Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija zaprtje

zaprtje

Pozdravljeni!!!

Moj 8 tedenski sinek je bil do pred 2 tednov hranjen z mojim mlekom (po flaški).-odvajal redno do 6x dnevno.Ker mi je začelo zmanjkovati mleka sem mu dodajala Aptamil za nedonošenčke, približno 3obroke /dan. Zdaj sem Aptamil Premature zamenjala z Novalacom IT (dobi približno 2 včasih 3 obroke po 70-80 ml/dan) Pred vsakim hranjenjem mu dam piti 10ml vode ali bebe čaj, probala sem tudi z sladkano vodo vendar odvaja ne.

Že dva dni mu zjutraj pred prvim orokom dajem 5ml donata na kg TT (se pravi 15 ml) in v teh dneh ni uspel nič kakati. Veliko ga mučijo vetrovi, to pa je tudi vse. Vidim da bi rad kakal vendar nikakor ne more.

Prijateljica mi je svetovala naj namočim slive in naslednji dan naredim Novolac kar iz vode v kateri so bile slive. Da to mu bo pospešilo prebavo.Kaj vi pravite o tem? Ali mu lahko s tem, kako škodim?

Naj povem da nazadnje je kakal ko sem mu nadražila anus, sicer ni kakal trdo blato (bobke), ampak bolj kompaktno blato.Na koliko časa je normalno da 2 mesečnik odvaja blato?
Naj povem da je 5.5. odvajal spontano, nato pa 8.5 z tem da sem mu z bebe palčko nadražila anus. Od takrat pa ni odvajal.

Hvala za vaš odgovor!!!

Spoštovana,

najverjetneje je vaš sinek v času, ko ste čakali na moj odgovor, že kakal. A vseeno nekaj dodatnih pojasnil – dojenčki, ki so hranjeni z nadomestki materinega mleka, so večinoma precej “zaprti”. Nekateri kakajo le enkrat tedensko. Če ob tem nimajo napetega trebuščka, ne bruhajo, ne odvajajo trdega blata (tako trdega, da se kar zakotali iz pleničke ali pa ob odvajanju debele, trde klobase dojenčkom poči sluznica ob ritki, nastane fisura, ki krvavi), se prav nič ne razburjamo. Zvijanje, napenjanje in spuščanje glasov med kakanjem ne pomeni, da ima dojenček hude težave ob kakanju…

Ker Donat ne pomaga, bi jaz poskusila še s sirupom Lactecon (dobite ga v lekarni, brez recepta). Z namočenimi suhimi slivami bi raje počakala, vsaj do tedaj, ko bo jedel že kaj goste hrane. Pa tudi z draženjem anusa z raznimi pripomočki ne bi pretiravala, s postopkom lahko povzročite drobne poškodbe sluznice, ki bodo težave le še povečale.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Hvala za odgovor!!!

Včeraj sem mu že dala 5ml sirupa (po žličkah) tako mi je svetovala v lekarni. In če nebi čez noč odvajal naj bi mu danes zvečer dala še 5ml.

Včeraj po ene 20 minutah, ko sem mu dala sirup, je jokal se zvijal, stegoval nogice, se napenjal…..ker nikakor ni pokakal sem mu zopet malo nadražila anus….in nato je pokakal veliko blata. Blato sploh ni trdo, ampak ni mi jasno zakaj ne more pokakati.??? Veliko ga mučijo vetrovi-vonj po gnilih jajcih.???

Se mi zdi da se je v teh 10 dnevih napenjaja dobil še popkovno kilo.

Razmišljala sem že da bi mu nehala dajati svoje mleko(mogoče ni kaj vredu z njim), in bi ga hranila z AM.

Se pravi če je včeraj odvajal mu danes zvečer ne dam sirupa?Ampak šele čez 2-3 dni če ne bo nič?

Vsi mi pravijo da če ga zvija, če se napenja da ga moram peljati k zdravniku. Ampak trebušček se mi ne zdi boleč, na dotik!!!!
Je pa res da je bolj nemiren, v spanju se oglaša…napenja…

Spoštovana,

me veseli, da je nakakal cel kup in bo vsaj kakšen dan kriza glede odvajanja malo manjša…

Lactecon je smiselno dajati nekaj dni, da res pokaka vse, kar čaka v črevesju, ne bo nič škodilo.

Nikakor ne ukinjajte vašega mleka, ampak se “zahvaljujte vsem zgoraj in spodaj”, da ste srečnica, ki ga ima dovolj. V njem zanesljivo ni ničesar, kar bi mu škodilo (seveda ob pogoju, da ne jemljete kupa raznih zdravil, ne uživate v hiper-papricirani hrani in niste na kakšni prepovedani drogi ali žganih pijačah).

Večina se v obdobju, kot je sedaj vaš dojenček, zvija in godrnja. Eni krivijo za to krčke, drugi prehrano, tretji se sploh ne menijo za to. Je pa pogost vzrok takega negodovanja pregretje – okolje je sedaj že zelo toplo, popoldne je tudi naravni temperaturni ciklus najvišji, mame pa dojenčkov ne slečejo, ampak jih “kuhajo v mehko”.

Vonj po gnilih jajcih je le znak, da so črevesne bakterije razgradile beljakovine, ki vsebujejo žveplo, do osnovnih gradnikov – ti pa so plini, ki vsebujejo smrdljive žveplove spojine. Razen smradu ni od njih nobene škode.

