Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva zastoj rasti ploda?

zastoj rasti ploda?

Pozdravljeni!
Vem, da ste ze pisali o zastoju rasti, vendar vas prosim za mnenje tudi o mojem primeru.Na vcerajsnjem uz je G povedala, da je plod po velikosti trebuscka za 2 tedna v zaostanku, da bomo naslednji teden uz ponovili in, ce ne bo dovolj zrasla, sprozili porod. Da me v tem casu ne bo konec od skrbi, vas moram vprasati: ali je mozno, da je otrok pac bolj suhcan (oba s partnerjem sva vitke postave, on je imel ob rojstvu komaj 3kg) ali glede na podatke, ki jih pripisujem, le bolj kaze na IUGR?

ZM:9.7.2007
PDP: 14.4.2008
stara bom 26, prva nosecnost, teza pred nosecnostjo: 58,3kg, teza 35t1d: 69,8kg

UZ NS: 2.10.07 (12t 1/7)
GV/TT/BPD: 60; 23,3
PSU/gibi: +/+
FL: 8,2
posteljica: nosna
pretoki: vidni

UZ morf.: 11.12.07 (22 1/7)
PSU: prisotno
BPD: 60
AC: 166
FL: 36
posteljica: spredaj
plodovnica: primerno

UZ kontr.rasti: 11.3.08 (35 1/7)
BPD: 92
PSU/gibi: +/+
AC: 264
FL: 64
posteljica: (ne znam prebrati)
plodovnica: (ne znam prebrati)

Urinski in krvni izvidi so bili ves cas bp, prav tako pritisk (nazadnje je bil 130/70, sicer pa naceloma okoli 115/65), med nosecnostjo me spremljajo le povsem obicajne tezave (slabost na zacetku, tiscanje, otekanje prstov in nog proti koncu nosecnosti – te otekline se pojavljajo le ob koncu dneva ali po kaki aktivnosti). Na prvem pregledu je G sicer omenila, da imam pregrado v maternici (ne vem kje ali kako veliko), vendar da itak nimamo kaj, tako da je med nosecnostjo nismo niti spremljali. Otrocek giblje ok.
Pred nosecnostjo sem se redno ukvarjala s sportom in skusala biti aktivna (novim sposobnmostim primerno seveda) tudi med nosecnostjo. Vcasih me muci nespecnost (precej mi otrdeva trebuh, predvsem ponoci) priznam pa tudi, da mi vcasih ne uspe zaspati rzaradi skrbi. Prejsnji mesec sem diplomorala, kar se je izkazalo za bolj stresno kot smo pricakovali in si ne morem kaj, da se ne bi sprasevala, ce je tudi to krivo…

Najlepsa hvala za vas odgovor in lep pozdrav!

hm…mere ploda sicer žal niso kompletne, ker manjka obseg glavice, vendar kaže, da zaostaja za cca 4 tedne za pričakovanim le obseg trebuha. Gre torej za asimetrični zastoj rasti ploda, katerega razlog je najverjetneje slabše delovanje posteljice. Za nastali položaj bi lahko bila deloma odogovorna tudi pregrada, vendar itak to ni predmet ukrepov, ker v nosečnsoti pregrade ne moremo “zdraviti”. V vašem primeru bi ne bilo odveč spremljanje CTG vsaj 1x tedensko in seveda obvezno UZ čez 14 dni. Če v tem času plod ne bo pomembno zrasel, priporočam dokončanje nosečnosti.


Spoštovani gospod Pušenjak!

Že celo nosečnost pregledujem vaše odgovore zaskrbljenim posameznicam o nosečnosti. Moram reči, da imate dostikrat zelo veliko potrpljenja saj odgovarjate tudi na že zastavljene teme. Upam, da v mojem primeru ni tako, saj nikjer nisem našla istega primera (mogoče ne znam prav brskati).

V vsakem primeru bi bila zelo hvaležna za vaš odgovor.
To je moja druga nosečnost. V prvi se je zgodila bradikardija ploda, sumijo mojo neješčnost. Hčerka se je rodila krepka in zdrava.

