Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk Zatrdlina v dojki

Zatrdlina v dojki

Pozdravljeni!
Pred 2 mesecema sem v desni dojki zgoraj zatipala zatrdlino, ki je bolj podolgovata kot pa okrogla.Bila sem pri spevialistu na uz pa je rekel,da ne tipa nič in tudi na uz se ne vidi kaj.Edino mlečne žleze so razširjene ker mi mleko še vedno izteka.Dojila sem pred 16m.Moja ginekologinja pa je videla neko spremembo na dojki veliko 4mm.Jaz pa to zatrdlino še vedno tipam in mislim da je že 2 m ista.Seveda ker pa me je strah se potimam 50x na dan in potem se mi zdi še vedno večja.Aja moja g.mi je rekla da bi lahko šlo za mastopatični vozlič.Ne vem pa kako se ni videlo na uz ko mi je delal specialist.Zdaj pa vsak dan mislim na to svojo zatrdlino in pomislim na najslabše.Zato vas prosim za vaše mnenje za kaj bi lahko šlo?Naj povem še to da zatrdlino ne tipam kot mali grahek.Ali je možno da je ostalo kaj od dojenja, ker sem v tej dojki imela tudi veliko več mleka kot pa v levi.

ZA ODGOVOR SE VAM ZAHVALJUJEM.

Popolnoma razumem vašo zaskrbljenost, vendar glede na opisano ne bi rekla, da gre za kaj hujšega. Res ni potrebno razmišljati o najhujšem možnem izidu… – to vam v nobenem primeru ne koristi. Ohranite trezno glavo – vendar se redno spremljajte še naprej. Seveda ni potrebno tipanje večkrat na dan, ker boste tak predel še bolj razbolela in bo tkivo postalo občutljivo.
Pretipajte se samo občasno in to po menstruaciji- ko je dojka najmanj gosta.
Najverjetneje gre za posledico dojenja, glede na to, da imate (sodeč na UZ
dojk) razširjene mlečne vode in da vam še vedno izteka mleko.
Dejstvo je tudi, da je majhne spremembe v dojki veliko težje videti in zatipati – tako žal pač je in to je zaenkrat potrebno sprejeti kot dejstvo.
Metode, ki bi videle manjše tumorske spremembe, nimamo na razpolago in tako pač je. V tem primeru je potrebno narediti ponovno primerjavo – o tem ali jo je potrebno narediti, naj presodi specialist.
Zaradi vsega dosedaj naštetega, je še kako pomemben podatek, da lahko s pomočjo temperature, spremljamo kakšen je metabolizem celic v tkivu dojke in na tak način spremljamo razvoj eventualnega procesa v dojki. Metoda ni odvisna od vidnih informacij, zato se odlično dopolnjuje z ostalimi diagnostičnimi metodami.
Se pravi, zaključek bi bil naslednji: redno samopregledovanje, UZ dojke se lahko po potrebi še dodatno ponovi in rezultate primerja z dosedanjimi rezultati (o tem se po potrebi pogovorite z ginekologinjo)in priporočam tudi preventivno BreastScan meritev.

sem še otrok a tipam da imam na obeh dojkah nakaj trdega, vedno pomislim da imam raka na dojki. ali mi lahko kdo približno razloži kaj je to če je to rak.
stara pa sem 11

Razvoj dojk se začne v puberteti, ko začnejo prsi rasti, se razvijati in dobivajo obliko. V puberteti se pod vplivom hormona estrogena razvijejo mlečni vodi, ob prvih ovulacijah in menstruacijah (hormon progesteron) pa se sproži še razvoj mlečnih žlez. V času nosečnosti se dojke močno spremenijo in razvoj mlečnih žlez se dokonča. Dojke se nato spreminjajo še vse življenje.