Popkovna kila (pa tudi dimeljska) nima nobene povezave z napenjanjem ali jokom – je le znak, da mišični obroč okrog popka še ni čisto čvrst. Popkovna kila ni nevarna za kakšno vkleščenje črevesja, nobeno zdravljenje ni potrebno, saj sama izgine nekje do 1 leta starosti.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni! Nasa enomesecna puncka ze 3 tedne ne kaka oz kaka samo, ce ji dam glicerinsko svecko. Par dni po rojstvu je kakala normalno, nato so ji odkrili da ima zadebeljeno crevesje. Sumijo na alergijo na mleko in jajca. Vmes smo ji dajali adc mleko, sedaj pa sem jaz na dieti on se polno dojiva. Kaj bi lahko bil razlog za to zaprtje? Takrat smo mislili da je adc mleko krivo, ampak se sedaj ze 10 dni dojiva in ni nic bolje. Ima pa ob vsem tem ogromne tezave. Cel dan se napenja kot sa zeli kakati (dvomim da bi to bili krci). Po trbuscku se ji pretaka tekocina kot da bi imela drisko, ogromno prdi ven pa ne spravi nic. Dajem jo bio gaia kapljice ze 14 dni, 1 teden smo dajali tudi lacteton pa nic ni pomagalo. Tudi mehansko drazenje s pomocjo palcke za usesa ne pomaga, prav tako ne sladkane kamilice. Sako glicerinska svecka. Ko se pokaka je kolicinsko res veliko, blato je zeleno, kasasto s trdimi delcki.
Imate mogoce se kaksen nasvet? Puncka se mi smili ko se tako napenja, svecko pa ji lahko dam samo na 2-3 dni. Hvala!

Spoštovana,
glicerinska svečka ni nekaj nevarnega, kar bi vplivalo na črevesje, zlasti ne na njegovo gibanje (kot so v preteklosti kakšna prava odvajala). Zato ne vidim ovire, da je ne bi – v primeru, da ima težave, ki jih opisujete – za krajši čas (2-3 tedne) dajala vsak dan – oziroma dokler se težave ne bodo omilile.
Prav možno je, da mali res ne odgovarja mleko, tudi ADC ji ni. In da tudi vaša dieta ni naredila vsega, saj se mora črevesna sluznica obnoviti, kar lahko traja nekaj tednov.
Vsekakor pa ni nič usodnega – seveda je zoprno gledati dojenčka, ki joka, se zvija in prdi kot star pijanček. A če je večino dneva zadovoljen, mu ne bo hudega – in lahko čakate na obdobje goste hrane, ko se takšne težavice praviloma umirijo in izvenijo.
Če pa se težave slabšajo, če so jim pridružene še druge tegobe (neuspevanje, izpuščaji, stalna nerazpoloženost, sluz – kri v blatu), pa bo treba poiskati pomoč specialista gastroenterologa.
Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Hvala za odgovor. Sem ji sedaj dajala vec dni svecke (vsak drug dan) in sploh ni uspela vsakic pokakati. Napenja se sedaj po cel dan, vsakic ko je budna. Poje mislim da dovolj saj se zredi tudi po cca 50g na dan. Tako da dvomim da je tezava v tem da ne dobi dosti hrane.
Dajem ji se vedno lactecon in sicer po nasveti pediatrinje dvakrat dnevno po 3ml.
Se je pa sedaj ze 2x zgodilo da je kakala sluzasto (prisotne so bile tudi po 10cm dolge sluzaste nitke in pa kasasti rumeni delci, nic drugega). Moramo do gastro…?
Oz kako naj nadaljujem? Ali naj ji se naprej dajem tako kolicino lactecona v kombinaciji s sveckami?
Poskusila sem tudi ze z donatom (5ml na kg teze) pa ni bilo ucinka. Enako neuspesne so bile sladke kamilice in janezev caj.

Ob dajanju svečk (manj pa ob Lacteconu) je sluznica debelega črevesja – danke vedno malo vzdražena, zato izloča več sluzi (kar je včasih zelo ugodno za spodbudo h kakanju). Torej zaradi tega ni treba drveti na gastro…
Glicerinske svečke ter Lactecon se zaenkrat zdi najboljša kombinacija. DonatMg bi morda deloval, če bi ga dali vsaj 20 ml (kar pa je že težko popiti; poleg tega mnogi specialisti, zlasti abdominalni kirurgi, ne dajo kaj veliko na njegov učinek in se ob omembi pitja Donata Mg kot odvajala v količinah manjših kot 1,5 litra bolj nasmihajo).
Za pot k gastroenterologu je še vedno dovolj časa, saj se mi težave, ki jih navajate, ne zdijo tako hude.
Če pa bodo še vedno vztrajale, ko boste pričeli hraniti z gosto hrano, če bi se pojavil tudi večji trebušček, sitnoba in nerazpoloženost, kri v blatu ali ko bi bilo odvajanje redkejše kot vsaj enkrat tedensko, vam pot v njihovo ambulanto ne uide – predvsem za izključitev, da je razlog v slabše oživčenem delu črevesja, ki lahko deluje kot funkcionalna zapora – ker ne prevaja peristaltičnega vala. Strokovno to imenujemo “aganglionarni kolon” ali “Hirschsprung-ova bolezen”. Ki pa je zelo redka.
Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.