Zaradi te nevščenosti se v tej nosečnosti trudim več jesti. Trenutno sem v 33 tednu. Do sedaj nobenih zapletov. Sedaj pa je ginekolog opazil, da je plod zastal v rasti in je povsod na minimalni meji teh lestvic pri BPD, HC in FL. Le AC je normalno velik za ta teden nosečnosti.

Brala sem že o zastoju rasti ploda, vendar ali se to šteje kot zastoj rasti ploda?
Ali pomeni le, da bo otrok manjhne rasti in bo imel manjši obseg glave, saj njegov trebušček lepo raste in bo bolj debelušček?
Torej rast plodovega trebuščka pomeni, da prejema dovolj hranljivih snovi preko popkovnice, vendar bo manjše velikosti?

Prosim vas za mnenje ali razmišljam v pravi smeri.
Iskreno se vam zahvaljujem za odgovore in vas lepo pozdravljam.
Sanja

Spoštovani,

pomanjaknje hranol in kisika pri podu vedno najprej ali najbolj prizadane rast maščobnega tkiva in jetrnega glikogena, ki oba veljatta za “rezervno tkivo” za primer pomanjkanja hrane, to pa privede do zaostajanja v obsegu trebuha. Rast glavice nikoli ni znak pomanjkanja hranil, saj so vsi mehanizmi oskrbe naravnani tako, da najprej poskrbijo za srce in možgane, šele potem za vse ostalo. Tudi dolge kosti zaradi slabe oskrbe s rhanili nezaostajajo ali zaostajajo le nebistveno. Stanje vašega ploda bi torej komentiral kot normalno, sorazmerja pa kot dedno pogojene.


Lep pozdrav!

Danes, torej 5.2. sem bila na pregledu pri ginekologu. noseča sem 31T 5/7. najprej je sestra izmerila mojo velikost trebuha ki je pokazal samo 27 cm nato je sledil uz pri ginekologu.
Ugotovil je da naj bi šlo za asimetričen zastoj rasti in sicer za 10 dni na koncu je celo pri sebi zabeležil 14 dni.

Mere ploda na današnjem pregledu so bile:
tedni amenoreje: 31t 5/7
dol. gest. startost p uz: 30t 3/7
gv/ tt/ bpd: 79
gibi: vredu
ac: 271
fl: 57
teža: 1489
pretoki: vredu
plodovnica: vredu
obseg glavice naj bi bil normalen, zaostajala naj bi torej v obsegu trebuha in v krajših nogah (čeprav na prejšnem uz je bilo rečeno da ima dolge noge?)

že mere na prejšnem uz so pokazale majhno odstopanje (15.1.2013)
(tedni amenoreje 28 5/7, gest starost po uz 28 3/7, gv/tt/bpd 71, gibi ok, ac 233, fl 54, plodovnica čista, pretoki vredu, glava, okončine, hrbtenica mehur… primerni, teža 1210)

Torej kolikor berem naj bi pri asimetričnem zastoju ploda šla za napake pri mami ali je lahko tudi kaj narobe s plodom? kaj sploh lahko storim da pomagam otroku?
Ali bi lahko bil vzrok moja neješčnost saj mi je zadnjič 14 dni bilo zelo slabo in sem pojedla zelo majhne količine hrane, sadja in zelenjave pa tudi zelo malo, nasploh sem vedno pojedla malo hrane čez dan že pred nosečnsotjo.

ali se lahko asimetričen zastoj razvije v simetričen?

naslednji pregled imam čez 10 dni. ali lahko ob nenapredu pričakujem tudi kakšen obisk v bolnišnici? dodatne preiskave? ali lahko zaradi tega plod tudi odmre?

Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem 🙂

Spoštovani,

včasih ne vem, kaj bi kolegi radi? Da so vsi plodovi kot makarončki, enaki, kot naštancani v tovarni? Plodovi niso takšni ampak spominjajo na svoje starše in druge sorodnike, saj imajo tudi njihove gene in seveda ne morejo biti vsi točno toliko veliki, kot piše v knjigah. Odstopanje vašega ploda je minimalno, največ 1 teden, tudi v AC, torej ne vem, kje je kdo videl zastoj rasti.