Dojka je sestavljena iz žleznih mešičkov, ki so z žleznimi izvodili povezani z bradavico. Ob dojenju v žleznih mešičkih nastaja mleko. Dojko tvori še maščobno tkivo, ki deluje kot zaščita pred poškodbami in vezivno tkivo (oporno tkivo, stoma), kjer potekajo tudi mezgovnice, žile in živci. Žlezno tkivo se v dojki tipa kot več ali manj trši vozlički. Trdota le teh, se skozi menstrualni ciklus spreminja. Po končani menstruaciji uplahnejo, pred menstruacijo so vozlički bujnejši, največkrat tudi bolj občutljivi.
Dojki je priporočljivo redno pregledovati in to v obdobju po menstruaciji. Eden od razlogov, zakaj je potrebno to početi vsak mesec je tudi ta, da skozi prakso ne pozabimo kakšno dojko sploh imamo, kje je žlezno tkivo, kako je občutljivo na dotik,…Le, če se zadosti dobro poznamo, lahko začutimo spremembo, nastajajoč tumor. Tumor praviloma ne boli in se ne premika. Žlezno tkivo pa ravno nasprotno, se premika in je na dotik občutljivo.

Predvidevam, da si zatipala žlezno tkivo. Rak dok v obdobju pubertete ni pogost, zato je skrb odveč. Še posebej zato, ker si trše predele zatipala v obeh dojkah. Če v to nisi sigurna, se posvetuj z osebo, ki ji zaupaš, mamo, sestro, sestrično ali leto, dve starejšo prijateljico.

Pozdravljeni,

sem mlada mamica treh hčerk, najmlajša je stara 2 meseca. Tudi v tretje polno dojim. Prve dve sem dojila 13 mesecev – vse je teklo gladko. Tudi pri najmlajši sva lepo začeli, vendar sem imela od začetka občutek, da je v levi dojki več mleka kot v desni. Iz tega vzroka sem nekaj časa bolj vzpodbujala dojenje iz desne dojke in kmalu se je stanje dokaj izenačilo. Sem pa že ob masaži ob navalu mleka približno 4. dan po porodu opazila, da zelo težko zmasiram in sprostim levo stran leve dojke – mislila sem, da imam tako polne in “trde” mlečne žleze. Dojenje je kasneje potekalo brez težav, in “trdost” leve dojke sem predpisovala veliki količini mleka, ki ga imam tudi v tretje, in “trdim” mlečnim žlezam.
Danes pa imam občutek, da ta “trdost” leve strani leve dojke ne izgine kljub aktivnemu sesanje hčerke. Tudi če primerjam stanje z desno dojko, je leva trda. Zatrdlina se vleče po celi strani leve dojke – skoraj do kolobarja. Tudi na dotik je občutljiva, kar prej ni bila.

Naj še navedem, da je imela moja mami tudi zatrdline na dojki, ki pa so bile benigne in so jih odstranili.

Skrbi me. Svetujete prosim, kaj mi je storiti. Jutri nameravam poklicati svojo ginekologinjo.

Hvala lepa in lep pozdrav!

Hribovska Primorka

Masirajte dojko e naprej. Poskusite masirati pod toplo vodo, pod tuem. Bodite vztrajna. e vedno je najveja monost, da gre le za zastoj mleka. Ginekologinja, bo presodila ali je potreben pregled pri specialistu. e trdota ne bo popustila, lahko kljub dojenju opravite tudi metodo BreastScan.

pozdravljeni moje ime je jan in star sem 13 let. Pred mesecem dni sem v obeh dojkah odkril zatrdlino veliko 2 cm ko se je dotaknem me malo zaboli ali mi lahko pomagate kaj bi to bilo ?
In ali imate kakšen predlok kaj narediti ?

star sem 13 let v obeh dojkah imam zatrdlino veliko 2 cm ali vete kaj je to ?

