Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Zaprtost pri starejših

Zaprtost pri starejših

Pozdravljeni!

Prosim za nasvet, kako pomagati mami pri zaprtosti.

Ker se malo giblje, črevesje počasi deluje in je kar naprej zaprta. Ko se ji naredi zamašek v črevu, ji preko celega dneva bolj tekoči del blata počasi mezi ven. Vedno, ko gre lulat, spolzi ven tudi nekaj blata, počasi ji uhaja praktično cel dan. Mišica zapiralka je kot kaže oslabljena. Ker je dementna, sama ne more več poskrbeti, da bi se vsaj dobro obrisala. Dajemo ji vložek in jo vsaj dvakrat dnevno umivamo. Tako je z njeno oskrbo veliko dela, pa še vseeno velikokrat smrdi po blatu.

Jemlje sirup Prorektal, pa nič ne zaleže. Pazimo tudi na hrano, delamo na tem, da bi pila več tekočine. Damo ji jogurte, sadje. Demenca je v takem stadiju, da sama zavestno ne zna več izbirati primerne hrane in poskrbeti, da bi veliko pila.

Že vnaprej hvala za odgovor!

POZDRAVLJENI!

STE MORDA KDAJ POSKUSILI SVEČKE OB ZAPRTJU? V LKARNI SE DOBIJO TUDI TABLETE BECUNIS, KI TEMELJIJO NA NARAVNIH ZELIŠČIH. JEMLJEJO SE ZVEČER PRED SPANJEM, ZJUTRAJ PA NAJ BI PRIŠLO DO ODVAJANJA. SAMA SEM JIH KDAJ PA KDAJ UPORABILA, ČE SEM BILA ZAPRTA.

NAJBOLJŠE NARAVNO ZDRAVILO PA JE PO MOJE DONAT. ZJUTRAJ NA TEŠČE DVA DECI (BREZ MRHURČKOV, NAJ NEKAJ ČASA STOJI), POTEM PA ŠE ZVEČER. VSEBUJE NAMREČ MAGNEZIJ, KI NAJ BI ODPIRAL.

STAR RECEPT NAŠIH BABIB PA SO SUHE SLIVE, NAMOČENE V VODO. PIJE SE SOK.

Pozdravljeni!

Hvala za dober nasvet!

Po dveh dneh je uspelo spraviti zamašek naprej in za mamo je bilo to veliko olajšanje (psihično in fizično). Zvečer tabletko becunis, zjutraj še donat, kolikor ga je lahko, potem pa še glicerinske svečke, najprej eno, potem še eno. Bila sem previdna, da ne bi izzvala driske. Zdaj vsak večer jemlje tabletko becunisa, če pa več dni skupaj ni nič, pa še svečke.

Za vse je bilo to veliko olajšanje, saj si prihranimo veliko nesimpatičnega dela. Tako majhna stvar, pa tako pomembna. Prej mama sploh nikamor ni mogla, zdaj gre lahko med ljudi.

Hvala in lep pozdrav!

Pozdravljeni!

Hvala za odgovor!

Zaprtje je bilo res hudo, trajalo je dva dni, da je blato šlo naprej. Uporabila sem vse vaše nasvete: pitje donata zjutraj, in becunis zvečer, naslednji dan opoldne eno svečko, pa še eno. In naslednji dan isto.

Zdaj preventivno jemlje mama vsak dan becunis, če pa tri dni ni nič, pa še svečke. Z rednim odvajanjem se je prenehalo uhajanje blata in to je veliko olajšanje za vse udeležene, predvsem pa gre mama spet lahko kam ven. Zaprtje je na prvi pogled taka bolj obrobna težava, pa tako vplivna.

Zares lepa hvala!

POZDRAVLJENI!

SUPER, DA JE DELOVALO. ME ZELO VESELI, DA SEM LAHKO POMAGALA.

lp!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close