Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Zamrzovanje hrane

Zamrzovanje hrane

Lep pozdrav

Večkrat si skuham ragu ali pa mesne kroglice, ki jih nato zapakiram v manjše posodice in zamrznem. Ker imam med tednom zelo malo časa, in sem edini mesojedec pri nas, si tako lahko hitro pripravim okusno kosilo; vzamem posodo in pogrejem. Zraven si naredim testenine ali pa pire krompir in solato.
Zanima me koliko časa je lahko taka hrana (že skuhano mleto meso s paradižnikovo omako,..) zamrznjena preden se pokvari. Vem, da izgubi določene hranilne vrednosti že z zmrzovanjem, ampak vseno boljše kot pa standard pice in burgerji.

Hvala
Lp

Pozdravljeni,
Strinjam se, da je bolje si pripraviti hrano doma in zamrzniti kot se uživati “hitro hrano”, pa čeprav je res, da hrana tekom zamrzovanja izgublja na biološki vrednosti.
Kar se tiče mikrobiološkega kvara je zamrznjena hrana ustrezna zelo dolgo, saj mikroorganizmi pri tako nizki temperaturi niso dejavni.
Kemijskega kvara pa proces zamrzovanja ne zaustavi, ampak ga le upočasni, To pomeni da na primer maščoba vseeno postane žarka le kasneje, kot če je na sobni temperaturi.

Za gotove jedi je priporočeno zamrzovanje nekje do 3 mesecev. Bodite pozorni, da je hrana zaprta (zaprte posodice, vrečke) in tako zaščitena pred izsuševanjem in onesnaženjem.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close