Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva zastoj rasti ploda?

zastoj rasti ploda?

Spoštovani,
žal nimam možnosti preverjanja vsake mere posebej, zraven vaših podatkov pa tudi ni zapisano, kateri percentili posamezna meritev ustreza. Glede na število UZ pregledov domnevam, da ste pod skrbnim, če ne skoraj preveč skrbnim nadzorom, ki potem prinaša tudi dodatno, nepotrebno negotovost. Pomembno je, da so pokazatelji funcionalnega stanja ploda dobri (količina plodovnice, pretoki, gibanje), ostalo pa je precej težje interpretirati. Ste morda slučajno iz kakršnegakoli razloga prejeli steroide za dozorevanje plodovih pljuč? Če ste, je to lahko še dodatno zameglilo situacijo, ker to negativno vpliva na rast in jo ustavi vsaj za čas njihovega delovanja, torej 7 do 10 dni. Mislim, da se boste morali kar zanesti na razmišljanje svoje ginekologinje, ki opazuje in spremlja vaš plod.


Ne nisem dobila nobenih steroidov za dozorevanje pljuč, sem pa do 24.tedna jemala Estimo…ce ima to kakšne posledice na zastoj rasti? Sicer pa naj bi meritve zaostajale nekje za 2 tedna.

2 tedna odklona v terminu, zlasti simetričnega (vse meritve, ne le obseg trebuha) ni toliko, da bi smeli biti preveč zaskrbljeni. Estima pa na rast ne vpliva negativno.


Pozdravljeni, še jaz bi prosila za mnenje, čeprav vem, da ga na tuje meritve neradi podate, pa vseeno poskusim. 🙂

31t 6/7 (15. 6. 2015)
GV = 8 = 32 3/7
HC = 28,8 = 32t
AC = 26 = 30t
FL = 5,9 = 31t
OTT = 1640 g

34t 6/7 (6. 7. 2015)
GV = 8,8 = 35t
HC = 31,2 = 35t
AC = 27,4 = 31t 4/7
FL = 6,1 = 32t

Obakrat medenična lega.

Zastoj trebuščka se je v treh tednih povečal iz 2 na 3 tedne, diagnoza asimetrični zastoj. Kontrola čez 2 tedna – bi bilo smiselno dodatno že kaj prej? Če ne bo sprememb na boljše, pa planiran CR po 37t.

Lepo prosim za vaš komentar. Razlog za skrb? Se da še kaj naresti?

hm? V danem primeru bi kazalo dodati še spremljajoče podatke o količini plodovnice, biofizičnem profilu ploda in/ali pretokih skozi različne žile (popkovnična arterija, maternična arterija). Če so ti parametri v redu, lahko res ponovno preverimo stanje čez 2 tedna, če niso, pa je potrebno zlasti to troje preveriti že ponovno čez kak teden dni. V tednu dni namreč plod ne more zrasti dovolj, da bi se to objektivno opazilo, lahko pa se poslabšajo ostali parametri.


Hvala za odgovor. Sem prosila, če lahko preveriva še pretoke, pa je G rekla, da dokler raste, ni treba, ker naj bi to pomenilo, da je vse OK? Pretoki, sicer merjeni nekje drugje pred 3t, so bile baje OK, krivulje čisto šolske brez tistih presekov. Včerak sem prosila za CTG in je bil utrip tudi super, brez posebnosti. Je to biofizični profil? Za plodovnico piše, da je primerna.

Mislim, da bo res najbolje, da se že končno oglasim pri vas na podrobnem pregledu … Bo torek v redu? To je sicer en teden po zadnjem pregledu, vendar bi prosila za vašo oceno zastoja in ostalih parametrov. Je to smiselno?

Hvala in lep večer!

Spoštovani,
se sicer z vašo ginekologinjo strinjam, saj se pretoki spremenijo relativno kasno v procesu zastajanja v rasti, ampak pri oceni asimetričnega zastoja pač sodijo k obravnavi. BFP je pregled 5 UZ parametrov, ki vsak lahko doseže 2, 1 ali 0 točk, skupaj pa od 10 navzdol (tonus, gibi, dihalni gibi, plodovnica in videz posteljice). V praksi je večinoma dovolj, če se pogleda dihalne gibe, ker ti izginejo prvi, šele nato se zmanjšajo splošni gibi in povsem na koncu tudi plodov tonus. Kakorkoli, če je BFP 7 ali več, je stanje ploda dobro.
Če želite, se seveda lahko naročite tudi še na en obisk pri meni.


