Najdi forum

Zasvojenost z stiskanjem mozoljev

Ali obstaja zasvojenost z stiskanjem mozoljev(in ogercev) in če da, kako se jo zdravi?

Sama namreč stiskam mozolje že leta in leta, po tem čutim potrebo, in uživam, ko to počnem.

Živjo,

Dandanes se toliko govori o raznih odvisnostih, da je potemtakem že težko dobiti koga, za katerega bi lahko zatrdili, da ni odvisen od nečesa. Menim, da gre za pretiravanja, ki jih v medijih prepogosto napihujejo in spodbujajo ljudstvo, da ob vsaki razvadici že premišljuje o odvisnosti. Pokažite mi koga, ki nima nobene razvade, mislim, da jo vsak ima pa zaradi tega še ni ovirano, moteno ali »zavoženo« njegovo življenje. Ah dajte no, poznate koga, ki bi bil odvisen od striženja las, piljenja nohtov, depiliranja itn.? O odvisnosti oziroma zasvojenosti lahko namreč govorimo takrat, ko razvada, navada postane potreba in ko se vse vrti okrog le te, ko prizadane več človekovih ravni v življenju telesno, duševno, duhovno, socialno itn. Kdo trpi ob stiskanju mozoljev? Morda starši, družba, služba oz. šola, tvoje osebno življenje, kvaliteta življenja.. ? No verjetno trpi le tvoja koža, ki jo ne pustiš pri miru. Na tem mestu lahko govorimo le o grdi razvadi, kjer ni potrebno zdravljenje v komuni- no ta bi bila res huda kajne no mislim, da tudi nisi pričakovala, da te bom pošiljala vanjo, če bi o zasvojenostih razmišljali na tak način bi vsak človek kdaj pa kdaj potreboval kakšno »zdravljenje« od kakšne razvade pravzaprav priboljška.

No mogoče pa boš vseeno potrebovala zdravljenje tvoje kože, glede mozoljev in težav povezanih z njimi se obrni na forum- Dermatologija, kjer se ukvarjajo s tovrstnimi težavami.

Išči užitke v lepših stvareh kot je stiskanje mozoljev, sem prepričana, da si lahko krajšaš čas in uživaš v veliko bolj zanimivih stvareh kot je ta, pojdi se v naravo rekreirat mogoče bodo svež zrak, znojenje in zdrav način življenja pripomogli k temu, da bo ogrcev manj in se s tem ne boš ubadala.

Adijo,

Zavod Pelikan - Karitas Celodnevni pripravljalni center Cesta na Polževo 4 1294 Višnja gora TEL.: 051 339 725 E-MAIL: [email protected] SPLET: www.pelikan.karitas.si

živijo! Tudi sama imam isto težavo že 15 let ali še več. Moja koža je že kar prizadeta, je pa zadnja leta malo bolje vendar le zahvaljujoč terapiji.
Če želiš vedeti več mi piši
[email protected]

nova
Uredništvo priporoča

Zdravo shweppes,

zasvojenost s stiskanjem mozoljev spada med obsesivno kompulzivne motnje.
Če hočeš izvedeti več, si preberi na netu, vpiši v iskalnik npr. ‘obsessive skin picking’ ali pa ‘dermatillomania’.

Meni je ta motnja povzročala/povzroča hude težave in poškodbe kože, verjamem tudi, da je to prav tako zasvojenost kot kakšna druga, čeprav res ne pušča tako hudih posledic, kot npr. heroin, alkohol.

Motnjo zdravijo z antidepresivi (SSRI) (odpravijo tesnobo), ki po mojih izkušnjah res super pomagajo, vendar jih moraš jemati redno in precej časa, kar pa se meni ni dalo, zaradi stranskih učinkov …

Mislim pa, da je to vseeno precej redka in neznana motnja, če te zato dermatolog/psihiater zavrne, vztrajaj naj se o tej duševni motnji dodatno pozanima!

Prosim, čimprej poišči pomoč! Meni je namreč precej žal, da nisem prej ukrepala, vedeti namreč moraš, da stalne poškodbe kože povzročajo brazgotine ali vsaj njeno hitrejše staranje, kar pa ti mogoče na obrazu (če to počneš po obrazu) ne bo najbolj všeč!Jaz imam kožo po obrazu in nadlahteh kot nekakšno skorjo, res neprijetno na pogled! Mogoče je tvoja tesnobnost prevelika, da bi te moja izkušnja odvrnila od stiskanja, zato ti še enkrat priporočam, da si poiščeš pomoč! Če pa težave niso prehude, ti predlagam še (kar je meni pomagalo): odstrani vsa ogledala, daj si narediti umetne nohte (z njimi se ne da stiskat!) in razmisli o svojem odnosu do ogrcev, mozoljev. Ker če si prepričana, da so npr. ogabni, ti mogoče ne bo uspelo, da se odvadiš.

Si tudi sicer zelo “obsedena” z videzom svoje kože?

Zanima me še, če ima katera izkušnje s psihoterapevtskim zdravljenjem te motnje? In če pomaga?

jz stiskanju mozoljev rečem sproščanje jeze in osalih potlačenih čustev… nekje sem zasledila da je to primarna ženska potreba … stikanje mozoljev naj bi blo drugač kokr neka skrb za videz… čeprpou se men zdi bl uničvanje videza… ja res pa dane k se morš s čim zamotit da se ne zadaneš… hvala punce

New Report

Close