Zatikanje čeljusti

Pozdravljeni. Upam da moj problemček spada v vašo temo. Zadnje leto se mi čeljust vsak dan zatika, ko govorim mi poka v sklepu ali pa če žvečim žvečilni gumi. Včasih je ne morem spraviti nazaj v pravilni položaj, čez nekaj ur je vse razboleno in me na dotik močno boli. Ko sprašujem okoli če se komu to dogaja, vsi pravijo da slišijo prvič. Mi lahko razložite od česa je to odvisno in kaj pomaga da se čeljust vrne v pravilni položaj.
Še eno vprašanje glede zob. Pred desetimi leti sem padla in si poškodovala sprednji zob. Zob je visel na malo koreninici, zobozdravnik mi ga je potisnil nazaj, vzel ven živec in ga prilepil na sosednja zoba. Normalno se je prijel, nimam problemov, vendar je zelo občutljiv na dotike( se maje). Z njim ne smem nič ugrizniti. Problem je edino to, da sedaj raste ta mrtev zob čez sosednjega. Kaj naj storim? Naj ga dam ven in notri umetnega? Zobozdravnik mi je omenjal nekakšno prevleko, samo me je strah da ne bi med posegom zob padel ven. Najlepša hvala za odgovore.

Spoštovana lavanda,

zaradi težav s sklepom bo potreben obisk pri zobozdravniku. Vaše težave res niso najpogostejše, niste pa edini. To pokanja in bolečin v sklepu je verjetno prišlo zaradi pogostega in daljšega žvečenja žvečilnega gumija. Če se vam poleg tega sklep občasno še zatakne v odprtem položaju, potem to res kliče po terapiji.
Sami najprej prenehajte z uporabo žvečilnega gumija. Poleg tega bodite previdni pri maksimalnem odpiranju ust (zehanje, tudi pri zobozdravniku – opozorite ga!). Zobozdravnik vas bo poslal na slikanje sklepov in vam pokazal vaje za sklep, ki lahko v veliki meri težave zmanjšajo ali celo odpravijo.
Pri poškodovanem zobu bi bilo potrebno narediti rentgenski posnetek, ki bi pokazal v kakšnem stanju je korenina. Glede na težave, ki jih opisujete in glede na poškodbo, predvidevam, da je prišlo do resorbcije korenine. Tak zob je manjvreden in če so prisotne tudi bolečine, potem res ne vidim smisla v ohranitvi. Sama menim, da v vašem primeru pride v poštev ekstrakcija zoba in izdelava mostička, ne pa brušenje in ohranitev tega zoba (predvidevam, da je to imel v mislih tudi vaš zobozdravnik).

New Report

Close