Spoštovani,

noseča sem 39 tednov. Današnji UZ je pokazal, da meri obseg otrokovega trebuščka 320 mm in torej 14 dni zaostaja za idealnimi merami, ostalega gin. ni izmeril. Plodovnice je še dovolj.
Ali to pomeni, da več ne dobiva dovolj hranil in bo potrebno predčasno sprožiti porod, glede na to, da so bile vse mere na kontroli rasti ob dopolnjenih 34 tednih povprečne (takrat je bil AC izmerjen na 301, HC 304, FL 64)?

Hvala za vaš odgovor!

ne vem, kaj to pomeni, najverjetneje pa pomeni, da je preiskovalec plod meril malo drugače kot je bil merjen sicer ali pa so meritve zaradi bližanja porodnemu terminu in fiziološko manj plodovnice otežene in zato manj točne. Skratka, mislim,da ni razlogov za posebne skrbi.


če lahko samo nekaj dodam

sama sem v 32t nosečnosti in pred 2t sem imela pregled pri gin. ker sem en teden rped pregledom zbolela z groznim kašljem, mi je, sicer druga gin., naredila vuz in uz rasti ploda. naj še povem, da sem do takrat imela 2 uzja-prvega pri 9t , na NS nisem šla in MO pri 20t in 5dni. na MO mi je uz delala moja gin. pred 2t pa ena druga. in VUZ je bil ok-24mm, ko pa mi je gledala preko trebuha mi je izmerila tele mere: gv/tt/bpd-77, hc-282(30+6), ac-251 (29+2), fl-57(29+5). ker je zraven imela praktikantko, je bolj razlagala njej kot meni, v smislu kao: lej trikrat sem zmerila glavco, pa je vedno isto velika, kao da ne more zmerit manj. mene je pa edino vprašala, glede na to,da imam js malo glavo ali ima slučajno mož večjo? in koliko ssta imela prejšna dva otroka obseg glave pri rojstvu?? ker me je s temi izjavami kar malo šokirala, sem samo vprašala, če je kaj narobe, pa je rekla, da vse ostalo zgleda ok, tako da je verjetno vse ok. sem bila kar malo šokirana. pomirila me je malo vsaj moja gin. ki je mere pol pogledala in njen komentar je bil, da zaradi take male razlike panike ne bova delale. še vedno pa je ostal nek strah, kaj bi lahko bilo narobe? sej razumem, da smo nosečnice vedno bolj ozaveščene in vedno več hočemo vedeti, samo take izjave te pa spravijo malo iz tira. sej vem, da je bolj kot ne razlagala praktikantki samo js sem pa tista, ki bo čez 10t rodila in teh 10t bi samo razmišljala kaj pa če…. ker uzja sedaj ne bom več imela sem celo razmišljala o samoplačniškem uz. potem sem pa šla malo gledat MK od prejšnih dveh in je pri istih tednih tudi glavica malo prehitevala, potem pa je bilo vse ok-in začuda mi je pri obeh prej tudi druga gin delala uz. tako da zdaj sem vedno bolj prepričana, da bi verjento moja gin. izmerila drugače, saj verjetno vsak meri drugače in se mere lahko razlikujejo. torej nisem hotela kaj vprašati, samo svoje mnenje sem hotela dati, ker vidim, da nisem edina, ki jo skrbijo izmerjene mere in ker vidim, da se tudi vi malce strinjate z mano:))