Mislim, da ne gre za nič hujšega. To bo posledica odraščanja.
Najverjetneje gre za pojav ginekomastija, kakor imenujemo povečanje prsi pri moških. Povečanje prsi je lahko samo na eni strani ali na obeh.
Vsi moški namreč proizvajajo tudi ženski hormon estrogen. V najstništvu količina hormona estrogena v krvi naraste in tako vztraja nekaj časa. Ko nivo hormona po opravljeni puberteti pade, ginekomastija tudi izgine. Pri veliki večini fantov je tako.
Na tvojem mestu, bi se pogovorila s starši, po potrebi tudi z osebnim zdravnikom. Če so spremembe zelo moteče ali pa bi vztrajale dalj časa, tudi z zdravnikom pediatrom endokrinologom.

pozdravljeni

mene pa zanima naslednje:

pol leta nazaj sem bila prio svojem ginekologu ker sem v levi dojki zatipala zatrdlino kar veliko okoli 2 cm. na pregledu me je pregledal z uz in mi povedal da se vidi nič in da je to verjetno zamašena mlečna žleza. naj povem da imam dva otroka stara 6 in 4 leta in oba sem dojila kratek čas.

vendar sedaj kakšnih zadnjih 8 dni, čutim bolečino pod pazduho in naprej proti dojki. je to povezano, naj oddidem nazaj k ginekologu ali naj rajši oddidem na kakšen drug pregled.

kaj mi svetujete

hvala in lp

Če do naslednje menstruacije bolečina ne bo popustila oziroma, če bi se že pred tem pričela stopnjevati, se vsekakor ponovno posvetujte z ginekologom. Po potrebi bosta ultrazvok opravila še enkrat. Kot dopolnilno metodo priporočam tudi pregled po metodi BreastScan[/url].

POZDRAVLJENI

Sem 19 leno dekle in pred enmu mescam sem začutila zatrdnino pod desno dojko .Zatrdnina je malo na dotik občutljiva in malo boleša vendar samo pred menstroacijo nato pa čez nekaj šasa popolno izgine.Drugih znakov ni.Malo me skrbi da ni kj hujšega.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav SONČNICA
Hvala za odgovor.

Iz napisanega predvidevam, da zatrdlina izgine po prvih dne menstruacije, pojavi se ponovno pred menstruacijo. Če je temu tako, je sklepati, da gre za žlezno tkivo, ki se ga v dojki tipa, kot premikajoč vozliček. Ta je pred menstruacijo večji, na dotik občutljiv. Po menstruaciji se stanje umiri. Dokler je temu tako, ni sklepati, da je nevaren. Rakast tumor, praviloma ne boli, je trd in se največkrat ne premika. Če ste v dvomu, se najprej posvetujte z osebo, ki ji zaupate…mama, starejša sestra, prijateljica. Če boste še vedno v dvomu pa težavo zaupajte osebnemu zdravniku ali ginekologu oz. specialistu za dojke.

Zdravo!
Stara sem 19 let in že nekaj mesecev tipam neko zatrdlino na desni dojki. Nad to zatrdlino pa čutim veliko manjših bunkic. Ko so nam v šoli kazali dojke z tumorji so bile na otip podobne. Ali mislite da imam tudi jaz tumor na dojki? Ne kadim, redko pijem alkohol in na splošno sem zdravo dekle.

Prosim pomagajte!

Glede na vaša leta je verjetnost majhna, najbrž gre za žlezno tkivo. Ko pričnemo s samopregledovanjem dojk, se moramo najprej navaditi na sestavo naših dojk. Če ste v dvomu se posvetujte z osebo, ki ji zaupate, mamo, teto, starejšo sestro, prijateljico ali osebnim zdravnikom oz. ginekologom. Brez tipnega pregleda je namreč res nemogoče reči, kaj bi naj to bilo. Posvetujte se čim prej, da boste dilemo čim prej razrešila in se znebila strahu.

Pozdravljeni.

Prosim za vaše mnenje.
Že pred letom dni sem v levi dojki zatipala zatrdlino, na notranji strani, vzporedno oz. malo višje kot je bradavica. Je bližje prsnici, bolj ovalne oblike, premera cca. 2,5cm.
Takrat sem bila pri moji ginekologinji, ki je po pregledu dejala, da ne otipa nič posebnega in je vse v redu.
Mene moti, ker po tolikem času zatrdlina ni izginila, ko ležim na trebuhu, se moram tudi primerno namestiti, ker me sicer boli. V bistvu tudi čutim to zatrdlino, boli ravno ne, ni pa neobčutljiva na pritiske.
Ker sem se že navadila na to, ji niti nisem več posvečala posebne pozornosti. Pred dnevi pa jo je fant zatipal in me opozoril na to. Menda se jo sedaj bolj otipa, še posebno, če ležim na hrbtu, en del je bolj okrogel in gladek na otip, drugače pa je kot nekakšno gosto tkivo.
Naj se naročim na ponoven pregled ali …?
Hvala že v naprej in lep dan.

