ZATRDLINA V DOJKI

Pozdravljeni!

Imam en velik problem. Od poroda je minilo 4 tedne in pol. Po 3 tednih sem dobila antibiotik Sumamed, ker mi niso šivi odpadli sami in se mi je vse skupaj vnelo. Čez 2 dni, ko sem prenehala z antibiotikom, pa sem dobila vročino 38.5. Dojke sem imela takrat še čisto normalne, mehke. Dojila sem približno na 2 ,3 ali celo 4 ure, ampak samo iz ene dojke. Pri naslednjem obroku pa iz druge. Potem se mi je pojavila zatrdlina v obeh dojkah. Pred dojenjem sem si dajala vroče obkladke in leva dojka se je normalno vrnila v prvotno stanje, desna pa ne. 2 dni sem imela visoko vročino, 3. dan pa ne več, ampak desna dojka, je bila še kar na enem mestu trda in rdeča. Ginekologinja mi je vseeno dala nov antibiotik Ceporeks 500, čeprav nisem imela več vročine. Zdaj je že peti dan odkar jem Ceporeks, ampak zatrdlina ostaja. Dojim na 3 ure, ampak sedaj na obe dojki. Obe mi izprazni do konca. Zdi se mi, da imam manj mleka. Danes pa je bila dovolj samo 1 dojka. Ali naj si drugo izpraznim? Ali naj spet dojim samo na eno dojko. Kdaj ponavadi izgine zatrdlina? Ali naj grem nazaj do ginekologinje na pregled? Vročine nimam, počutim se uredu, desna dojka me ne boli zelo,samo malo, ni rdeča, samo na določenem mestu je zatrdlina, bolj globoko.
Ali je kaj narobe če dojim leže na postelji in to z nastavki? Zelo dolgo me je bolelo spodaj in nisem mogla niti sedet, pa sva se tako navadli. Sem probala tudi v sede, ampak z nastavki ne gre. Ker vmes 3-4x izpusti dojko in poln nastavek mleka se ulije po meni. Tako da sva obe čist mokri.
Res me skrbi ta zatrdlina in na sploh vse to dojenje me zelo obremenjuje. Že vnaprej hvala za nasvet.

Draga Polona,
tudi jaz sem dala nekaj mastitisov skozi. Na srečo sem se vedno izmazala brez antibiotikov, saj sem sledila načelu – če bo več kot 24 ur vročina, pojdi do zdravnika. Zraven sem seveda imela bolečine, rdečine in zatrdline. Ponavadi sem se zatekla v posteljo in stvar prekuhala. Ker pa je vročina pri tebi trajala, si mislim, da to ni bilo dovolj. Ja, res pa je, da zatrdila ostane še kak teden – meni se je zdelo, da je to kot neka brazgotina od vnetja, ki se mora reabsorbirati. Če ne boli, potem stvar ignoriraj. Boš videla, da bo v par dneh mimo. Vsaj pri meni je bilo tako.

Jasna!
Hvala za odgovor. Res se je zatrdlina zmanjšala, jo skoraj ni več. Sam še vedno ne vem, ali si moram dojko sama izpraznit do konca, če otrok ne poje dovolj. Ker se mi zdi da imam ful mleka, ta mala pa je na 3 ure in to zdaj samo iz ene dojke in še to sam 5-10 minut. Včasih kar pustim in pri naslednjem obroku dam drugo dojko, sam potem pa prva dojka rata ful trda in si jo grem sama izpraznit s črpalko. Sam potem je posledično še več mleka a ne? Drugač lepo napreduje na teži in je prava mala bajsica, tako da vem, da poje dost, samo jaz ne vem, kaj naj z odvečnim mlekom. Pa bojim se, da če bo trda dojka dalj časa, da spet dobim vročino. Tako da cel dan sam gledam moje dojke in se šlatam, ali so mehhe, ali je kje kakšna bulca in tuhtam, ali naj si jo sama izpraznim ali naj še malo počakam, če bo slučajno mala kaj več pojedla. Upam, res, da se stvar kamlu uredi.
Ali si ti tudi imela trde dojke in se je potem iz tega razvila vročina? Ali si si jih tudi sama kaj praznila? Na koliko časa je pre tebi jedel malček?
Lp.

Draga Polona R.,
prosim, oprostite za moj pozen odgovor.

Štiri tedne po porodu ste v obeh dojkah opazili zatrdline. En teden prej ste jemali AB, po jemanju AB ste dobili visoko vročino, dojke so bile takrat normalne, mehke. Dojili ste iz ene dojke, na približno 2,3 ali 4 ure. Ob terapiji z obkladki se je stanje na levi strani normaliziralo, v desni pa je zatrdlina ostala, spremljala jo je visoka vročina in bolečina. Ginekologinja vam je predpisala drug AB, zatrdlina je bila še nekaj časa prisotna, obenem ste dobili občutek, da je mleka manj, potem ste dojili na 3 ure, na obe dojki.

Polona, če deklica lepo raste in se razvija, ni nič hudega, če se kdaj podoji iz obeh, kdaj pa le iz ene dojke, rast in razvoj otroka ter količina napolnjenih pleničk so dobro merilo, koliko mleka dobi otroček (iz napisanega očitno dovolj). Zato dojk ni potrebno dodatno prazniti, saj s tem lahko pvoztorčite le še več težav z neravnovesjem ponudbe/povpraševanja. Če se dojenček doji neredno ali prespi daljši čas, vas pa v neizpraznjeni dojki zelo tišči in že boli, takrat pa je dobro iztisniti LE ČISTO MALO mleka, le toliko, da začutite olajšanje in je pritisk manjši.

Zatrdline lahko ostanejo tudi nekaj dni ali tednov, dalj časa. Če nimate vročine, bolečine ali znakov (podobnih gripi), potem kakšno posebno ukrepanje ni potrebno.

Če dojite z nastavki in leže, ter imate ob tem težave, je bolje poskusiti v drugih položajih.

Polona, prilagam povezave na besedila, ki se bolj podrobno dotikajo vaših težav, morda vam bodo kaj v pomoč:

VNETJE DOJK, mastitis:

preveč mleka:

nastavki:

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>