Pozdravljeni!
Tokrat se na vas obracam z novim problemom. Porocena sem z vdovcem in ocetom osemletne deklice. Vse lepo in prav, v dveh letih in pol, kar smo skupaj spoznavam vse plati tega zivljenja.
Deklica je imela pred tremi meseci napad podoben vrocinskemu krcu, pred tem pa intenzivne tike, ki so se stopnjevali. Po preiskavah ni moc ugotoviti, kaj se je takrat dogajalo…epilepsija je izkljucena…
Mati deklicinega oceta je dusevna bolnica-shizofrenik.
Problem se pricne pri deklicini pokojni materi. Med pospravljanjem razlicne dokumentacije, sva s soprogom po nakljucju odkrila dokument, ki izkazuje, da je njegova pokojna soproga jemala Prosac.Tega soprog ni vedel, zato je bil sokiran ob prebiranju dokumenta. Oce in mati pokojne soproge sta bila izobrazena in na svojih podrocjih priznana strokovnjaka, tako tudi deklicina mati.
Med zadnjim obiskom pri osebni zdravnici (pozna vse clane nase druzine, seveda tudi pokojne), sem po nakljucju zvedela, da je imela deklicina mati, kakor tudi njeni starsi precejsnje tezave s psiho in da je to po vsej verjetnosti preneseno na deklico. Poskusila sem se o tem pogovoriti s soprogom, pa je njegov odziv dokaj hladen – mislim, da ga je predvsem strah tega, da se ni karkoli peneslo na hcerko.

Torej zanima me, ce lahko zaradi dolocenih dobljenih podatkov in najdenih dokumentov, zahtevamo, kaj se je v druzini “prebolevalo” in kaj se lahko prenese na drugi rod ( v tem primeru na deklico). Pomembno mi je, da vem, kako nastopati v dolocenem trenutku in ali so odvec skrbi ….

Lepa hvala za vas cenjen odgovor,
mom

Spoštovana Mom,

za shizofrenijo domnevajo neredno dominantno dedno pojavljanje, kar velja za prvo generacijo 12 – 14%, pri drugi filialni generaciji, torej pri vnukinji, ni več definirano s številkami. Poznamo primere ljudi s pravo duševno boleznijo, pri katerih v širšem sorodstvu ni bilo nobenega obolelega….
Kar zadeva deklico in njeno psihično trdnost, sem mnenja, da bo ta v veliki meri odvisna od ljubezni in varnosti, ki jo bo deležna sedaj, saj vemo, da je marsikakšna neugodna izkušnja tudi po najnežnejši otroški dobi, še lahko razlog za kasnejšo življensko manjuspešnost.

Spoštovana mom,

zanima me, če je vaša pastorka dobila proti tikom kaka zdravila??
Tudi moj sin ima različne tike, ki prehajajo eden v drugega in se tudi spreminjajo. EEG je v mejah normale, tako da nam niso predpisali zdravil.
Tudi pri nas imajo v moževi družini težave s psiho – preobčutljivost – anksioznost, ni pa duševne bolezni.
Sama bi se kar odločila za zdravila, mož pa je proti. Pravi, da bomo počakali do pubertete, ker se do takrat lahko marsikaj spremeni, saj imajo tudi zdravila stranske učinke.
Srečno Mojca

G. Rejec,

Želim vam povedati še to, da sem na Gotski povprašala če imajo kakšne vaje s katerimi bi lahko tik vsaj omilili, pa so odgovorili, da oni iščejo vzrok za tik in da nimajo nikakršnih vaj.(vzrok pa je biološki). Nadalje, ko sem vprašala kako lahko otroku pomagamo, mi nista ne psihologinja in ne psihiatrinja podale nikakršnega odgovora. V enem od vaših odgovorov je povedano, da je prognoza ozdravitve boljša prej ko se zdravljenje začne, mi pa se v 1 letu nismo premaknili nikamor.
Glede zdravil pa mož pravi, da bomo počakali do pubertete, zaradi stranskih učinkov.
Ne vem kaj bi še lahko storila?

Spoštovana Mojca,
napotite moža k zdravniku po podrobnejše informacije o možnih stranskih učinkih zdravil in se šele potem odločite

New Report

Close