Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Zamujanje M po prenehanju jemanja KT

Zamujanje M po prenehanju jemanja KT

Spoštovani,

Po 5 letih sem prenehala z jemanjem KT saj sem pred operacijo ciste jajcnika in receno ue bilo, da preneham z jemanjem pred operacijo. Ker pa bo operacija po novem sele cez cca 3mesece bom s tabletkami ponovno zacela in potem ponovno koncala. A je pametno, da tolikokrat preneham in zacnem ali bi bilo boljse, da sem brez KT do same operacije? No tu nastane problem. Vceraj bi mogla dobit M (ko sem se jemala KT je bila M vedno na 28.dan. Zadnja je bila 13.2.2016 in je trajala do 18.2.2016. Torej danes mi zamuja en dan, prvic po 5 letih. Seveda sem panicna, kaj ce sem zanosila?! S partnerjem sva imela zascitene odnose s kondomom odkar ne jemljem vec KT in kondom ni nikoli pocil (sem vedno preverjala po odnosu). Zanima me, ali se pogosto dogaja, da se po prenehanju jemanja KT menstruacije zamaknejo? Pred tabletami sem imela neredne M. Seved bom v kolikor do konca tedna M se nebo, vseeno opravila test za vsak slucaj. Zanima me tudi, ali obstajajo kaksne tablete, ki bi M pospesile v kolikor je sploh ne bo? Rada bi seved cimprej ponovno zacela s KT, da imam cikel urejen. Stara sem 22 let.

Hvala in LP!

Spoštovani,

včasih ne razumem. Mar ni povsem jasno, da krvavitve ob uporabi KT niso menstruacije ampak programirane odtegnitvene krvavitve? Če ste menstruacijo imeli neredno pred pričetkom uporabe KT, kaj vas torej isto čudi po prenehanju uporabe KT? Brez KT boste spet imeli menstruacije, ki so vezane za ovulacijo in če je ta motena, je motena tudi menstruacija. zamaknjena, neredna ali kakorkoli že, skratka “motena”. Seveda naredite test nosečnosti, ki pa bo verjetno negativen. Ob M seveda lahko ponovno začnete uporabljati KT. Takšno “nihanje” v jemanju KT prav nič ne škodi.


Spostovani. Po 8 mesecih jemanja Minulet sem z njimi prenehala zaradi neznosnih migren z bruhanjem. Pred jemanjem KT je bila M redna. 4 tedne po prenehanju se ni sledu o kaksni M. In zdaj neumno vprasanje v stilu prve kolegice v tem postu….se opravicujem vnaprej. S partnerjem sva imela nezascitene spolne odnose, pred izlivom ga je sicer dal ven. A nato brez da bi si spolni ud umil sva cez kaksno uro postopek ponovila. Koliko je moznosti da sperma nekje ostane oziroma da zanosim na tak nacin?

Hvala za hitet odgovor!

No tudi danes M ni bilo. Sem pa najprej imela obcutek, da bo pa je pac ni bilo… Imam pa se vedno bel izcedek. Omenila bi se, da sem bila dne 29.2.16 pri osebni G, ki mi je naredila vaginalni UZ. Takrat ni nic posebej komentirala. To je bil 15.dan od zadnje tabletke. Ce bi bilo takrat kaj (nosecnost) bi G verjento takoj na UZ videla?? Torej sedaj je 15.dan od pregleda… Se opravicujem za nevednost in vejretno neumna vprasanja, ampak zamujanje M mi je tuje, sploh po 5 letih rednega ciklusa. V primeru, da M nebo bom v petek naredila test in upala, da je negativen!

Lp

vprašanje sicer ni neumno, je pa nemogoče odgovoriti. Zanositev bi sicer bolj mejila na čudež, ampak čudeži se dogajajo. Torej je vse, kar Vi lahko naredite s tem v zvezi, da dejstva ne ignorirate ter naredite kak test nosečnosti.


prav, pač v petek naredite test. K prejšnjemu odgovoru sicer ni kaj dodati.


Spoštovani,

no test je po pričakovanju negativen, M pa še vedno ni. Sedaj je 34.dan ciklusa, kar je baje še ‘normalno’. Zanima me, ali se res v kolikor M ni do 45.dneva ciklusa, M sproži? Rada bi začela nazaj s KT, pa ne morem dokler ni krvavitve.

Spostovani. Vprasala bi samo se nekaj. Ali je pri prenehanju jemanja KT pomembno, da se zadnja tablica poje do konca? Namrec jaz sem po zadnji hudi migreni slednje prenehala jemati kar nekje na sredini in zdaj razmisljam da bi morala pojesti do konca, ne vem. M po skoraj 5 tednih se vedno ni, pojavlja se mi nek rjav izcedek. Drug teden bom zadevo preverila se s testom. Stara 35, imam ze 2 otroka.

Spoštovani,

s KT se lahko začne kadarkoli, izključena mora biti le nosečnost. Edina razlika med začetkom “kadarkoli” in začetkom ob začeku M je ta, da pri začetku kadarkoli, se na kontraceptivni učinek ni mogoče zanesti še vsaj 7 dni po začetku jemanja, medtem kot se kontraceptivni učinek ob začetku ciklusa začne takoj.


ne, ni pomembno, da se tablica poje do konca. Je sicer manj problemov, zlasti s krvavitvami, ki jih potem nekatere ne znajo umestiti v svoj M koledarček, ampak ni važno. Po prenehanju s KT se ciklus včasih vzpostavi takoj, včasih pa šele po 2, 3 in več mesecih… s tem ni nič narobe.


New Report

Close