Zanositev
Pozdravljeni.
Imam bipolarno motnjo že 20 let in sem v popolni remisiji. Rada bi zanosila in jemljem 3×2mg Risset in zvečer 800mg Depakine chrono. Vem da je problem zaradi tablet a si zelo želim zanositi. Je kakšnja menjava za te tablete v času zanositve in nosečnosti ali bi mi mogel psihiater ukiniti te tablete. Bojim se da se mi ne bi psihično stanje poslabšalo. Imate kak nasvet zame? Hvala in lp
Pozdravljeni,
razumem, da se nahajate v pomembnem trenutku svojega življenja in da vas skrbi, kako uskladiti svojo željo po zanositvi z dolgoletnim zdravljenjem. To je vprašanje, ki zahteva resen premislek in pogovor s strokovnjakom, ki najbolje pozna vašo zgodovino zdravljenja – vašim psihiatrom.
Prav on je tisti, ki vam lahko pomaga pri oceni trenutnega stanja, tveganj in možnosti prilagoditve terapije glede na vaše načrte. Če imate občutek, da bi želeli dodatno mnenje ali se pogovoriti o svojih pomislekih, pa bi morda bilo smiselno poiskati še kakšno podporo – na primer v obliki forumov ali skupin za ljudi z bipolarno motnjo, kjer lahko izmenjate izkušnje z drugimi.
S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj