zatrdlina v dojki

Dojim 9 mesecev. V decembru sem pila 3 različne antibiotike zaradi mastitisa oz kasneje zaradi bakterije(stafilokaok). Najprej sem imela mastitis(dojka je bila rdeča in zatečena), pila sem Anaclosil. Po nekaj dnevih jemanja, se je samo zatrdlina povrnila, sem dobila Amoksiklav. Ker se je zatrdilina tudi po jemanju tega antibiotika povrnila sem dobila napotinico za analizo mleka v mikrobiloškem laboratoriju. Ugotovili, so stafilokoke. Dobila sem Klimicin. Po jemanju le tega sem dobila alergijo.
Par dni nazaj sem si v dojki zatipala zatrdlino oz tudi po dojenju se zatrdlina ne zmanjša. Rdeče ni, boli me ne. Mislite, da se mi je bakterija povrnila ali bi lahko bilo kaj drugega?

Glede na to, da mi je vse te antibiotike predpistala splošna zdravnica, mislite da bi morala na pregled dojk k svoji ginekologinji?

Spoštovani,

vsaka otrdlina, ki ne boli in ne izgine sama po 2 do 4 tednih, zasluži pozornost zdravnika. Za kaj gre, bo lahko ugotovil le zdravnik, morda s pregledom, morebiti z UZ preiskavo?


Spoštovani dr. Pušenjak,

Stara sem 31 let. Že več kot 10 let imam ztrdlina v desni dojki, iz zunanje strani, v ovalesti obliki ki se premika. Drugač ne spreminja obliko in me ne boli razen par dni pred menstruacijo.
Ali menite da je lahko nevarno in da se moram oglasiti pri doktorju?

Hvala za vaš odgovor.

Lep pozdrav,
B.

Spoštovani,

načeloma vsaka na novo odkrita zatrdlina zahteva opredelitev pri zdravniku (po predhodno recimo 1 mesečnem obdobju opazovanja). Če je zatrdlina nespremenjena že 10 let, ta očitno ni nevarna, razen, če bi začela spreminjati lastnosti, če bi npr. nenadoma postala fiksirana, bi se povečevala ali bi se vnela, začela boleti ipd.


Spoštovani,

sem 9 tednov po porodu, pred skoraj 14-imi dnevi sem čutila, da se mi zatrdlina v dojki, ki je bila tam že nekaj dni, vztrajno povečuje in da mleko vedno manj izteka, zato sem šla k ginekologinji, ki mi je predpisala sprej Syntocinon in Anaclosil, če bom videla, da stanje ne bo boljše in dobim vročino. Nekaj dni sem stanje vzdrževala s pomočjo spreja, ko pa se je poslabšalo, sem vzela Anaclosil (vsakih 6 ur 500mg), ki je že po eni tableti učinkoval oz. zatrdlina je izginila in počutila sem se bolje. Po štirih dneh jemanja antibiotika se mi je danes zjutraj spet pojavila zatrdlina in slabo počutje (bolečine v dojki, občutek mraza), zato sem odšla k ginekologinji, ki mi je predpisala še spreja in še eno škatlo istega antibiotika (ki ga še nisem prenehala jemati), z nasvetom naj si dojko pred dojenjem ogrevam, masiram, po dojenju pa hladim. Kljub vsem ukrepom se stanje od zjutraj samo še slabša, mleko kljub spreju in ostalim ukrepom vedno manj izteka, zatrdlina je vedno večja.

osim vas za nasvet: ali je še možno, da ta antibiotik začne učinkovati ali je bolje, da se jutri odpravim k ginekologinji mogoče po novega, ker imam mogoče kakšne bakterije, na katere Anaclosil ne učinkuje. Malo me skrbi in sem neučakana, ker naslednji teden ginekologinje ne bo in bi rada rešila problem, če se da rešiti že jutri. (Doma imam eno škatlo Amoksiklava, pa vem, da bi bilo nespametno , da ga vzamem brez nasveta zdravnika, čeprav vidim, da se tudi ta predpisuje v primerih , kot je moj.)

Najlepša hvala vnaprej

spoštovani,

kot prvo pravzaprav sploh ni jasno, kaj se dogaja. začasno izginotje zatrdline po eni tabletki Anaclosila je bilo golo naključje in z antibiotikom ni imelo nobene zveze. Antibiotik namreč kot prvo ne deluj tako hitro in kot drugo ne more sprostiti zastoja mleka, ki je najverjetneje razlog za težave. V bistvu sploh nisem prepričan, da antibiotik pri vas učinkuje kako drugače kot da preprečuje infekcijo, ki je najverjetneje še sploh ni bilo. Priporočil bi sicer UZ dojke, da se vidi, kakšne vrste zatrdlina se dela (cistična ali solidna) in se temu prilagodijo ukrepi. Če gre za cistično to zagotovo še ni absces, ker se ni imel časa tvoriti in bi bolj bolelo v času nastajanja, temveč gre za zastoj mleka, kar se rešuje z ustrezno masažo in nego dojke (ogrevanje, hlajenje itd.). Na hitrost reševanja problema pa težko vplivamo. Poskusite se dogovoriti za obravnavo v porodnišnici, kjer ste rodili, če ste rodili v Ljubljani, pa vam morda lahko pomagajo v mlečni kuhinji ali na oddelku. Vsekakor naj situacijo oceni strokovnjak, bodisi z dojenjem dobro seznanjena babica oziroma med. sestra ali zdravnik.
