Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva zastoj rasti ploda?

zastoj rasti ploda?

Lep pozdrav. Prosim za komentar glede velikosti deklice.
29.teden 2dni

BIP 70mm
HC 268mm
AC 233mm
FL 53mm
OTT 1200g
Naj povem, da sem tudi sama zelo drobne in majhne postave.
Hvala za odgovor

deklica uje malce manjša, ne pa premajhna. Ob takšnem izvidu bi ponovno preveril rast čez 3 tedne.


Pozdravljeni!
Zanima me, ali se o zastoju rasti lahko govori ze pri 13t? Na pregledu bi namrec moral plod biti velik za 13/5 pa je velik komaj za 13/1. Drugače je do sedaj vedno ustrezala dolzina glede na datum.
hvala in se ze vnaprej opravicujem za morebiti neumno vprasanje

ne. Natančnost UZ meritev nikoli ne presega 5 dni +/- in sčasoma celo pada, torej je veljavnost in pomen meritve, ki ustreza 13 1/7 = meritvi, ki ustreza 13 5/7.


Pozdravljeni,

danes sem imela uz kontrolo rasti in sem v 33tednu nosecnosti. (2.nosecnost) naj bi zaostajal rast trebuscka (31/6).. zato imam spet kontrolo cez 2tedna. Otrok tehta 2019g.. ostalo bp.
Me mora sekirat?
Prvi otrok se rodil ob terminu z 2920g. Sama sem bila rojena po roku in z 3000g.

Spoštovani,
otrok ob terminu z 2900g je majhen (ne premajhen) in 1 teden zaostanka od ideala pri 33 tednih še ni zastoj v rasti. Pravzaprav je rojstvo prvega otroka z 2900g, če je bil od pediatra ocenjen kot normalen, le manjši, nekakšen znak, da pri vas majhni otroci niso nujno zaostali v rasti.


Spoštovani,

stara sem 38 let in gre za mojo 1. nosečnosti. V lj. porodnišnici me že od 21. tedna spremljajo zaradi morebitnega zastoja rasti (na DHT sem imela nižji Papp-a (0,254 Mom) in potem odkriti zarezi na L in D strani.

Zaenkrat so bili vsi UZ normalni in delani s strani iste zdravnice in aparata. Na zadnjem pregledu (GA 36/3) pa je bil UZ delan s strani druge zdravnice in drugega aparata. V priponki vam prilagam izvid in bi prosila samo za mnenje ali je HC (ali BPD) zaskrbljujoč – kot da od zadnjič skoraj ni prirastka …

Za lažjo preglednost navajam še pretekle HC podatke, zadnji izvid pa je tudi v priponki:
21/3 201,1 mm 75%
25/3 237,6 mm 41%
29/3 276,3 mm 38%
33/3 307,0 mm 33%
36/3 314,9 mm 6%

Plod čutim skozi cel dan, sem pa sama manjše in drobne postave. Rečeno mi je bilo, da imam od sedaj naprej samo še redne kontrole pri G – je to normalno, da se rast od nekje 37. tedna v lj. porodnišnici torej ne spremlja več?

Najlepša hvala za vaš čas in odgovore.

Spoštovani,
v bistvu se poglabljate v materijo, ki ji niste kos in tako, kot ste se vi lotili problema, se ga mi ne. Vedno gledamo celotno sliko in ne analiziramo vsake komponente posebej. Tudi posamezne komponente analiziramo v drugačni luči, sploh pa, če odstopa ena sama meritev oziroma meritve istega dela telesa (glavica), pa jo je tistikrat izmeril drug izvajalec, potem je mnogo bolj verjetno da je odstopanje posledica načina merjenja kot objektivno korektno. Itak so vas pa naredili občutljivo na vse to povsem umetno skozi domnevno ugotovljena “tveganja” za zastoj v rasti (nizek PAPP-a, zareze v pretokih skozi maternični žili). Žal niste zapisali, če so te zareze kasneje izginile ali so prisotne skozi vso nosečnost. Če so namreč izginile, bi vas lahko nehali tako intenzivno nadzirati, kajti v tem primeru ne gre pričakovati več zapleta v smislu zastoja v rasti. In še zadnji argument: ob zastoju v rasti zaradi placentarne insuficience v glavnem zaostaja plodov trebuh, mnogo manj ali sploh nič glava, z izjemo, kadar se zastoj v rasti začne pred 26. tednom. Poseben UZ nadzor ploda torej res ni več potreben. Zdaj ste namreč že v obdobju porodnega termina (37+) in bo dovolj CTG in pa morebiti kak bežen vpogled količine plodovnice.


Spoštovani!

Na vas se obračam s podobnimi težavami, kot punce prejšnjih komentarjev. In sicer ginekokog sumi na asimetrično rast ploda. Težava naj bi bil moj previsok krvni pritisk, ki je pri zdravniku vedno okoli 150/97. Pritisk si redno merim tudi doma, kjer se giblje okoli 117/75. Trenutno sem v 31 tednu nosečnosti, pdp imam 13.10.2021. Prosim za vaše mnenje. Spodaj navajam meritve zadnjih pregledov.

Ga 20w0d

Bpd 43.42

Hc 169.35

Ac 140.34

Fl 29.31

Plodovnice primerno, teža 283g.

27w3d

Bpd 72.52

Hc 246.29

Ac 212.85

Fl 54.19

Teža 1027g.

30w2d

Bpd 76.5

Hc 280.6

Ac 238.8

Fl 55.5

Teža ploda 1310g

 

 

Spoštovani,

vedno znova na prošnje po komentarju meritev ploda ponavljam isto mantro: brez pripisanih percentil meritev ne morem komentirati, ker nimam pri sebi nomogramov s tisočimi številkami za vsako percentilo od 1 do 100 pri vsaki starosti znotraj 266 dni, kolikor traja nosečnost od oploditve do PDP. Lahko pa komentiram trditev, da je zastoj v rasti ploda posledica vašega krvnega tlaka, s čimer se ne strinjam, če imate 23 in pol ur dnevno 7 dni v tednu normalen krvni tlak, le tiste pol ure pri zdravniku pa 150/100 mmHg. Od tega ni zapletov v nosečnosti. Takšnemu tlaku rečemo “visok tlak bele halje”.


New Report

Close