Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje zatrdlina, ki ne gre proč

zatrdlina, ki ne gre proč

Pozdravljeni,

žena ima en problem in ker je s hčerko v bolnici, vam pišem jaz, njen mož. 🙂

Skratka, na zunanji strani ene dojke, že skoraj pod pazduho, se ji je pred časom pojavila zatrdilna v velikosti fižola, ki je nikakor ne more sprostiti. Ne gre z iztiskanjem, masažo, toplim tušem, Syntocinonom…

Ali mi lahko prosim kdo svetuje, kaj storiti. Najlepša hvala.

Jan

Jan, pozdravljeni!

Vaša žena ima proti podpazduhi (tam se vsekakor lahko še nahajajo mlečni vodi) manjšo zatrdlino.

Se je ta zatrdlina pojavila pred kratkim ali je že dolgo pristina? Koliko časa je vaša žena masirala, grela pod tušem? Je boleče na otpi? Je predel morda pordel? Ali vaša žena doji, je imela kakšne težave pri dojenju (mastitis, zamašen mlečni vod), je morda morala nenadno odstavljati otroka od dojenja…?

Priporočam, da zatrdlino pokaže svojemu zdravniku oz. ginekologu, posebej če to vztraja že bistveno dlje od npr. tedna dni, da se ugotovi, kaj je. Lahko se pogleda tudi ultrazvočno. Brez dodatnih informacij ne bi mogla priporočati, kako ravnati.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Hvala za prijazen odgovor.

Zatrdlina je nastala pred kakšnima dvema tednoma. Žena je skušala zatrdlino sprostiti pod tušem iz z masažo večkrat po približno pol ure. Na otip ne boli in koža ni pordela. Žena ne doji, ampak si je do sedaj mleko črpala z ročno črpalko. Pred približno štirinajstimi dnevi je imela tudi mastitis. Dojko, na kateri se ji je pojavila zatrdlina, je potrebno precej močno stiskati, da lahko mleko iztisne (z drugo teh težav ni).

Jan

Jan, vaši ženi priporočam nežno masažo te zatrdline, včasih pri ženski, kjer je laktacija delujoča, lahko traja tudi malo dlje, da se zamašeni mlečni vodi uredijo in dokončno domašijo. Masaža ne sme biti boleča!

Priporočam tudi, da vsaj malo mleka počrpa tako pogosto, da dojki ne bosta postajali prenapeti in vozličasti, torej da ta dejavnik tveganja izloči. Včasih je treba malo počrpati tudi ponoči.

Zelo zelo koristno je tudi, da mamica veliko počiva, saj jo je vnetje oslabilo in slabo delujoč imunski sistem je tveganje, da se vnetja in zamašeni vodi ponavljajo. Torej počitev, tekočina z dovolj svežega C vitamina, tudi sicer bi priporočila prehrano, ki je zdrava, polnovredna in bogata s svežimi vitamini in minerali, da mamica poveč svojo odpornost.

Kot ste napisali, je res včasih po mastitisu lahko nekaj težav, da se mleko malo teže izceja. Priporočam, da to dojko črpa nekoliko večkrat, lahko pa krajši čas. Lahko tudi črpanje začne na tej dojki, nadaljuje na drugi, na koncu pa ponovno na prvi. Ali pa morda med črpanjem menjuje desno in levo dojko.

