Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva zastoj rasti ploda?

zastoj rasti ploda?

Pozdravljeni! Popolnoma vas razumem, zanima me sedaj le, kaj pridobim, ce grem se na samoplacniski pregled. Ce naprimer ugotovijo zastoj rasti, ali je potrebno ukrepanje ali bo vseenoo potrebna ponovna kontrola cez 14 dni in se nato odlocijo?
Kaksni bi bili pravzaprav ukrepi? Hvala

To je pa odvisno od tega, na koga naletite in kaj ta ugotovi. Lahko je nekdo, ki je operativen in bo napisal jasno mnenje, če je treba in kaj je treba ukreniti ali pa na nekoga, ki bo zgolj ugotovil stanje in vas ponovno pustil samo v družbi vaših skrbi. Odvisno je tudi od ugotovitev tega drugega ginekologa, saj obstaja možnost, da bo ugotovil manjši zastoj v rasti oziroma dovolj pozitivnih pokazateljev ter plod v dovolj dobrem stanju, da si dejansko lahko privoščimo varnih 14 dni čakanja, preden ponovno preverimo stanje in morda ukrepamo takrat. Pri zastoju v rasti imamo namreč le dve možnosti:
– da nosečnost dokončamo ali
– da z njo še nadaljujemo pod določenimi pogoji
Z zdravili in drugimi ukrepi rasti ploda žal ni mogoče pospešiti.


Pozdravljeni, rada bi se ponovno navezala na moja predhodna vprasanja glede suma IUGR. Danes sem 39(1/7).tednov, podatki za zadnja dva UZ pa sta sledeca (podatki predhodnih so razvidni zgoraj v zgodovini te teme):

Ted.gest.: 37(2/7)
Ted.UZ: 34
BPD: 82
HC: 312
AC: 305
FL: 68
RI: 0,56
AFI: primerno
Gibi in pretoki OK.

Ted.gest.: 39(1/7)
Ted.UZ: ?
BPD: 87
HC: 325
AC: 308
FL: 66
RI: bp
AFI: malo manj, vendar se vedno primerno (na spodnji meji, kot ze zadnje tedne, ko je bil AFI 8-9).
Gibi in pretoki OK.
Ocenjena teza: 2600g+/-
Vmes so bili sicer se drugi UZ, vendar vam podatkov ne bom pisala, ker so bili opravljeni s strani razlicnih G in na razlicnih aparatih, bolj zaradi spremljanja pretokov, plodovnice itd. Podatki, ki vam jih navajam in ki so tudi ze v predhodnem vprasanju, pa so od iste G in na isti UZ napravi. Res namrec prihaja do ostopanj, kot vseskozi ponavljate.

Danes mi je G omenila, da pri manjsih imajo prakso, da ne cakajo do PDP (je cez 6dni) in da priporoca, da se pricne z vzpodbujanjem poroda, dokler je otrok se v dobri kondiciji (kar glede na podatke in videno na ctg in uz pravi, da moj otrok je). MV je sicer se zaprt, zato bi zaceli z gelom. Zanima me ali je to vsesplosno sprejeta praksa (vse porodnisnice enako), da se pri manjsih plodih porod umetno sprozi pred PDP, ce ze samo ne pride do predcasnega poroda in kaksno je vase mnenje do tega vprasanja. Po drugi strani namrec poslusam, da opazajo, da za otroke ni najbolje, ce se s porodom hiti, v kolikor je sicer s plodom vse dobro in se dobro pocuti. Argument je namrec bil, da je za manjse plode toliko bolj pomembno, da so v casu poroda v dobri kondiciji, da jih sam porod ne utrudi prevec in bi zaradi tega prislo do zapletov pri porodu – torej bolj preventivni varnostni ukrep, ce se prav izluscila iz vsega kar mi je bilo pojasnjeno. V naprej hvala za vase mnenje!

Lep pozdrav!

