Najdi forum

ZAMENJAVA ZDRAVNIKA

Pozdravljeni!

Junija 99′ sem dobila mostiček na enki(1) levo zgoraj, ki je bil vezan na enko(1) in dvojko(2) desno zgoraj in 2 levo zgoraj.
Konec 02′ mi je počila prevleka na 2 levo kar mi je zobozdravnica samo zalepila nazaj, ampak je zelo kmalu zatem zopet počilo. Nato mi je zdravnica naredila novo prevleko na 2 levo in mostiček, ki je bil vezan samo na 2 levo. To se je po dveh mesecih začelo majati.
Zaradi nenehnih popravil in očitkov zobozdravnice, da sem jaz kriva za vse to sem se odločila, za drugega zobozdravnika in vzela svojo kartoteko.

Zanima me, kdo krije stroške v primeru ponovnih težav s tem mostičkom, saj sem slišala, da je za to 7 let garancije in ali je kakšna razlika če izberem drugega zobozdravnika? Do sedaj je vse krila zavarovalnica.

Upam, da nisem preveč zakomplicirala in mi boste lahko odgovorili.

Lep pozdrav.

Spoštovana Marijana,

v pravilih Obveznega zdravstvenega zavarovanja govorijo o trajnostni in garancijski dobi. Garancijska doba za protetični izdelek je 1 leto in v tem obdobju vam ga morajo popraviti na lastne stroške. Trajnostna doba mostička pa naj bi bila 7 let in v tem času nimate pravice do izdelave novega nadomestka v breme ZZZS. Če pa pride do spremembe npr. da vam ekstrahirajo nosilni zob,…, potem lahko dobite nov mostiček tudi prej (vsekakor pa mora vsak protetični predlog potrditi nadzorni zobozdravnik). Pravila veljajo pri vseh zobozdravnikih, ki imajo koncesijo

Hvala za vaš odgovor.

Ali to pomeni, da če jaz zamenjam zobozdravnika in se mi mostiček kakorkoli poškoduje plača zavarovalnica (če mi to popravi NOVI zobozdravnik) ali sem samoplačnik?
To me zanima, ker zopet čutim nekakšne spremembe in imam občutek, da bom morala spet kmalu k zobozdravniku ne želim, pa nazaj k “stari” zobozdravnici.

Hvala

SPoštovana Marijana,

po 1 letu ste za vsa popravila samoplačnica oz. si morate nov mostiček plačati sami. Če v teh 7 letih pride do spremembe anatomskega statusa (npr. ekstrakcija zoba), pa lahko dobite nov mostiček v breme ZZZS-ja.

New Report

Close