Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Zanostitev po odstranitvi jajcevoda

Zanostitev po odstranitvi jajcevoda

Pozdravljeni.

Stara sem 30 let in pred tremi leti sem rodila, zanositev in nosečnost potekala brez zapletov.
Letos januarja pa sem imela izvenmaternično nosečnost in sicer v levi tubi, ki so mi jo laparoskopsko odstranili. Po svetovanem premoru za zanositev, sem šla v maju na pregled k svoji ginekologinji, ki je bila mnenja, da je pred naslednjo zanositvijo potrebno opraviti UZ in oceno prehodnosti desnega jajcevoda, za katerega pa na izvidu iz posega ni bilo podatka.
Za pregled, ki sem ga imela v stari porodnišnici je bil potreben tudi možev spermiogram, ki ga je tudi opravil. Ko sem prišla na pregled, pa sem bila že na hodniku odslovljena in sicer z obrazložitvijo, da ta pregled ni za primere kot je moj, da, če tudi mi ga naredijo, se vidi le spodnji del jajcevoda, kar pa ni v zagotovilo, da je prehoden. Dejali so še, naj čez poletje poskušam zanositi in bomo potem naprej. Glede na to, da do danes nisem zanosila, se na vas obračam s prošnjo za vaše mnenje.
Na koga se lahko obrnem, glede na to, da moja ginekologinja ne more narediti ustreznega pregleda, za pregled, na katerega me je napotila pa nisem “primerna”? Kako lahko ugotovim, da je z desni jajcevod b.p. in kakšne so možnosti, da zanosim?

Hvala za vaš odgovor.

Lep pozdrav.

Spoštovani,
žal ne razumem argumenta, po katerem bi naj HSG ne bila primerna diagnostika za ugotavljanje prehodnosti preostalega jajcevoda, niti ne razumem, kaj bi lahko bil “spodnji del jajcevoda”. RTG posneteu pri HSG obsega 3 slike in sicer polnitev maternice, polnitev in prehodnost jajcevodov (enega ali obeh) in razlivanje kontrasta po prosti trebušni votlini. To definitivno pove, da je jajcevod prehoden, če druga in tretja slika tega ne pokažegta, kar bi naj, pa se to razume kot da je jajcevod zaprt. naslednji korak bi bila ponovna laparoskopija, da se to preveri še z modrilom in če je ugotovitev enaka, je ukrepanje odvisno od tega, kje je zapora, pri maternici ali šele na koncu jajcevoda. Končne mašitve se dajo odstraniti s fimbrioplastiko, tiste pri maternici pa le z izrezom poškodovanega dela jajcevoda in ponovno implantacijo jajcevoda na maternico. Žal se slednja operacija dandanes zaradi dostopnosti postopkov IVF skorajda več ne opravlja.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Pozdravljeni.
Zanima me sledece. Stara sem 30 let, skoraj 31. imam redne menstruacije na 27-28 dni. Februarja sem bila operirana zaradi IMN na desni strani, odstranjen je bil desni jajcevod.
Prvi dan zadnje menstruacije sem imela 18.5 ,opazala pa sem zadnja dva cikla da sem teden dni pred menstruacijo krvavela, temno, svetlo,  roza, ampak res minimalno.
iz tega razloza sem klicala ginekologinjo in dobila termin naslednji teden v torek.
zanima me pa sledece. Sem skoraj 99% da sem zoper zanosila. Testa se nisem delala. Manjkajo se 3-4 dnevi do menstruacije, krvavim ze dva dni samo zjutraj, roza, rdece. Cez dan se to umiri. Boli me tudi maternica in lev jajcnik( spikanje in bolecina na dotik, bolecina ni tako zelo mocna). Zanima me ali ke mozno da se kaze IMN ze par dni pred izostankom menstruacije? Strah me je da bi se IMN ponovila se na levi strani. Nazalost mi pri operaciji prehodnost drugega jajcevoda niso pogledali, saj so bili mnenja, „ da naj poskusim normalno“. Lp

Spoštovani,

če ste noseči, potem je test že pozitiven, če je negativen, pa še niste noseči. Tako preprosto je to. Krvavitev je seveda lahko od marsičesa, zato ne bi ugibal ampak tudi pri IMN je test pozitiven ali vsaj nejasen ter se potem situacija razjasni s krvnim beta hCG.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close