Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Zasvojenost in pomoč Zaposlovanje kot bivsi registrirani narkoman.

Zaposlovanje kot bivsi registrirani narkoman.

Pozdravljeni.

Sem star 24 let, končujem fakulteto. Z drogami sem se začel “ukvarjati” v najstniškem obdobju, in sicer največ s heroinom. Jemljem ga že nekaj let, in mi prve 4-5 let ni predstavljal nekih težav (na presenečenje mnogih). Sem bil izredno discipliniran (vedno samo kadil), nikoli nisem imel odtegnitvenih simptomov….
Zadnje par mesecev sem se ga pa zasvojil ali “navlekel” kot bi rekli narkomani…uporaba igle itd. Moram reči, da “zadetost” ni več to kar je bila….in se ga skušam znebiti…dejstvo je, da ga jemljem samo še zaradi odtegnitvenih sindromov. Nekaj dni ostanem čist, vendar zaradi različnih razlogov (faks, študentsko delo) se moram “pozraviti.” Nikoli nisem bil kaznovan in nikoli nisem bil registriran kot odvisnik. Zanima me, kako je s službami v poznejšem obdobju če si določen čas bil odvisnik – kajti nameravam si poiskati pomoč, po možnosti tudi dobiti nek substitut, vendar ne za dolgo obdobje. V državnem in javnem sektorju? Družba ne ve nič o moji odvistnosti, saj sem jo imel zelo skrito….torej bi bil registiran na samo enem mestu.

Pozdravljen bumrab.

Kot bivši narkoman ti svetujem naslednje: ne obremenjuj se z službo, raje se pozdravi tvoje odvisnosti. Pojdi v komuno, ne rini na metadon, ker potem boš šele videl, kaj so odtegnitveni simptomi. Jaz kot bivši registriran narkoman (ali kakorkoli to imenuješ) nisem imel problemov pri iskanju službe. Vsaj ne več kot kdorkoli drug. Prvo si ti, potem je služba.

Lp Janez

Zdravo!

Zanimivo je to, da ti uspeva biti par dni brez heroina, če pa si omenil, da si se ga pošteno ^navlekel^. Jaz ko sem bil ^navlečen^ kot si sedaj ti (sicer še vedno neverjamem, da si) nisem zdržal več kot 6 ur brez po domače povedano svojega ^šuta^. Če ti uspeva biti nekaj dni brez, zakaj potem nezdržiš še 2 oz preostalih nekaj dni brez heroina in se tako ^spucaš^ do konca. Vrjetno pa sam veš, da sama kriza od heroina traja 5-7 dni odvisno kako si ^navlečen^. To govorim za tiste torej tudi za tebe, ki uporabljajo samo heroin in ni važno kako se ga konzumira. Če si polek tega še na metadonu abstinenčna kriza traja lahko tudi do 2mesca sicer bolj blaga ampak je zato tudi dalša. Sam pa veš kako je, ko si v krizi zato nebom opisoval teh stašanskih muk ki jih mora narkoman dajat skozi obdobje abstinenčne krize. Glede službe je tako, če nimaš napisano v svojem zdravstvenem kartonu zabeleženo, da se zdraviš te nebodo dali na test za droge (kri ali urin). Nekatere službe pa zahtevajo tudi test na droge pri zdravniškem pregledu npr.: medicina, prevozništvo, ipd. Med tem ko pa pri navadnih firmah (npr.: delo v proizvodnji, montaža ipd.) ali kakršno koli drugo delo, ki ni zahtevno pa ti ni treba opraviti testa na droge. Zdaj pa seveda, če se hočeš zaposliti in se pred službo neboš ^spucal^ na suho bi ti svetoval, da vseeno poskusiš na suho in zdriš oz. potrpiš še tista 2 dni oz. čas dokler traja abstinenčna kriza ker kot sem zgoraj omenil je to največ 7 dni pomoje v tvojem primeru boš 5dan že spal kot treba. Lahko pa izbereš potem drugo varijanto in se prijaviš na metadonski center in začneš z terapijo, za tebe kot si omenil, da lahko nekaj dni ostaneš ^brez^ heroina bi ti pa svetoval da se pogovoriš z svojim terapevtom in se dogovoriš za varijanto suboxona ali subotex in se v čim krajšem času pozdraviš z pomočjo le teh v minimalnih dozah. Ker po tvojem pisanju že nisi tako strašno ^navlečen^ če lahko zdriš ^brez^ heroina nekaj dni. Tretja možnost je pa ta da greš v katero od komun in se tam ozdraviš, vendar ti jaz osebno to odsvetujem ker prvič je to dolgotrajno, drugič pa je v dosti primerih tudi neuspešno ali tako rečeno je vse je odvisno kaj je v tvoji glavi ali drugače povedano vse je odvisno kaj si ti želiš, če se hočeš ozdraviti in nekaj narediti v tej smeri ali se pa drogirati še naprej. Ker lahko si ti v komuni 5 let pa prideš domov in če boš imel željo se drogirati se tudi boš. Toliko na kratko.

Drži se srečno!

nova
Uredništvo priporoča

Zdravo še enkrat in hvala za odgovore.