Običajno ni nič hudega, če prehodno mamica na eni strani ne more dobiti iz dojke toliko mleka. Tedaj več črpa na zdravi dojki in se tvorba mleka tam verjetno poveča. S potrpežljivostjo se lahko to hitro uredi in se tvorba spet uravnovesi, ko se vodi sprostijo in vnetja ni več. Nekatere mamice si pomagajo z masažo in sproščanjem na razne načine, poleg toplega tuša in več počitka, ki sta običajen ukrep. Nekatere prosijo zdravnika tudi za recept za sprej Syntocinon, v katerem je umetni hormon oksitocin, ki deluje tako, da olajša sproščanje mleka iz dojk. http://med.over.net/forum5/read.php?94,5091136 (Syntocinon)

Če zatrdlina po kakšnem nežnih ukrepov še vedno ne bi izginila, potem bi bilo dobro, da se mamica odloči za pregled, lahko pa to seveda tudi naredi že prej.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Spoštovanni,

najlepša hvala za odgovore. Sedaj sva s hčerko že doma. Zatrdlinica se je malo zmanjšala in se bom naročila pri zdravnici, da jo pregleda.

Sedaj imam pa še eno vprašanje – problem, ki bi ga rada rešila.

Namreč želim si, da bi se moja dojenčica dojila, kar nama pa ne gre.

Že v porodnišnici se nama ni uspelo uspešno dojiti in je zelo izgubila na teži. Porodna teža 3680 g, najnižja teža (3. dan) 3270 g, zato sva morali ostati v porodnišnici še en dan. Mleko sem si črpala in ji ga dajala po steklenički, saj nikakor ni znala (in še vedno ne zna) dobro sesati. Občutek imam, kot da bolj oblizuje bradavico ter zelo hitro odneha. Ene trikrat malo potegne in počiva ali pa drema.
Z načrpanim mlekom in nekaj dodatka je potem lepo napredovala (starost 17 dni, teža 3910 g). Moram pa povedati, da sem jo hranila s stekleničko Avent cucelj 1 in je za en obrok cca 100 ml porabila pol ure, da je pojedla.
Za hranjenje jo je bilo potrebno vedno buditi. Zlatenice ni imela.

Porod je bil zaradi moje Rh- senzibilizacije sprožen v 37t in 4/7. Od sprejema v porodno sobo do poroda je minilo 4 ure. Dobila sem sredstva proti bolečinam: masko za dihanje ter Daleron v žilo.

Pri 18 dnevih sva bili sprejeti v bolnišnico, zaradi RSV virusa in pljučnice. Nekaj dni je bila brez hrane na infuziji. Takrat smo jo navadili na dudo (do tedaj je ni potrebovala).
V bolnišnici sem si tudi črpala mleko in ji ga dajala po steklenički. Z bolnišnično dudo (ki ima veliko luknjo) je popila 150 ml prej kot v petih minutah (vključno s podiranjem kupčka).

Sedaj sva doma (stara je 1 mesec, teža 4230 g) in si še naprej črpam mleko, bi pa zelo rada, da bi se dojili, saj je črpanje kar obremenjujoče.
Sedaj zopet uporabljam dudo št. 1 in spet potrebuje za en obrok do pol ure, da ga popije, saj vmes veliko počiva.

v enem dnevu popije od 700 do 800 ml. Jaz pa si načrpam od 600 do 700 ml.

Kako jo spodbuditi, da bo na dojki aktivno sesala?

Prva dva otroka sem oba dojila do 1. leta in je bilo zelo fino. Obema sem dajala dodatek, ker sem imela malo premalo mleka. Se je pa moj drugi otrok pri 3. mesecih odločil, da noče več stekleničke in je vseeno kar lepo napredoval tudi brez dodatka.

Že v naprej se vam lepo zahvaljujem za vaše nasvete.

Lep pozdrav,
Jana

Jana, pozdravljeni!