hvala in lep pozdrav

problem je kompleksen. Po eni strani je metoda merjenja z UZ relativno netočna in ima toleranco 10% in več, odvisno od preiskovalca, po drugi strani pa so tako zdravniki, ki preiskujejo, kot nosečnice pretirano “zahtevni” in čim niso popolnoma v sredini, že tuhtajo, kaj bi lahko bilo narobe. Zavedajte se, da nismo vsi enaki in imamo različne glave, smo različnih proporcev, imamo različno dolge ude, smo različno debeli ali vitki in vse to se kaže tudi že v maternici. Zato pri naravnih pojavih uporabljamo pojem “gaussova krivulja”, ki ima točno določene lastnosti in sicer 67% primerkov je znotraj sredine +/- 1 standardna deviacija(SD), 95% jih je znotraj sredine +/- 2 SD, 99% jih je znotraj sredine +/- 3 SD in na vsaki strani krivluje je ostanek, ki pade iz teh okvirov. Za odstopanje od norme se pri UZ meritvah vzame srednja vrednost +/-2SD, torej kot nenormalno razumemo zgodnjih 2,5% in spodnjih 2,5% ter se jim posvetimo z večjo pozornostjo. Vaš plod zagotovo ne sodi med tiste izven SV +/- 2SD, zato ga imamo za normalnega.


Lep pozdrav.

Pisala sem vam že večkrat v tej temi zdaj pa imam še samo par zaključnih vprašanj.

Torej po diagnozi iugr sem 28.3. rodila punčko s težo 2760 in 50 cm v 38t 5/7

Na glavi je med porodom dobila ogromen hematom, vendar se ji kar vztrajna majnša. Zanima me ali lahko pusti kakšne posledice ali je hematom res samo posledica počene žilice?

Zdravnica je tudi omenila hipertonijo mišic. ali je to na začetku normalno ali lahko sklepamo da bo šlo za kaj resnejšega če se to ne popravi?

In še zadnje vprašanje. Zanima me vaše mnenje glede širokega povijanja, saj smo bili danes na uz in se mi priporočali da otroka široko povijam.

Izvid uz:

DESNI LEVI
koščeni prekritje: dobro zadovoljivo
rob acetabula: zaobljen zaobljen
pokrov iz hrustanca širok širok
jedro glavice: manjka manjka
sonografska ocena: stabilno stabilno
alfa kot 57% 58%
beta kot 57% 58%

kategorizacija oba ocenjena z 2a

Najlepša hvala za vse vaše odgovore in lep pozdrav.

Spoštovani,

bojim se, da ste se obrnili na napačnega, saj se na obravnavo otrok po rojstvu žal premalo spoznam. Morda bi bilo bolje postaviti vprašanje v forumu pediatrija ali neonatologija?


Pozdravljeni, še jaz se obračam na vas s podobnimi skrbmi. Danes sem imela pregled pri svoji ginekologinji, ki pa mi je prestrašeno rekla da moj otrok več ne raste in me poslala v porodnišnico na nadaljno obravnavo.

PDP imam 3.9.
Meritve UZ pa so naslednje:
7.5.2013
Tedni nosečnosti: 23t
BPD: 55
AC: 182
FL: 42
Plodovnica: primerno
Pretoki: Doppler: av bp

24.5.2013
Tedni nosečnosti: 25t 3d
BPD: 63
AC: 205
FL: 42
Plodovnica: primerno
Pretoki: Doppler: av bp

27.6.2013
Tedni nosečnosti: 30t 3d
BPD: 77
AC: 256
FL: 55
OTT: 1470g
Plodovnica: primerno žep

24.7.2013
Tedni nosečnosti: 34tt 1d
BPD: 86
AC: 300
FL: 60
Plodovnica: primerno
Posteljica: sega do fundusa, spredaj, G I/II
Pretoki: Doppler: av bp

16.8.2013
Tedni nosečnosti: 37t 3d
BPD: 85
AC: 314
FL: 72
Plodovnica: primerno
Posteljica: sega do fundusa, spredaj, G II/III
Pretoki: Doppler: av bp
Lega: vzdolžna glavična

Poslana sem bila v porodnišnico MB na kontrolo. Tam so pogledali samo kaj piše na napotnici in mi naročili da v ponedeljek pokličem in se naročim k njim v rizično ambulanto. Sedaj se mi poraja en kup vprašanj. Ali to pomeni da otroku več ne gre dobro? Ali res pomembno zaostaja v rasti? Ti trije dnevi, ki so pred mano se mi zdijo strašno dolgi, jaz pa brez vseh odgovorov. Prosim za vaše mnenje ali se je glede na meritve rast torej ustavila in kako naprej?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani,

plod po razpoložljivih merah sodeč ni premajhen, pogrešam pa mero HC – obseg glavice. Morda je malo manjši, premajhen pa ni.


