Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami Zaščita za ušesa (voda)

Zaščita za ušesa (voda)

Pozdravljeni,
družinski zdravnik nam je svetoval, naj si nabavimo zaščito za ušesa, ker se celotni družini, od staršev do otrok, rada vnamejo ušesa v javnih bazenih in kopališčih. Kakšno zaščito predlagate v tem primeru in kako se obnese v praksi. Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni!

Pozdravljeni, za zaščito pred vodo so najbolj primerni mehki silikonski čepki, ki so izdelani po meri posameznika in se tako najbolje prilegajo sluhovodu. So zelo obstojni in udobni za nošenje. Prav tako je pomembno, da takšne ušesne čepke po uporabi lahko tudi temeljito očistite.
Oglasite se v najbližjem slušnem centru, kjer si boste primere tovrstnih čepkov ogledali. Več informacij lahko preberete tudi tukaj: https://www.audiobm.si/zascita-sluha/#mehki-cepki-po-meri

Franci Urankar

Pozdravljeni!
Vidim, daje tukaj govora le o zaščiti ušes proti vodi, kako je pa z zaščito sluha proti hrupu? Namreč mož je strasten lovec in večkrat po streljanju, ko pride domov opažam, da čisto nič ne sliši. Seveda se v prihodnjih dneh situacija izboljša, vendar pa verjamem, da takšno početje dolgoročno ne vodi nikamor, saj bo ostal brez sluha. Tako ali tako opažam slabše razumevanje sploh pri pogovorih ko nisva v istem prostoru. Prosim za nasvet.
Lp, Zinka

Pozdravljeni,

da je tule bilo več pozornosti namenjeno zaščiti ušes proti vodi je zgolj slučaj. Ocenjujem, da je zaščita ušes pred hrupom vsaj enako pomembna. Gotovo ima vsak kakšno izkušnjo, ki ni bila prijetna, ko smo se vračali z glasnega koncerta ali po košnji trave z glasno kosilnico, ko opažamo začasno slabši sluh ali dodatno oz. samo tinitus (zvonjenje ali piskanje v glavi/ušesih). Naša ušesa niso bila ustvarjena za tako glasne zvoke, kot jih zna ustvariti človek. Sem sodi tudi pok puške. Če smo preglasnim zvokom izpostavljeni dlje časa, se akutne težave lahko spremenijo v kronične. Nihče si ne želi poškodovati sluha, zato ga varujmo.

Svetujem vam, da vaš mož čim prej preveri svoj sluh in ga prične tudi varovati. V kolikor je že motena komunikacija in razumevanje govora naj se ne odreka niti preizkusu slušnih aparatov, če bodo indicirani.

Koristne povezave:
Več o sluhu: https://www.audiobm.si/sluh/
Kje informativno in brezplačno preverite sluh: https://www.audiobm.si/kontakt-slusni-centri-audio-bm/
Kakšen je postopek za pridobitev slušnih aparatov: https://www.audiobm.si/postopek-pridobitve-slusnega-aparata/

Franci Urankar