Hvala za odgovor! Predvidevam, da se dihalne gibe vidi samo na UZ? To verjetno ni isto kot utrip na CTG? Splošni gibi so zaenkrat super.

Meni je bil v tem primeru (medenična + zastoj) predlagan načrtovan carski rez. Če otrok raste do naslednje kontrole, bi ga pustili v maternici do predvidoma 39t. Zunanji obrat odsvetovan kot preveč stresen za otroka. Bi vi v danih razmerah (sodeč po podatkih, ki sem jih dala) svetovali enako?

Je priporočljivo spremljanje srčnega utripa z AngelSounds?

Lep dan in hvala še enkrat!

glede poskusa ZO ne morem imeti mnenja zgolj na podlagi meritev. O tem soodloča celotna situacija, tudi količina plodovnice, težavnost ZO ipd. včasih se namreč plod da obrniti tako preprosto, da bi bilo škoda, ne poskusiti. O stresu govoriti pri plodu pa je precej špekulativno, saj o tem ne vemo praktično ničesar. kaj pa, če bi se plod poskušal obrniti sam? Zunanji obrat ni nikakršen stres za plod, če se ga ne izvaja na silo ampak se izkoristijo sinergije, ki jih včasih ponuja sam plod. Sicer pa se z vsem ostalim v načrtu strinjam.


Se moj primer prosim za mnenje.pojavil se je zastoj rasti v 21.tednu. Trenutne mere v 26.tednu BPD 53, HC 210, AC 173, FL 42,5. Dg.hud zastoj, oligohidramnij, ostali org bp, pretoki primerni. Opravljen AC ni kromosomskih napak,cakam izvid Torch. Zanima me ali se v takem primeru sploh lahko rodi zdrav normalen otrok. Po eticni komisiji nisem primerna za prekinitev nosecnosti, ali je lahko sploh dober normalen izid, kdo odgovarja za taksen primer ce nimas izbire?hvala za odg

Spoštovani,
odgovor sem vam posredoval v zasebni predal, ker je tako specifičen, da ni javno zanimiv.


Pozdravljeni.
Rada bi Vas prosila za vase mnenje. Danes sem bila na prvem pregledu,ker sem noseca. Zadnja menstruacija je bila 2.11. Ko sem prisla na uz je ginekolog rekel da je plod premajhen za te tedne koliko sem noseca po ZM in da ni nobenega upanja da se bo ta plod obdrzal. Ni mi povedal nobene mere in koliko je premajhen ker sem bila v prevelikem soku. Vam pa prilagam sliko iz uz upam da boste iz te slike lahko razbrali ali res ni vec upanja in bom morala abortirati. Rekel je da bomo pocakali do 28 in ce bo plod takrat se vedno premajhen bomo morali nosecnost prekiniti. Hvala vam za odgovore in lep pozdrav

Pozabila sem napisati da je so plodovi srcni utripi prisotni

Spoštovani,

za odgovor mi pravzaprav manjka le podatek, ki ga s slike ni mogoče razbrati – srčni utrip. Če tega ni bilo in ga tudi naslednjič ne bo, potem ima ginekolog prav in nosečnosti ni rešitve, če je bil utrip prisoten, pa njegova velikost trenutno ni pomembna, saj kaže zgolj na manjšo starost.


Pozdravljeni..
Danes sem bila na ponovnem uz in ginekologinja je na uz videla da plodu srce vec ne bije. Dobila sem datum ko mi bodo prekinili nosecnost s tabletko tj. 5.1.2016. Zanima me ali lahko grem na dopust tujino ali je boljse da ostanem doma?

Hvala za odgovor in lp

mislim, da greste glede na majhnost nosečnosti lahko tudi v tujino. Če bi tam začeli krvaveti, verjetno ne bo treba v bolnišnico, v kolikor bi zelo močno zakrvaveli, pa bodo znali abrazijo opraviti kjerkoli. samo zdravstveno zavarovanje pa le imejte, ker sicer znajo tovrstne reči postati drage.


