Zaščita tabletk ob driski
Pozdravljeni,
že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor. Pred kakšnim mesecem sem se okužila z virusom, zaradi katerega sem dobre tri dni preživela na stranišču s hudo drisko. Pred okužbo sem imela redne spolne odnose.
Od okužbe naprej imam še vedno blažjo drisko, zdravnica pravi da je to normalno za takšno okužbo in da bo počasi minilo.
Zanimata me dve stvari, in sicer, ali sem sedaj zaščitena in če je mogoče, da sem zanosila takrat? Tabletko sem namreč pojedla vsako jutro, vendar sem izločila čisto vse, kar sem zaužila, celo vodo. Dvomim torej, da je tableta v prebavnem traktu ostala dovolj dolgo, da bi se zdravilo absorbiralo.
Tudi zdaj grem še vedno vsakodnevno nekajkrat na stranišče, vsakokrat driska. Od okužbe naprej spolnih odnosov sicer nisem imela, zanima pa me za naprej – naj uporabim dodatno metodo zaščite?
Sicer pa uporabljam tabletke Qlaira in sem bila med okužbo na koncu 2.tedna jemanja tabletk.
Med drisko ali bruhanjem se lahko zanesljivost zaščite zmanjša. Če ste imeli tako hude prebavne težave, je skoraj gotovo tabletka vsak dan potovala skozi prebavila prehitro in je zaščita ne le zmanjšana ampak zelo verjetno enaka 0. Nujna je uporaba dodatne zaščite s kondomom, nujne tabletke ne bodo dobra rešitev, saj bodo tudi te potovale skozi prebavila prehitro. Vse dokler boste hodili na blato pogosto, je nujna dodatna zaščita. Ko boste imeli normalno urejeno prebavo pa se boste spet lahko zanesli na tabletke.