Spoštovani,

porod po doseženih 37 tednih ni več predčasen, ampak je pravočasen. Sproženje poroda pa res dobi smisel, ko s porodom več pridobimo kot tvegamo. Majhni plodovi nosijo tveganje, da so zaostali v rasti zaradi slabše delujoče posteljice, zato jih neradi prepuščamo naravnim mehanizmomn poroda, če do poroda traja predolgo. V določenem smislu vam je torej ginekologinja povedala pravilno. Seveda težko govorimo o enaki doktrini po vsej Sloveniji, priporoča pa se, da se ukrepa, ko lahko plod v maternici več izgubi kot pridobi. Pri omenjenih merah se torej strinjam s poskusom sproženja poroda najkasneje v času PDP.


Pozdravljeni,

danes sem v 30t in 6/7 nosecnosti in tudi jaz sem imela danes pregled pri G, ki je delal UZ rasti. Plod je trenutno se vedno obrnjen z glavico navzgor, se pravi, da jo ima pod rebri na desni strani in nogice navzdol in mi je rekel, da zaradi taksne lege, ne more narediti tocnih meritev, ker je namrec prislo do odstopanja… dobila sem tudi napotnico za ponovni UZ v porodnisnici, narocena sem cez teden dni.. pa ker gre za prvo nosecnost in ker se nosecnice ne smejo obremenjevati, se trudim biti popolnoma mirna in si pravim, da bo vse kot mora biti. A bi vseeno zelela slisati se vase mnenje, v kolikor ga lahko podate, glede na spodaj navedene podatke dosedajsnjih meritev…

Tedni amnezije: 21t 5/7
GV/TT/BPD: 50
PSU/gibi: pris.
HC: 193
AC: 162
FL: 38
posteljica: spr.
plodovnica: prim.
pretoki: 3 zile

Tedni amnezije: 25t 1/7
GV/TT/BPD: 57,8
PSU/gibi: pris. 774g
HC: 221,2
AC: 207,1
FL: 46,2
posteljica: spr.
plodovnica: prim.
pretoki: 3 zile

Tedni amnezije: 30t 6/7
GV/TT/BPD: 74
PSU/gibi: ++
HC: 259
AC: 239
FL: 56 OTT-1300
posteljica: spr. g II (nisem prepricana ali sem pravilno prebrala napisano v materinski)
plodovnica: ZEP 2,9
pretoki: RI 0,67 (nisem prepricana, ali sem pravilno napisala RI)

Upam, da je dovolj podatkov, da lahko napisete svoje mnenje. Ali je iz navedenih podatkov upravicljiv sum na zastoj rasti in kaj to pravzaprav sploh pomeni, zame, za nerojenega otroka… kaksne so posledice? Ali je mozno, da je do takih odstopanj res prislo, zaradi lege ploda… Vem, veliko vprasanj… a sem kot prvorodka popolnoma nevedna, tudi tega ne vem, kakse naj bi bile neke okvirne mere ploda v starosti 30 oz 31 tedna…

Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Spoštovani,

vedno znova povem, da je težko komentirati tuje meritve, ker ne vem, kako so nastale, koliko so točne in ustrezne ipd., zato obstaja velika možnost napačne interpretacije. Do 25. tedna so bile mere ploda povsem v povprečju. Če zadnje mere vzamem kot absolutno verodostojne, potem plod za idealom zaostaja 2 do 3 tedne, kar ni več zanemarljivo, zaostaja pa simetrično, torej v vseh merah, ne zgolj obsegu trebuha. To vsekakor zahteva ponovno preverjanje rasti, morda celo tudi morfologije čez 14 dni, lahko tudi kak dan, dva kasneje, ne pa prej. Morda bi se meritve opravilo tudi čim prej ponovno, potem pa še 1x 2 tedna kasneje, da se vidi, kako se rast spreminja.
Ta hip težko rečem kaj več oziroma bi za kaj več moral sam imeti vpogled v situacijo.


Spoštovani!

