Zasvojenost s hrano

Pozdravljeni,
imam težavo, ki jo ima najbrž tudi veliko drugih ljudi. Gre za zasvojenost s hrano oziroma v mojem primeru s sladkarijami. Na račun tega sem si pridobila že kar nekaj kilogramov , ki bi se jih na vsak način rada znebila. Toda vedno , ko se lotim diete, kmalu omagam, saj je zasvojenost s čokolado in podobnimi sladkarijami prevelika.
Kako naj se lotim te težave ? Vem , da obstaja društvo Anonimous Overeaters tudi pri nas, vendar se jaz žal ne morem udeleževati njihovih sestankov, saj ne morem od doma, ker imam majhnega otroka.

Ali mi lahko kdo svetuje kaj naj naredim oziroma kakšne diete naj se lotim ?

LP, Kaja

Pozdravljena!

Pri zasvojenosti s hrano se razne diete, prestevanje kalorij ne obnese. Potrebovali boste pomoc in podporo tudi drugih, se posebno tistih, ki se soocajo s podobno ali enako izkusnjo. Vkljucite se v kaksno skupino za samopomoč. Kam se lahko obrnete po pomoc sem ze enkrat odgovorila na teh straneh (odgovor na vprasanje:hrana).

Jana Hrovat

Pozdravljena!

Pri zasvojenosti s hrano se razne diete, prestevanje kalorij ne obnese. Potrebovali boste pomoc in podporo tudi drugih, se posebno tistih, ki se soocajo s podobno ali enako izkusnjo. Vkljucite se v kaksno skupino za samopomoč. Kam se lahko obrnete po pomoc sem ze enkrat odgovorila na teh straneh (odgovor na vprasanje:bulimija, anoreksija).

Jana Hrovat

Pozdravljena!

Tudi jaz imam isti problem,prav takega kot ti. Nenehno hujšanje in potem to spet preraste v skrajnost-prenajedanje predvsem sladkarij in potem na koncu celo bruhanje. Prav danes sem šla nekaj iskat v trgovino in sem kupila bonboniero (300 sit) ter šla k mami v sližbo in jo celo pojedla v 15 min ali še manj. Temu jaz pravim obsedenost, ki se je nikakor ne morem znebiti! Stara sem 17 let, kmalu bom 18(čez 5 dni). To že traja pri meni od oš in sicer od 8 razreda dalje,sedaj sem v 4.letniku! Ne znam si sama pomagati, mama me pa tudi ne razume. V enem dnevu sem zmožna veliko pojesti in to tudi naredim,zvečer pa me nekaj zgrabi in to je obsedenost od telovadbe in telovadim kot nora.Rada bi da bi tega ne imela več pa mi nekako ne gre. Ne znam ti povedati rešitve, ker je to en sam začaran krog!

Maja

Še enkrat se oglašam, saj vidim, da je to težava, s katero se sooča veliko deklet.
Priporočam vama, da si prebereta knjigo Peklenska gugalnica – avtorice Sanje Rozman. V njej bosta našli odgovore na vprašanja, ki si jih zastavljata in mogoče bosta tudi s pomočjo te knjige našle pogum, da se vključita v enega izmed programov zdravljenja te zasvojenosti.
Začaran krog v katerem sta se znašli bosta težko presegli sami. Vključita se v kakšno skupino za samopomoč, kjer vama bodo lahko pomagala dekleta, ki imajo enako izkušnjo in ki so že našla pot ven iz začaranega kroga.
Jana Hrovat

Kaja.

Na slovensko skupnost Overeaters Anonymous lahko tudi pišeš na naslov:

Overeaters Anonymous
OA – Slovenska skupnost
p. p. 4244
1001 Ljubljana

Ali pošlješ E-pošto: [email protected]

Domača stran:

http://members.nbci.com/oa_ss/index.htm

Lep pozdrav
Jurij

Poslala sem pošto na ta e-mail naslov že dvakrat, pa ni nič odgovora.
A je naslov pravi? Na internet strani je drug naslov, kjer pa tudi ni odziva.

LP, Kaja

Pozdravljena!

Vas mail na temo zasvojenost s hrano, sem nazadnje prejela (in tudi edinkrat) 22.11.2000! Po tem datumu nisem vec dobila nobenega vasega maila. Na mail 22.11.2000 sem vam odgovorila.
Prosila bi vas, ce se enkrat poskusite napisati vprasanje in potrudila se bom, da bom nanj odgovorila!
Hvala! Jana

Žal je prišlo do nesporazuma. Mislila sem naslov Overeaters anonimous.
Tja sem pisala na dva elektronska naslova, pa ni bilo odziva. Tudi na tistega, ki ga je dal Jurij.

LP, Kaja

Nesporazum. Pisala sem na internetni naslov OA, pa ni bilo odziva.

LP, Kaja

Pozdravljena,

pri težavah, ki jih imaš ti morda lahko pomaga Skupina za ljudi, ki jih moti odnos do svojega hranjenja in sebe. To je samopomočna skupina. Več informacij o tem boš dobila, če boš poklicala Vesno ali Andrejo na tel. št. 01 12 50 338 v petek od 14.00 do 15.30 ure.

lep pozdrav
Helena

Kaja, tudi v slovenskem jeziku je že kar nekaj knjig na temo zasvojenosti s hrano. Priporočam npr. knjigi Rešite se zasvojenosti s hrano in Past užitka. V knjigi Past užitka avtorja na podlagi dolgoletnih izkušenj s več tisočimi pacienti ugotavljata, da je eden od učinkovitih načinov zmage nad zasvojenostjo s hrano – postenje. Citiram:

“Najpomembnejši učinek postenja je naslednji: izkušnja s postenjem omogoči skoraj vsakemu ne glede na njegovo zgodovino življenjskega sloga, da pobegne pred prehrambno pastjo užitka. To vemo, kajti našim pacientom je po tistem, ko več dni niso uživali ničesar razen čiste vode, najbolj teknila najpreprostejša in najbolj zdrava hrana.”

New Report

Close