Vaša 1m deklica se na dojki ne doji dobro, oblizuje bradavico in hitro odneha. Z nekaj vaje in potrpljenja, poskušanja, je dojenčka mogoče tudi kasneje spodbujati in učiti sesanja na dojki. Priporočam vam, da vzamete vsak dan zase, brez pretiranih pričakovanj, morda bo kdaj korak naprej in tudi korak nazaj, pomembno je, da ima otrok stik z dojko oz. veliko stika koža na kožo. Posebej, če se deklica dojenju upira. Nekaj dobrih izhodišč, iz katerij je jasno, da otroka ne silimo, ampak spodbujamo in čakamo, da je pripravljen – http://med.over.net/forum5/read.php?94,4265569,4274199#msg-4274199 (postopoma na dojko)

Večina dojenčkov, hranjenih po steklenički, razvije neko obliko sesalne zmede. Nekateri sploh nočejo na dojko, drugi ne vejo, kaj bi na dojki počeli. Pomaga, če mamica prej spodbudi dojke, da se mleko sprosti ali malo mleka iztisne, da otroka začuti tok mleka. Nato pa dojko ponudi. Včasih je bolje, da otroka potisnemo na dojko, drugič deluje čakanje, da otrok (ki praviloma ne sme biti zelo lačen, sicer se utegne še bolj kregati in iskati stekleničko) sam poišče in začne sesati.

Priporočam, da si preberete kaj od tega…
Sesalna zmeda: http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=579&t=579
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982600,1982833#msg-1982833 (trije načini sesanja)

Odstavljanje od stekleničke lahko poteka na razne načine, glavno vodilo pa je, da otrok pri ponujanju dojenja ni zelo lačen, torej da vadimo dojenje na majhne razmake, tudi za umiritev, potrebo po sesanju za tolažbo, uspavanje. Pogosto dojenje najprej začne delovati ponoči oz. ko se je otrok že deloma uspaval ali ko se zbuja, pa še ni povsem buden.
Odstavljanje od stekleničke:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=785&t=775 (kratek članek)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1986820 (podrobnejši napotki)

Pomaga lahko tudi, če mamica med dojenjem izvaja kompresijo, iztiskanje mleka otroku v usta, to ga spodbuja, da bolje sesa in laže pride do več mleka, kar je posebej pomembno pri dojenčkih, ki so bolj zaspani, manj zainteresirani za sesanje. Priproročam tudi ogled video posnetkov, da si boste laže predstavljali, kako se kompresija pravilo izvaja. Če boste v dvomih, še vprašajte.
Kompresija dojk (spodbujanje šibkih sesalčkov):
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1986032,1986037#msg-1986037 (pomoč otroku)
http://www.youtube.com/watch?v=WOQzEN_dcPc (daljši angl. video z razlago)
http://www.asklenore.info/breastfeeding/additional_reading/movies.html (več video posnetkov)

Še več drugih načinov spodbujanja tukaj – Kako zbujamo dojenčka zaspančka: http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_4._NASVETI_ZA_1

Pomembno je, kolikokrat na dan se zdaj hranite, ali pretežno spi ali je tudi pogosto budna. Za vzpostavljanje dojenja na dojki je ponavadi laže, če ima otrok več budnih obdobij, če ima lahko več krajših podojev, saj je tako več priložnosti, da se nauči dojiti in da pride do mleka kar na dojki.

Med tem ko otroka učimo dobro dojiti, vsekakor ne smemo delati kakšnih radikalnih sprememb, torej še vedno bo verjetno potreboval dohranjevanje, dokler ne bomo prepričani, da vidno bolje, aktivneje sesa in požira mleko. Ko bodo podoji pogostejši, aktivnejši, daljši… Tedaj postopoma črpamo manj in dohranjujemo manj ter štejemo pleničke in podoje, lahko vse to + čas aktivnega podoja tudi beležimo in oprazujemo napredovanje.

Vaša deklica je od najnižje teže 3.270g v dveh tednih pridobila 630g, kar je zelo nadpovprečno. Zdaj po 1m tehta 4.320, torej je dobila v naslednjih dveh tednih še dobrih 300g. Povprečno v mesecu dni dojenčki pridobivajo okoli 680g, nekateri seveda tudi kilogram in več, minimalno pa vsaj 450g na mesec. Ob dobrem napredovanju, če bo nadpovprečno, bi priporočila, da najprej lahko zmanjšujete dodatek prilagojenega mleka.