Stara sem 27 let. Zadnjo menstruacijo sem imela 15.3. Menstruacijo imam neredno in sicer na 29-39 dni. 14.5. sem imela prvi pregled pri ginekologu. Rekel mi je, da s to nosečnostjo ne bo nič in da je plod za ta teden premajhen (izmeril je, da je plod velik 5,8 mm). Vprašala sem ga ali mu srček sploh bije. Odvrnil je, da se nekaj vidi. Dal mi je napotnico za UKC, če slučajno začnem krvaveti in mi rekel da najbolje da grem kar na čiščenje. Ker sem mu odvrnila da na čiščenje še ne grem, me je naročil na pregled čez en teden (danes). Ker mi to ni dalo miru, sem odšla na samoplačniški pregled. Ginekologinja mi je rekla, da je plod v maternici (kar mi moj osebni ginekolog ni niti omenil niti pokazal) in da je plod velik 4,1 mm, srček je komaj začel biti in da sem noseča 6t1d, saj je očitno prišlo do kasnejše zanositve. Rekla je, da je z plodom vse v najlepšem redu.

Danes sem imela ponovni pregled pri svojem ginekologu. Ponovno je rekel, da je ta nosečnost zanič in da najbolje da grem na čiščenje. Velikost ploda je izmeril da je 3,8 mm (očitno se je plod pri njemu precej zmanjšal). Omenila sem mu, da sem prejšnji teden od njega odšla na samoplačniški pregled in mu razložila, kaj mi je ginokologinja tam povedala. Odvrnil mi je samo, da naj naslednji teden pridem ponovno k njemu na pregled, da ne bom rekla, da me je prisilil na čiščenje. Ponovno sem ga vprašala ali srček bije in ta mi je odvrnil, da se nekaj premika in da ni omembe vredno. Tudi po drugem obisku pri njemu, nisem dobila nobenih izvidov, nobenih papirjev.

Zopet sem takoj odšla na samoplačniški pregled k isti ginekologinji kot zadnjič. Izmerila je plod, ki je velik 6,3 mm, srček bije enako močno kot zadnjič. Skrbi me, saj je plod v enem tednu zrastel samo 2,2 mm in srce bije tako počasi! Tako da sem spet v 6t1d. Naročila me je na ponovni pregled čez en teden.

Z današnjim dnem sem zamenjala osebnega ginekologa, ker mi ni všeč njegov odnos in očitno je zelo površen.

Obračam se na vas, da mi prosim svetujete kaj naj naredim? Kaj si vi mislite o vsem tem?

Že vnaprej najlepša hvala za vaše mnenje, pomoč..!!

Lep pozdrav

Spoštovani,

na daljavo je takšne reči res težko ocenjevati, sploh pa se orientirati po dveh povsem različnih virih povsem različih informacij. Dokler obstaja dvom o napredovanju nosečnosti, abrazija vsekakor ni indicirana, torej za enkrat počakajte na naslednji obisk pri ginekologu in rezultate UZ preiskave takrat.


Pozdravljeni. Imam vprašanje, ker vidim da se ta tema ravno navezuje na moj problemček. sem v 22 tednu nosečnosti, imam majnšo pregrado na matrnici in antifosfolipidni sindrom in sem na fragminu 10.000, aspirin 100mg, folacin1/2 ter legofer 15ml/2x dnevno.
V ljubljani mi je na morfologiji ob merjenju povedala da je stanje zaenkrat vredu, kar se tiče teže, obsega…celo malo nad povprečjem. Imam pa obe žili…izmerila jih je pri bokih bolj ozki, kar mi je ob razlagi razložila da bi lahko vplivali če se ne razširijo na rast ploda. Zanima me sledeče…ali lahko kako sama pripomorem k razširitvi (vem da se čudno sliši, ampak nevem kako drugače vprašati), ter če se zgodi da pride do razvoja rasti ploda, kako je potem to pri dojenčku…a se normalno razvija, ali ima skos probleme z rastjo? Hvala že v naprej za odgovore

Spoštovani,

ne vem sicer, kako vam je ginekologinja pojasnila motnjo v pretokih skozi maternični arteriji (tiste “žile” na bokih) ampak za ta problem njuni širini nimata prav nobenega pomena. Izmere pretokov skozi ti dve žili sta namreč le posledica perifernega upora, torej sprememb na tankih žilah maternične sluznice, ki neposredno skrbijo za pretakanje krvi skozi posteljico in imajo vse svoje povirje v omenjenih dveh žilah. Tega problema kot laik ne morete razumeti in seveda, na ta pojav tudi nimate prav nobenega vpliva.