Kar se tiče odvajanja….5 let sem bil izredno discipliniran z jemanjem….zadnje mesece sem se pa fizično zasvojil z drogo…in ja, drugi, tretji dan je že izredno boleč… Zakaj zdržim toliko časa? Verjetno zaradi prej omenjene discipline…..hočem nehati totalno…ne moram pa ker dobesedno nimam časa! Delam kot študent, hkrati pa tudi študiram…predavanja in izpiti vzamejo veliko časa. Za komunu nimam časa….cold turkeya ne moren izvesti ker nimam časa…. Sedaj kakšen subotex bimogoče pomagal v minimalnih dozah za kakšen teden. Metadona se na široko izogibam (vzel enkrat, zelo negativne posledice). Drogirati se ne mislim več, to je 100%. Če mi po odvajanju dajo kakšno Revio ali kaj podobnega bi mi bilo tudi vseeno…
Razlog za začetek teme je bil strah pred obiskom zdravnika…ker če se mi to registrira kakšne bi bile posledice za mene…razumem da so v privatnem sektorju marsikdaj testi za droge….to mi je vseeno, ker jemati ne mislim kot zaposlen tako ali tako….
Kaj pa javni sektor? Možnosti za zaposlitev kot “registriran” narkoman?

Pozdrav.

Ti na kratko razložim kaj bi bilo v tvojem primeru najbolše zato, ker si napisal, da za komune in ipd. nimaš časa in v večini primerov tudi to ni uspešno! Zato prvo kot prvo, če se prijaviš na program za odvajanje od nedovoljenih drog, se to nebo videlo nikjer, niti tvoj osebni zdravnik nebo vedel (če mu seveda nepoveš in, če mu poveš bo to zapisal tudi v tvoj zdravstveni karton) , nebo vedel niti tvoj zobozdravnik niti farmacija, v bistvu nevidi se nikjer kamor greš z svojo zdravstveno kartico. Moram poudariti, da policija lahko poizve za tvoje zdravljenje, če storiš hudo kaznivo dejanje, ampak si itak omenil, da nisi bil nigdar kaznovan tako, da to ni problem. Tako, jaz ti svetujem, da pojdi čim prej na center za odvajanje od nedovoljenih drog in se posvetuj z tarapevtom. Razloži mu kakšno je tvoje stanje in ti bo on sam takoj priporočal suboxon ali subotex. Vzemi minimalno dozo (terapevt ti bo itak predpisal dozo zato se nerabiš sekirat) in probaj nižat postopoma najmanj 10 dni, ker drugače pomoje nebo uspešno, če boš nižal prehitro. Na teh tabletah moraš biti usaj 48h brez heroina/metadona. Da zaključim, se pravi pri tebi to naj nebi bil problem, ker si že v prvem postu omeil, da si učasih nekaj dni brez heroina. Mogoče nebi bilo slabo če prebereš še kakšen članek o tabletah in nižanju. Nevem s kod si ampak svetujem ti, da se jutri odpraviš v ambulanto, ki je najbižja tebi in se naročiš/posvetuješ o tvojem problemu.

Javi kako si rešil situacijo pa srečno!!

Jaz ti pa odsvetujem kakršnokoli substitucijsko terapijo (suboxon, subotex, metadon), glede na to, da nisi, kot praviš, full navlečen in da zmoreš ob uživanju H še delati, študirati pa to. Ker se lahko tudi te kemije kar dobro navlečeš.
Predlagam ti, da si najprej urediš osebno življenje, rešiš težavo z drogo, šele potem začni razmišljati o resni službi. Očitno je, da kljub temu, da zmoreš nekaj časa biti čist, se še vedno vračaš nazaj v uživanje H.

Naj ti ne bo žal časa za kakšno psihoterapijo, pogovor s strokovnjaki. Mislim, da je vredno vložiti nekaj časa in truda v to, sicer te bo – verjemi- ta zasvojenost z drogo spremljala skozi vse življenje po malem in ne boš imel mira.

Veliko uspeha ti želim.

kor-štaj

Ti bom na kratko odgovoril na tvoj top shit prispevek. Očitno si nisi prebral kaj sploh fant opisuje. Pišeš naj se posvetuje z ^strokovnjaki^? Okey!. In kaj misliš da mu bodo ti ^strokovnjaki^ kot si jih ti poimenoval svetovali? Seveda za zdravljenje z substituti. Mogoče si ti mislil, da z aspirini ali lekadoli. Sploh pa imaš iskušnje na tem področju? Ali si nepismen? Saj je fant jasno in glasno navedel kakšen problem ima in kako se ga hoče lotiti. Si bil v tej situaciji ali vsaj malo deležen? Kaj misliš z tem prispevkom sploh povedati, saj je fant (še enkrat navajam) jasno in glasno povedal, da na suho ne gre? Če bi bil vsaj malo pismen bi po domače povedano ^pogruntal^, da sem mu jaz že to v zgornjem postu svetoval in odgovor je bil?. Ampak ti si itaq sam svoj ^strokovnjak^.

Srečno.

New Report

Close