Najlepša hvala za odgovor. HC ni bil nikoli merjen oziroma vsaj ne omenjen in vpisan. Tako da tega podatka žal ne vem.

HC je namreč neodvisen od oblike glavice, v nasprotju z BPD, ki je pri podolgovati glavici manjši kot pri okrogli ob enakem HC.


Sem šla pogledat še na staro odpustnico iz porodnišnice in tudi tam ne tega podatka zapisanega (25 teden). Torej lahko ima samo malo bolj podolgovato glavico in ni nujno da je kaj narobe, če sem vas prav razumela? Kaj pa podatek FL (stegnenica), ki se je samo v zadnjem času povečal? Je torej preveč na splošno si razlagat, da je zrastel le v dolžino, na masi pa ni pridobil?

res je. Ne poskušajte vsega analizirati v piko, pri čemer za to nimate ne znanja ne izkušenj. Prepustite se strokovnjakom in verjemite, da imajo povsem enak interes kot vi.


Pozdravljeni!

Kot že nekatere nosečnice pred mano, se tudi jaz obračam na vas zaradi suma na IUGR.
Stara sem 28 let in prvič noseča. Med nosečnostjo do sedaj nisem imela težav, razen mravlinčenja v desni roki in pika čebele v 29 tednu (zaradi alergije sem prejela injekcijo Solumedrol). Datum ZM 21.12.2012. Menstrualni ciklus je bil na 32 dni.
PDP imam 27.9.2013 po zadnji menstruaciji in tudi glede na ultrazvoke. Plod dnevno čutim. Sedaj v 35 tednu pa je ginekologinja postavila sum na IUGR, ker od prejšnjega pregleda plod ni zadostno zrastel.

Meritve po tednih:
21 3/7:
– BDP: 49
– HC: 187
– AC: 169
– FL: 32
– OTT: 402
– plodovnice primerno
– posteljica spredaj st.

32 5/7:
– BDP: 82
– HC: 294
– AC: 269
– FL: 60
– plodovnice primerno
– vodilni plodov del glavica
– posteljica spredaj st.

34 6/7:
– BDP: 88
– HC: 318
– AC: 289
– FL: 61
– plodovnice primerno
– vodilni plodov del glavica
– posteljica spredaj st.

Komentar ginekologinje je bil, da ji je nenavadno ker se FL v 2 tednih skoraj ni povečal. Za naslednji teden sem dobila ponovno kontrolo z ultrazvokom, tokrat v porodnišnici. Zanima me za koliko plod zaostaja in za kakšen zastoj gre – simetričen ali asimetričen? Ali je lahko na rast ploda vplivala tudi injekcija, ki sem jo prejela? Eden izmed razlogov za skrb je tudi to, da je moja mami zaradi prenehanja delovanja posteljice vsakič prezgodaj rodila (v 26 tednu in 33 tednu – oba z bratom sva zdrava otroka).

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor!

LP

Spoštovani,

dolžine stegnjenice pri oceni rasti ne upoštevamo, ker ne odraža niti popuščanja posteljice niti bolezni, ki bi sicer vplivale na rast. Stegnjenica je samo del podatkov, s pomočjo katerih bolje izračunamo pričakovano težo ploda v danem trenutku. Mere ploda se meni zdijo povsem v redu. AC je sicer 2 tedna za idealom, ampak to ni kritično. Kortikosteroidi sicer lahko vplivajo na rast ploda, ampak medrol izredno slabo prehaja posteljico, zato dvomim,da bi omenjena injekcija karkoli vplivala na plod.


New Report

Close