Spostovani dr. Pusenjak, dne 14.10 sem imela prenos 2 zamrznjenih blastocist. Danes mi je ginekologinja odkrila gestacijsko vrecko v maternici v velikosti 4t4d. Plod se ni viden. Zraven je hematom saj me spremljajo obcasne krvavitve. Se Vam zdi da je se kaj upanja za to nosecnost glede na dejansko in izracunano starost vrecke? Najlepsa hvala. Lp

mislim, da je upanje. Uporabljajte dodatek progesterona vsaj do 6 tednov oziroma, dokler se ne bo videl srčni utrip.


Spostovani dr. Pusenjak, na pregledu potrditve nosecnosti v ambulanti za neplodnost so potrdili nosecnost saj se je videl utrip in so rekli da sem noseca 6t1d. Se vedno imam hematom, s prstom cutim pa tudi polip na maternicnem vratu katerega sem imela ze v prvi nosecnosti ki se je zal koncala v 13t, le da je tokrat obcutno vecji. Se vedno imam obcasne krvavitve ki so verjetno posledica hematoma. Moja ginekologinja je na pregledu onenjala da imam tudi nekaj proste tekocine v Douglasu, v ambulanti za neplodnost sem pozabila izpostaviti, rekli pa niso nicesar. Zanima me ali lahko pocakam na redni nosecniski pregled v 9-10. tednu ali bi zaradi polipa ginekologinjo obiskala ze prej ter jo se enkrat povprasala o tekocini v Douglasu? Glede na obcasne krvavitve se vam zdi smiselno da jem progesteron tudi zdaj ko je utrip ze viden? Iskrena hvala!

Spoštovani,

v svojem dopisu omenjate 3 ločene pojave pri sebi, ki drug z drugim verjetno nimajo nobene zveze. Prosta tekočina za maternico (Douglasov prostor) je lahko še od IVF-a ali pa je tam pač kar tako – redko). Na nosečnost ne bi smela imeti nobenega vpliva. Polip bi kazalo čim prej potrditi in če je nosečnost še tako nizka, morda tudi takoj odstraniti, saj je ta hip tveganje, da bo zaradi tega prišlo do splava še najmanjša. Glede krvavitve pa morda obstaja dilema, saj je krvavitev teoretično lahko posledica ranljivosti polipa ali pa res prihaja iz notranjosti maternice – od nosečnosti. No, kakorkoli, obisk pri ginekologu bi vsekakor bil smiseln z namenom, da se vse našteto še 1x preveri in nato kaj ukrene, kolikor se seveda da.


Spostovani, bi lahko ta pregled samoplacnisko cimprej opravila pri vas in kdaj bi to bilo mozno? Hvala, lp

odgovor vas čaka v zasebnem predalu


Pozdravljeni,

Se, 35. tednu in 2/7 nosečnosti. Včeraj sem bila pri ginekologinji na pregledu in je ugotovila, da stegnenica zaostaja približno 2 tedna za predvideno rastjo.
Podatki za trenutno nosečnost:
– tedni nosečnosti: 35 1/7
– FL: 64,9 mm , po UZ kaže za 33 6/7 nosečnosti
Še druga dva podatka,
– AC: 296,8 , po UZ kaže 33 6/7 nosečnosti
– HC 322,5, po UZ kaže 35 0/7 nosečnosti

