Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca zaskrbljena

zaskrbljena

Spoštovani,

danes naj bi zvečer odpotovala na morje in dobim izvid kateri me šokira! Mi lpo laično kakšen je moj izvid! Strah me je da se mi na dopustu kaj zgodi, da neham dihat,..joj se boste smejali jaz pa vsa panična!

mOJ IZVID:

CT TORAKSA
stene bronhov so difuzno nekoliko zadebljene. Izrazitejša zadebelitev je v področju lingule, kjer so vidne tudi cilindrične bronhiektazije, bronhi so mestoma začepljeni in to področje je tudi nekoliko volumsko zmanjšano, postvnetne spremembe so blago izražene. Izrazito volumsko zmanjšan je srednji reženj. Gre za kronično atelektazo. Bronhi so prosti in razširjeni. Ni predihanega parenhima v področju srednjega režnja.
V mediastinumu in hilusih ni povečanih bezgavk.
v plevralnem prostoru ni tekočine!

mnenje:
kronična atelektaza srednjega režnja-sindrom srednjega režnja. Bronhi so prosti in razširjeni.Cilindrične bronhiektazije v področju lingule, bronhiji so mestoma tudi začepljeni!
-sk

tako me je strah da vam ne znam napisat! prosim povejte mi po domače, kakšen je izvid, kakšna je prognoza! Zaskrbljena in obupana sanja

(upam da sem prav pretipkala, lep pozdrav)

Pozdravljena!

Izvid sam po sebi ne postavlja diagnoze nobene bolezni, se pa te spremembe pojavljajo kot posledica različnih pljučnih bolezni. Vse opisovane spremembe so kronične, kar pomeni, da trajajo oziroma so nastajale že dlje časa. Atelektaza pomeni, da je tisti del pljuč “skrčen”, brez zraka, bronhiektazije pa so trajno razširjene male dihalne poti v opisovanih delih pljuč (lingula, srednji reženj sta le imeni delov pljuč). V glavnem, ne gre za sveže spremembe, več pa bi vam lahko morda povedal, če navedete razlog, zakaj so vas sploh poslali na CT pljuč.
Lep pozdrav in lep dopust!!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spoštovani!

Na CT toraksa so me poslali, ker sem 1 mesec kašljala in izkašljevala sputum! Dobila sem antibiotike in sedaj ne kašljam in nič ne izkašljujem že približno 1mesec!Soseda me je prestrašila, da je možno da nenadno neham dihati in da je življenska doba omejena! Strašansko me je prestrašila, ker dela v zrdavstvu(ni dr. kaj dela ne vem)! Jutri odidem na dopust in prosim povejte mi iskreno grem lahko mirne vesti brez strahu? Vem da se boste smejali, ampak kdor malo ve se strašansko boji vsega!

No Iskreno se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo, toplo pozdravljam

S spoštovanjem Sanja

Pozdravljena!

Izvid sam po sebi ne postavlja diagnoze nobene bolezni, se pa te spremembe pojavljajo kot posledica različnih pljučnih bolezni. Vse opisovane spremembe so kronične, kar pomeni, da trajajo oziroma so nastajale že dlje časa. Atelektaza pomeni, da je tisti del pljuč “skrčen”, brez zraka, bronhiektazije pa so trajno razširjene male dihalne poti v opisovanih delih pljuč (lingula, srednji reženj sta le imeni delov pljuč). V glavnem, ne gre za sveže spremembe, več pa bi vam lahko morda povedal, če navedete razlog, zakaj so vas sploh poslali na CT pljuč.
Lep pozdrav in lep dopust!!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spoštovani!

No dobila sem še en enak odgovor kot pretekli dan! Vam še enkrat povem da so me na CT poslali ker sem 1 mesec kašljala on izkašljevala sputum! Kaj več mi lahko poveste? Sem lahko brez skrbi na morju?

Iskreno se vam zahvaljujem za odgovor in upam da mi še danes odgovorite, dokler imam še dostop do interneta

Lep pozdrav Sanja

Kašelj in izkašljevanje sputuma (izpljunka), ki se pozdravi po antibiotikih govori najpogosteje za bakterijsko okužbo dihal, lahko pljučnico. Običajna pot pri spremljanju takih težav je na RTG slikanje pljuč in opravljene laboratorijske preiskave in CT pljuč običajno ni prva preiskava. Opisane spremembe na pljučih imajo lahko več vzrokov, lahko so tudi posledica kake že prebolele bolezni. Žal mi je, da na osnovi napisanega ne morem biti bolj natančen. Če se dobro počutite, ne vidim razloga, da ne bi mogla iti mirno na dopust (kot sem napisal že prej) in ne vidim razlogov za paniko.

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Šele zdaj sem opazil da se je dejansko pripel še enkrat isti odgovor namesto dejansko napisanega….se opravičujem! V tistem “izginulem” sporočilu sem vam želel povedati, da nobena od navedenih sprememb ne povzroči tega, da bi kar prenehala dihati ali da bi vam kar tako “skrajšala” življenje. Seveda pa se je potrebno kljub vsemo enkrat pomeniti z zdravnikom, ki vas zdravi o vzrokih za te spremembe.

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Iskrena hvala za odgovor

Spoštovani,

no sem prebrala sedaj še en vaš odgovor! Iskreno se vam zahvaljujem in letim na “čist”zrak zbistrit glavo!

Lep pozdrav in hvala vam za ukraden čas, ki ste mi ga namnenili! Želim vam vse dobro, Sanja

New Report

Close