Počasnejše sesanje je primernejše, je bližje dojenju in povzroča manj sesalne zmede. Velike luknjice na cucljih obratno, povzročajo praviloma več težav in večjo sesalno zmedo.

Počasnejši novorojenčki potrebujejo tudi precej več kot pol ure, da se lepo podojijo, nekateri tudi večkrat zapored sesajo na dojki uro, dve, tudi dlje z vmesnimi pavzami (previjane, kupčki,…). Sistem obrokov ponavadi ni združljiv z dojenjem, mnogim dojenčkom veliki razmaki ne ustrezajo, raje imajo dojenje v skupkih – aktivne urice, ko se dojijo pogosto in zaporedoma večkrat, nato pa mirnejše urice, ko imajo morda več spanja ali vsaj dremanja.

Možno je, da se deklica zaradi sproženega poroda nekoliko teže prilagaja na zunanji svet. Dojenčki, ki so prek posteljice dobili materina sredstva proti bolečinam, so lahko več dni ali nekateri tudi več tedno zaspani, premalo aktivni na dojki, potrebujejo več zbujanja, spodbujanja. Veskakor je tudi bolezen lahko vplivala na to, da deklica šibko sesa. Pomembno je, da mamica to ve in da ne misli, da je otrok len, pač pa ga spodbuja in je potrpežljiva, opazuje, kdaj bo otrok vendarle lahko več buden in bo tedaj mogoče dojiti se večkrat in ob raznih priložnostih. Pomembno je tudi, da na dojenje ne gledate kot na hranjenje. Bolje je, da razmišljate o dojenju kot o nadomestni popkovini, s katero je deklica povezana in ki ji poleg mleka daje tudi druge ugodnosti, torej da ji lahko dojenje ponudite kadarkoli, kar bo dobro tako za prehajanje nazaj na dojko kot za tvorbo mleka. Ob tem vsekakor spremljajte pleničke (vsaj 5 polulanih in vsaj 2 dobro pokakani v 24h vse do starosti 6t) in napredovanje.

Morda si boste želeli pogledati tudi podobne zgodbice mamic.
Težki začetki:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5064945,5076146#msg-5076146 (10t, 400ml dodatka)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979673 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4582653 (2t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4674894 (2t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981780 (1m, težji porod, zaspanka)

Poskusite ponuditi dojenje tudi tedaj, ko bi sicer ponudili dudo, če bo seveda možno. Lahko tudi sredi hranjenja po steklenički, ko bo že delno potešila lakoto, lahko na koncu, za tolažbo, umirjanje. Duda ni vedno slaba, lahko je tudi način umiritve otroka, ki se na dojki krega, delno uspavanja z dudo in nato zamenjava dude za dojko… Pomembno je, da dude ne uporabljamo zato, da zamikamo podoje v smislu, da bi imel otrok večje razmake in obroke. Bolj lačen otrok se bo morda uprl sesanju na dojki.

Vsekakor čestitke, da ste vzpostavili črpanje, kajti to je lahko takoj po porodu res naporno! V mesecu dni ste naredili zelo zelo veliko, to je šele začetek, zato vam želim veliko uspeha tudi v poskušanju dojenja na dojki. Vaše izkušnje z dojenjem vam bodo verjetno tudi v pomoč.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pred 3 tedni se mi je v desni dojki pojavila huda bolečina, ki jo je spremljala tudi precej velika zatrdlina. Malček ni želel več sesati, zato sem začela s črpanjem. Mleka je bilo tudi s pomočjo Syntocinona samo do maximalno 10 ml (to je bil res max). Po enem tednu sem dobila antibiotik, bolečina je popustila, zatrdlina pa ne. Iz dojke sem si takrat redno črpala, sedaj pa sem število črpanj zmanjšala, ker bi rada s tem prenehala. Zatrdlina je pa še vedno prisotna (približno pol dojke).
Kdaj naj bi to izginilo? Bila sem pri gin in os.zdravniku, pa mi nihče ne zna svetovati kaj pametnega. Poskusila sem sprej, obkladke – mrzle, vroče, z zeljem. Kaj mi še ostane?
Danes pa imam zopet povišano temperaturo (38,4).
Druga dojka je vredu, mleka pa tudi ni veliko (približno 30 ml/črpanje).