Ko sem šla podrobneje pregledovat podatke za nazaj sem ugotovila, da se je podobno odstopanje pokazalo že v 32. tednu nosečnosti vendar mi takrat ginekologinja glede tega nič ni omenila, zato tudi sama glede tega nisem bila pozorna.
Podatki:
– tedni nosečnosti: 32 1/7
– FL: 57,8 mm , po UZ kaže za 29 5/7 nosečnosti

Pred tem pa so se izmerjene dožine bolj ali manj ujemale (največ teden dni odstopanja) z tedni nosečnosti, in sicer:
– tedni nosečnosti: 14 2/7
– FL: 13,6 mm , po UZ kaže za 13 6/7 nosečnosti

– tedni nosečnosti: 18 4/7
– FL: 26,8 mm , po UZ kaže za 18 0/7 nosečnosti

– tedni nosečnosti: 21 5/7
– FL: 36,9 mm , po UZ kaže za 21 4/7nosečnosti

– tedni nosečnosti: 24 4/7
– FL: 41,9 mm , po UZ kaže za 23 2/7 nosečnosti

– tedni nosečnosti: 28 2/7
– FL: 57,8 mm , po UZ kaže za 27 4/7 nosečnosti

Ginekologinja me je napotila na nadljnjo preiskavo za pridobitev še drugega mnenja. Povedala mi je, da ni razlogov za skrb, pa vendar mene vseeno skrbi, da ni kaj narobe, čeprav je bilo do sedaj na vseh pregledih UZ vse BP, tudi na nuhalni in 3d slikanju.

Morda še podatek o porodni dožini mene in moža:
jaz: 50 cm – 3450 g, mož 49 cm – 2600 g.

Prosila bi še za vaše mnenje. Če potrebujete še kak podatek, ki bi vam pomagal mi prosim sporočite.

Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem za vaše mnenje.

LEP POZDRAV

Spoštovani,

odstopanje, ki ga omenjate pri dolžini stegnjenice, ni bistveno, ker je premajhno. Vsaj 99% verjetnost, je, da gre zgolj za genetsko prirojenost pač ne najdaljših nog.


Pozdravljeni,

sem v 35. tednu druge nosečnosti in v sredo me je ginekologinja zaradi zastoja rasti ploda napotila na pregled v porodnišnico, kjer sem naročena naslednji torek. Meritve so bile sledeče.

Tedni nosečnosti 34 1|7
BIP 85
HC 303
AC 255
FL 61
OTT 1700 g
Plodovnice manj
Pretoki naj bi bili OK (ustno)

Fantek je v medenični vstavi, medtem ko je bil pri prejšnjem UZ v 30. tednu obrnjen z glavico nazdol. Na prejšnjih meritvah ni bilo bistvenih odstopanj od pričakovanih vrednosti. V 29. oz. 30. tednu sem bila zaradi bolečin hospitalizirana na Oddelku za patološke nosečnosti, kjer so bile z UZ izmerjene naslednje vrednosti.

Tedni nosečnosti 29
BIP 76
HC 274
AC 240
FL 53
RI 0.73
OTT 1250 g
Plodovnice primerno

Ali to pomeni, da otrok ne dobiva več dovolj hranil in bo potrebno predčasno sprožiti porod? Se v tem primeru priporoča carski rez? Kakšne so lahko posledice za otroka?

Vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovore.

Lep pozdrav

Spoštovani,

če omenjene mere res držijo in ne gre za napako v merjenju, potem se res nakazuje zastoj v rasti in ker prvenstveno zaostaja plodov trebuh, gre verjetno za popuščanje delovanja posteljice. Ukrepanje bo odvisno od vseh ugotovljenih dejavnikov, tako od plodove lege v maternici (medenična?) kot od stopnje zastoja v rasti, finkcionalnih izvidov (pretokov, plodovnice) in še česa. Kaj in kdaj se bo ukrepalo, pa vam žal ne znam napovedati. Vsekakor ne kaže,da bi bilo kaj zamujeno.


New Report

Close