Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Zaviralci protonske črpalke in prehransko dopolnilo GASTRIX

Zaviralci protonske črpalke in prehransko dopolnilo GASTRIX

Spoštovani,

zaradi hujše oblike GERB-a se trenutno zdravim z Nolpazo (40 mg). Zaradi načrtovanja nosečnosti (ob pozitivnem testu bi terapijo z Nolpazo prekinila) sem se, ob nasvetu farmacevtke, odločila za nakup prehranskega dopolnila GASTRIX (v kapsulah) za podporo ob jemanju zaviralcev protonskih črpalk. Slednje poleg vitaminov in mineralov, ki se porabljajo zaradi zaviralcev, vsebuje tudi 0,4 mg folne kisline, kar je priporočljiva dnevna količina ob načrtovanju nosečnosti. Ker so kapsule precej velike in posamezno kapsulo zaradi težav z GERB-om težko pogoltnem, bi vsebino kapsule veliko raje zmešala z vodo in mešanico popila. Zanima me, ali bi slednje utegnilo povzročiti kislino (zaradi morebitne kislosti vitaminov in mineralov). Na hrbtni strani dopolnila je namreč omenjeno, da kapsule vsebujejo posebno entrično ovojnico – slednja sicer omogoča varen prehod probiotikov skozi želodec.

Naj omenim, da imam precejšnje težave z vračanjem kisline v požiralnik in se zato izogibam večini prehranskih dopolnil.

Že vnaprej iskreno hvala za odgovor.

Spoštovani,

žal omenjenega prehranskega dopolnila podrobneje ne poznam, zato vam o njem težko svetujem. Na splošno pa vam svetujem, da z jemanjem inhibitorjev protonske črpalke ne prenehate samovoljno, vendar le po predhodnem posvetu z vašim osebnim zdravnikom ali ginekologom. Svetujem vam, da se z zdravnikom pogovorite o ustrezni metodi zdravljenja GERB-a tekom nosečnosti v vašem konkretnem primeru.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani,

najprej najlepša hvala za zgornji odgovor in nasvet. Ravno v preteklih dneh sem se z ginekologom pogovorila o možnostih zdravljenja in izkušnjah z zdravljenjem GERB-a med nosečnostjo, tako da terapije z zaviralci vsekakor ne bom prekinila samovoljno. Imela bi še eno vprašanje v povezavi z zaviralci protonske črpalke — ker zdravljenje z Nolpazo (40 mg) po mesecu dni ni pokazalo nikakršnega učinka, mi je ginekolog predpisal Ultop (40 mg), s katerim imajo njegove pacientke dobre izkušnje tudi v nosečnosti. Ultop sedaj jemljem teden dni in izboljšanja zaenkrat še ni. Zanima me, po kolikšnem času se običajno lahko pričakuje izboljšanje ob zdravljenju z omeprazolom v primeru GERB-a oz. refluksnega ezofagitisa. Na gastroskopiji so mi pred nekaj meseci sicer diagnosticirali GERB (insuficienca kardije) brez ezofagitisa, vendar trenutno glede na simptome sklepam, da se je morda pojavilo tudi vnetje.

Prav tako me zanima, po kolikšnem času zdravljenja z Ultopom bi bilo, v primeru neučinkovanja zdravila, priporočljivo ponovno obiskati zdravnika.

Za odgovor bi vam bila iskreno hvaležna.
Lepo vas pozdravljam.

Spoštovani,

zdravljenje GERB z inhibitorji protonske črpalke zahteva kar nekaj časa za dosego učinka. Običajno se le-ta pojavi nekako po 4 tednih oziroma v polni meri se izrazi nekako v 8 tednih. Če po 4 tednih ne bo nikakšršnega izboljšanja, svetujem da se vrnete k zdravniku.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close