Spoštovani!

Tudi mene zanima Vaše mnenje glede asimetričnega zastoja rasti ploda. Namreč danes sem pri G dobila napotnico za UKC Maribor, saj naj bi trebušček zaostajal v rasti že za 4 tedne. Spodaj Vam pošiljam podatke iz UZ. Predviden datum poroda je 26.3.2016.

12.1.2016
tedni amenoreje: 29 3/7
BPD: 69,7 (28)
HC: 253,5 (27 4/7)
AC: 227,3 (27 1/7)
FL: 52,5 (28)
Teža: 1084
Pretoki: v mejah normale

26.1.2016
tedni amenoreje: 31 3/7
BPD: 77,8 (31 2/7)
HC: 274,6 (30)
AC: 231,2 (27 3/7)
FL: 58,9 (30 5/7)
Teža: 1332
pretoki: PI = 0,99 RI = 0,63

Nosečnost je do sedaj potekala brez zapletov. Vsak dan zjutraj si dam injekcijo Fragmin 5000 proti strjevanju krvi, ker sem 2007 prebolela vensko trombozo zgornjih okončin.
Iz podatkov jaz kot laik lahko razberem, da trebušček v dveh tednih ni zrasel skoraj nič. Glavica in stegnenica pa sta v 2 tednih nadoknadili zaostanek. Zanima me Vaše mnenje? Ali lahko hrana vpliva na takšne spremembe v rasti ploda. Namreč G mi je svetovala naj začnem še več jesti, predvsem ogljikove hidrate.
Moja teža pred nosečnostjo 52,6kg zdaj pa 59kg.

Za odgovor se Vam že vnaprej zahvaljujem!

Spoštovani,

žal s hrano ne boste vplivali na rast ploda. Če so meritve objektivne in pravilne, potem v 2 tednih vaš plod res ni zrasel nič v trebuh, kar je definicija za zastoj v rasti zaradi popuščanja posteljice. to zahteva preverjanje na višji ravni organizacije obporodnega in predporodnega varstva, torej v bolnišnici ali celo kar v terciarnem centru kakršna sta ljubljanska in mariborska porodnišnica. Tam bomo ocenili, če gre res za zastoj, kolikšen in kdaj bo primerno ukrepati ter če vas je bolje hospitalizirati ali vas lahko spremljamo s pogostejšimi obiski.


Spoštovani!

Zanima me Vaše mnenje glede mer. Kazale bi naj na zastoj rasti. Noseča sem 37/6. Danes sem bila pri ginekologinja in mi je izmerila sledeče:
BPD: 86.86
HC: 321.76
AC: 302.60
FL: 72.05

RI:0.55
PI: 0.81
Plodovnica je še v mejah normale,posteljica je vredu, otrok naj bi tehtal približno 2500g. Zanima me Vaše mnenje glede mer.
Že vnaprej hvala za Vaš odgovor.

Spoštovani,
zastoj rasti ni tako enostavna diagnoza, da pogledaš mere enkratnega merjenja, preveriš v tabeli in oceniš stanje. Zastoj rasti je dinamičen problem, ki vključuje tudi pričakovano konstitucijo ploda, katero otroci običajno podedujejo po svojih prednikih. Za oceno verjetnosti zastoja rasti perinatologi plod spremljamo po krivuljah rasti in v percentilah glede na povprečje v populaciji, kar pomeni, da moramo imeti več meritev v različnih obdobjih nosečnosti. V idealnem primeru plod raste po svoji lastni rastni krivulji, ki je lahko kjerkoli od 10. do 90. percentile oziroma celo od 5. do 95. perrcentile. Če znotraj rastnih krivulj plod vidno menja svojo pozicijo, je morda rast problem, torej če npr. iz 80. percentile zdrkne na 20. percentilo je to lahko problem, če ves čas raste po 10. percentili in je na koncu manjši, oziroma lažji od vrstnika, ki je na 20. percentili, pa to zanj ni problem. Ocene o stanju pri vašem plodu torej ne morem dati objektivno ampak lahko le domnevam, da je rast še vedno primerna, v kolikor je plod živahen, ima dovolj plodovnice in še vedno raste.


New Report

Close