Hvala za pomoč!

Pozdravljeni, miu!

Če vaša zatrdlina v dojki po tolikem času še vedno vztraja in je velika za polovico dojke, potem vam toplo priporočam čim prejšnji ponovni obisk pri vašem zdravniku, posebej če je boleče in/ali pordelo in masiranje, črpanje ne pomaga. Tako vnetje namreč lahko napreduje v gnojni absces.

Možno bi bilo, da se mastitis ni pozdravil in da gre v drugo za ponovitev mastitisa, torej ne za novo stanje, ampak se vleče ista težava.

Koliko je star vaš otrok? Ste poskusili morda ročno iztiskanje, če bi bilo kaj laže in morda bi delovalo tudi kot masaža na dojko?

Ste že prebrali ti dve povezavi, našteti so vsi ukrepi, ki jih priporočamo?
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1978089,1978098#msg-1978098 (članek)
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_6._NEGA_OB_1 (mastitis – seznam ukrepov)

Hladni obkladki so za umiritev napetosti, po dojenju/črpanju. Toplota odpira vode in pomaga pri črpanju, torej prej dojko ogrejemo. Masaža je v pomoč v obeh primerih. Zelo pomembno je povečanje vitaminov in mineralov v prehrani, posebej svež vitamin C. In dovolj tekočine ter počitka, kot npr. pri gripi. Imunska odpornost mamice, zdrava prehrana,… to zelo pomaga in lahko pohitri zdravljenje mastitisa.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Zaradi moje zatrdline (10 x 11 cm) sem bila 5 dni v bolnici, kjer sem dobivala antibiotik, morali so mi pa tudi dojko odpreti, da mi gre gnoj ven. Absces je bil velik 3 cm, ostalo je bilo trdo tkivo.
V bolnico sem šla 28.2. in od takrat si iz te dojke nisem črpala mleka. Že pred tem sem dobila ven s črpanjem samo po nekaj kapljic. Ali je potem to lahko zaključek črpanja? Sicer še čutim, da me mogoče malo ščemi, me pa dojka še vedno boli od operacije, tako, da ne vem kako naj ugotovim ali si naj še črpam ali ne. Iz druge dojke sem si v tem času črpala 2x, ko me je dojka že začela bolet.
Sin je star 1 mesec in 1 teden.

miu, upam, da ste dobro. To so res zelo zelo velike bolečine, okrevajte po opreraciji čim bolje.

Če že skoraj en teden niste črpali in če je pred tem iz te dojke priteklo mleko le po kapljicah ter želite ustaviti delovanje laktacije, potem izčrpavanje ni več smiselno in tudi ne more biti kaj v pomoč ali korist. Mleko se sicer še vedno po malem tvori in se tudi še bo nekaj časa, vendar če tvorbe ne želimo spodbujati, potem ne črpamo in raje pustimo, da se mleko postopoma razgrajuje nazaj v telo.

Pomagajte si lahko še naprej tako, da polagae hladne obkladke. Lahko tudi pijete žajbljev čaj, pomaga ustavljati laktacijo. Vsekakor bi se vam moralo splošno počutje izboljševati, če pa se v nekaj dnevih stanje ne bo izboljšalo, se posvetujete s svojim zdravnikom, da ne tvegate. Lahko vam predpiše tudi tabletke za ustavljanje laktacije. Dojki nežno masirajte, da se prepričate, kako je z morebitnimi zatrdlinami oz. ali so dovolj mehke.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825