Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija zatekanje jezika

zatekanje jezika

Pozdravljeni!

Moje vprašanje se navezuje z zatekanjem jezika.
Čez poletje se mi je pojavilo da mi ob poznih večernih urah zateka jezik. Občutek da zateka, je večji ter kot da bi ga zvezala s sukancem in v domačem slogu povedano da je takrat bolj mišičast, čvrst.
Ob tem čutim neprijetnost, bojim se da se bom zadušila, predvsem ponoči spim s privzdignjeno blazino.
V zadnjem času se mi vse skupaj ponovi tudi zjutraj ko vstanem in občasno tudi kakdarkoli čez dan. Bolečina oz nek zateg čutim po novem tudi zgoraj na nebu.
V tem času nisem spremenila prehrane, uvedla kake nove jedi…tako da mislim da nimam kake alergije.
Trenutno sem slabokrvna(železo med 6 in 7), ostali krvni izvidi so ok.
Kaj bi lahko bilo?
Hvala.

Spoštovani!

Otekline jezika ali tega področja je lahko zaradi neznanega vzroka, lahko pa tudi zaradi reakcije na razne kemikalije v hrani ali v nekaterih zdravil (na primer za pritisk), in to ni prava alergija. seveda lahko tudi prava alergija naredi te otekline.

LP IB.

Hvala za Vaš odgovor.

Kar lahko rečem, mi ni jasno zakaj bi bila alergija na hrano, ker nove hrane(živil) v tem času nisem uvajala, do sedaj mi pa poznana ni delala težav.
Res pa je da sem takrat ko so pričele te vsakodnevne otekline ravno prenehala z zdravilom za hipertireozo, to je Athyrazolom. To je bila edina sprememba…
Nekega pravila ni kdaj bo jezik zatekel…lahko zjutraj vstanem že z zatečenim jezikom, lahko je to malo kasneje…skratka prisotno je skozi dan/noč.
Moja mama je pri 27-letih letih dobila močno zateklino na jeziku ki je v roku treh dneh močno naraščala, zato je bila takoj operirana, bil je tumor na jeziku.

nova
Uredništvo priporoča

Spoštovana!

Vaša mama je imela naenkrat in le enkrat oteklino, vi imate ponavljanje. Če pa mislite, da morda imate tumor, to ne moremo “zdraviti” po pošti. Priporočam pregled.

LP IB.

Pozdravljeni,

imela sem bolečine v grlu, ki so se širile ob požiranju v uho (samo L stran) in povišano temperaturo (2 dni), po 10 dnevih (mislila sem, da gre za virozo) sem šla na pregled, bris na streptokok je bil pozitiven, CRP pa normalen. Ker sta pred tem oba otroka imela angino, se je zdravnik odločil za penicilin. 8. dan jemanja antibiotika pa se mi je pojavila srbečica po rokah in nogah, predvsem pa po dlaneh. Temu se je pozneje priključila še koprivnica po rokah, koprivnici je sledilo otekanje jezika – ob tem znaku sem se odpravila v dežurno, kjer sem dobila medrol i/v. Po medrolu sta koprivnica in srbež minila, oteklina jezika pa je ostala. Sedaj imam že 3. dan otekel jezik – še vedno lahko normalno govorim, pijem… Poznajo se pa odtisi zob. Navodilo sem dobila – claritine 2 tableti dnevno, 3 dni, potem 3 dni 1 dnevno. Kontrole nimam.
Kaj mislite? Bi bil pregled pri alergologu na mestu? Bi lahko šlo za alergijo na penicilin? Bi vi naredili še kak pregled? Grlo me ne boli več.
Hvala!

Predvsem je potrebe pregled pri alergologu. Gre za očitno alergijo.
Težave zdravimo na ORL zaradi možnih zapletov, bolezen pa alergolog!
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close