Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva zastoj rasti za 3 tedne

zastoj rasti za 3 tedne

Spoštovani,
sicer sem trenutno hospitalizirana v porodnišnici Lj – vendar me res zanima vaše mnenje. Žal nimam nobenih meritev pri sebi, tako da lahko le opišem mojo zgodbo.
Zanosila s pomočjo IVF postopka. 12.9.2015 so opravili punkcijo foliklov. 15.9.2015 je bil prenos zarodkov v maternico (dva zarodka, od katerih se je eden prijel). 23.9.2015 sem opravila prvi test nosečnosti, ki je pokazal plus. 14.10.2015 sem imela UZ, s katerim je bila potrjena nosečnost.
Na začtku nosečnosti sem sicer malo krvavela, odkrit je bil hematom, ki je izginil. To sicer najbrž ni pomembno, pa vseeno…
29.2. sem bila pri svoji ginekologinji, ki mi je naredila UZ in ugotovila, da plod zaostaja v rasti za 3 tedne in da pretoki v žilah niso taki, kot bi morali biti. Takoj me je poslala v porodnišnico Ljubljana, kjer sem bila hospitalizirana. Sicer sem imela v prvih štirih dneh kar štiri UZ na različnih aparaturah in vse so potrdile, da plod zaostaja za 3 tedne. Ugotovljeno je bilo tudi, da ima popkovina namesto 3 žil le 2, vendar kot sem razumela, to ni niti tako hudo (lahko)…Prejšnji četrtek sem tudi opravila AC, hitri test je pokazal vse BP. Vzeli so mi kri na TORCH (upam, da sem prav napisala), tudi vse ok.
Sedaj čakam še rezultate AC.
Plod se spremlja vsakodnevno s CTG, merijo mi pritisk (bp) in UZ (pretoki, ki naj bi bili tudi ok)…

Sem pa šla tudi pred tem na test NIFTY, ki je bil BP (samo info).
Na prvem UZ (14.10.2015), s katerim mi je bila potrjena nosečnost in od katerega imam print, piše: GA(DOC) 6w4d in GA (AUA) 6W1d…
Nuhalna je bila opravljena 23.11.2015 in piše, da je bila takrat Gestational age: 12 weeks+ 2 days…

Torej na kratko: na nuhalni naj bi plod zaostajal v rasti 1 teden, na morfologiji pa 2 tedna. Morfologija je bila opravljena 25.1.2016, v materinski knjižici je navedeno: tedni amenoreje 21/2, določena gest. starost po UZ: 19/6. Ko sem bila pa 29.2.2016 na pregledu pa je navedeno v materinski: tedni amenoreje: 26/2, po UZ:23/2, OTT 566 g….

Danes sem imela UZ in punčka sicer raste po svoji krivulji, naj bi imela cca 750g…meritev nimam.
Mi je pa ginekologinja po pregledu na UZ rekla, da pač domnevajo, da sem zanosila kasneje …Tega čisto ne razumem…Saj je točno razvidno kdaj sem zanosila?

Rada bi samo vaše mnenje…Kaj menite o mojem primeru? Sem zelo zadovoljna z obravnavo vseh zdravnikov, bo kar bo…upam seveda na najboljše…Vendar me vseeno občasno skrbi…

Spoštovani,
o zanositvi in trajanju nosečnosti ni nobenega dvoma. Noseči ste toliko, kot sledi iz datuma punkcije, torej trenutno 28 tednov + 2 dni. Meritve ploda pač kažejo zaostajanje v rasti in očitno za enkrat ne vemo, zakaj. Počakalo se bo na izvid kromosomske zgradbe in če bo vse v r edu, se bo zolj še spremljalo rast in pretoke krvi skozi žile pri plodu in ko se bo ugotovilo, da plod ne raste več oziroma, da je ogrožen, se ga bo pač rodilo predčasno. Več za enkrat ne znamo.


Hvala vam za odgovor.
Imam še vprašanja (ker so ostali izvidi ac ok-danes prejela) – ali se potem rast in pretoki spremljajo vedno v porodnišnici na način, da si hospitalizirana ali tedensko, da prihajaš na pregled? Je 1x tedenski uz dovolj, npr? Glede pretokov? Saj ti ne “usahnejo” kar v enem dnevu ali pač lahko? Rada bi bila pripravljena na vse možnosti…
Hvala za prijaznost in vaš čas

ko se enkrat ugotovi hujši zastoj v rasti ter kot razlog ugotovi popuščanje posteljice, same meritve ploda niso več tako pomembne kot funkcijski parametri, te pa se spremlja na 3 do 4 dni(2x/teden) :
CTG + količina plodovnice + pretoki skozi različne žile ploda. To je vedno mogoče od daleč ali hospitalno, ampak, če gre za grožnjo, da bo v kratkem res treba zaključiti nosečnost, praviloma hospitalno.


New Report

Close