žariščna razdalja
Ko sem šel po nova očala mi je optik namreč rekel, da podatki o dioptriji niso dovolj ampak da potrebuje tudi žariščno razdaljo, ki mi jo je potem ugotovil tako, da mi je z neko napravo pogledal v oči.
Zanima me, kje pri izdelavi očal se upošteva predhodno izmerjena žariščna razdalja, ter ali se res ne da izdelati očal samo na podlagi podatkov o dioptriji, torej brez podatkov o žariščni razdalji?
Torej če imava naprimer jaz in še nekdo enako dioptrijo vendar različni žariščni razdalji ali potrebujeva enaka ali različna očala?
Ali pa je edini pomemben podatek za idelavo očal podatek o dioptriji, žariščna razdalja pa ni nujna? Vendar če je temu tako, zakaj jo je potem optik sploh izmeril?
lp
Ne. ne, to pa ni žariščna razdalja, ampak zenična razdalja (pupile distance) z oznako PD. Žariščna razdalja se uporablja pri steklih, zenična pa pri ljudeh. Če bi takoj na začetku napisali vso zgodbo, bi vas že takrat popravil.
Vedno potrebujemo zenično razdaljo, torej dva, ki imata enako dioptrijo, ne moreta imeti enakih očal, če imata različno zenično.
Lp.