Najverjetneje gre za povečano gostoto žleznega tkiva (je občutljivo na pritisk) a če imate občutek, da se je zatrdlina spremenila, se vsekakor posvetujte z osebnim zdravnikom oz. ginekologinjo. Priporočam tudi metodo BreastScan.

Pozdravljeni!
Stara sem 24 let. Imam kar precej velika prsa, košarico C ali D. Že od nekdaj pomnem, da venomer, ko se pregledujem, začutim večje število vozličkov. Pred kakpnim letom dni sem bila pri ginekologinji in mi je sama pregledala prsa ter mi rekla, da naj bi bile to mlečne žleze, ki so pri meni bolj izraženi (sicer nimam otrok niti nisem noseča). Je možno, da se žleze tako zelo čutijo? Morem bit pri temu kaj bolj pozorna in kaj mi svetujete?

Že vnaprej najlepša hvala za Vaš odgovor!

Lep pozdrav.

Seveda je možno, a brez tipnega pregleda, je težko odgovoriti na vaše vprašanje.
Po mojih izkušnjah imajo nekatere ženske bolj izražene mlečne žleze, kot druge. Te se lahko čutijo kot izrazitejši večji žlezni spleti, nekatere so zelo drobno a grobo vozličaste.
Pri samopregledovanju je najpomembneje, da dojki poznate takšni, kot sta, z vsemi vozlički vred. Jaz temu rečem »osnovni zemljevid«. Če prste v celoti položite na dojko, boste to dobro začutila in ščasoma se boste poznala bolje, kot ste se do sedaj. Ne bodite prenežna, odločno pritisnite s celotnimi prsti. Opravljate krožne gibe, da vidite, kako se žleze premikajo. Tumorji se največkrat ne premikajo, pa tudi občutljivi največkrat niso na pritisk, za razliko od žleznega tkiva.
Dojki bosta dokončno dozoreli šele po prvem dojenju. Njihova struktura niha skozi celo življenje in je odvisna od hormonskih nihanj, načina življenja, prehranjevanja. Važno je, da se redno pregledujete in da se poznate. Če se spremeni karkoli od tega »osnovnega zemljevida«, je potrebno do zdravnika. Preglede opravljajte po menstruaciji (idealno 7-10 dan od prvega dne).

Upam, da sem vam z odgovorom vsaj delno pomagala in vas v tem upanju pozdravljam,

Pozdrav

ta mesec sem prvic obcutila bolecino v predelu medenice v casu menstruacije (stara sem 24)…tudi po koncani menstruaciji me ob pritisku rahlo boli…ginekolog je odkril ciste na ovarijih…poleg tega sem v casu menstruacije cutila rahlo napetost v dojkah (prej skoraj nikoli)…sedaj po koncu menstruacije imam v obeh dojkah zatrdline..obe v zunanjih kotih zgoraj (ob pazduhi)…v eni je zatrdlina velika priblizno 1cm v drugi 2,5cm…ob dotiku me boli…ginekologu za bolecine v prsih nisem povedala ker sem mislila da je bolecina povezana z menstruacijo in da bo izginila…sicer zivim zdravo (po vecini eko hrano, nic kave, malo sladkarij) skoraj vsak dan se ukvarjam s sportom …nikoli nisem jemala KT…ne vem kako bi lahko alternativno (brez jemanja KT) izboljsala stanje kar se tice cist v jajcnikih? in pa zanima me ce je nastanek cist v ovarijih povezan s nastankom v dojkah oz kaj bi lahko zatrdlini pomenili? Hvala za odgovore