živali). Kar jasno govori o tem, da za te mačke ni primerno poskrbljeno.

hmm, pa kaj mi moremo, če naši mački okoli hodijo, ograja pred cesto pomaga samo za psičko :S

Imam eno vprašanje. V soseski se nahaja več potepuških mačk, ki so se navadile zadrževati se v naši uti, kjer jim je toplo. Tašča jim tudi nastavlja hrano, kar je pritegnilo seveda še več mačk, tako da je zdaj en maček in 2-3 muce. Vse nekastrirano, seveda. Zanima me, če jih polovim in odnesem v MB azil, ali jih potem oni obdržijo tam ali jih vrnejo v okolje? Če jih vrnejo v okolje – je to kul za mačko, da pride iz operacije, še cela boga, v naravo? Samček je zelo priljuden in se pusti božat, ostale mačke so pa totalno divje in nimam pojma kako jih naj polovim. Razmišljlala sem, da bi jim v škatlo nastavla za jest, potem pa samo zaprem dol pa nesem. Muca, ki se je nazadnje pritepla, izgleda bolana, šepa in je cela krumpasta. Ker razmišljam, da bi samčka obdržala, nočem, da se naleze kake bolezni, zato bi rada čimprej rešla vse skupaj, ker mam že čez glavo teh mačk, zdaj se bojo pa še gonit začele…

Če so mačke divje, neprimerne za posvojitev, se jih vrne v okolje, v kolikor je to zanje vsaj približno dovolj varno. V kolikor gre za mladiče ali mačke, ki se jih da socializirati in so posvojljive, potem se jih naj ne bi vračalo, pač pa naj bi se jim poiskalo nove domove.
Svetujem ti, da se glede konkretnega primera obrneš za nasvet na pristojno zavetišče. Ker žal o MB zavetišču nimam najboljšega mnenja pa bi ti svetovala, da se obrneš še na Mačjo hišo.
Kontakt:

Mačja hiša
Društvo za pomoč živalim v stiski SLO
Groharjeva ulica 8
3000 Celje

GSM: +386 31 326 877, v primeru nedosegljivosti: +386 40 396 982
E-mail: [email protected]

New Report

Close