Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Zamenjava tablet Prenessa 4 mg

Zamenjava tablet Prenessa 4 mg

Pozdravljeni! Jemljem tablete Prenesa 4 mg, ki so zaviralci ZAK (ACE). Zanima me, s katerimi tabletami bi lahko zamenjala Prenesso, da ne bi spadsli v isto skupino teh zaviralcev. Ker sumijo, da ZAK , v primeu okužbe s Covid- 19, bolezen koronavirus spremeni v težko obliko. Hvala za nasvet, da potem prosim zdravnika za izdajo drugih tablet.

Spoštovani,

Srčno-žilni bolniki — bolniki s povišanim krvnim tlakom, srčnim popuščanjem, koronarno ali drugo aterosklerotično žilno boleznijo ter sladkorno boleznijo — sodijo med bolnike, pri katerih imajo lahko virusna obolenja, tudi COVID-19, slabši potek. Mnogi od teh bolnikov prejemajo zdravila, ki vplivajo na renin-angiotenzinski sistem, to je zaviralce konvertaze angiotenzina (ACE) (sem sodi tudi vaš omenjeni perindopril) ali zaviralce angiotenzinskih receptorjev (ARB).

V strokovni in laični javnosti so se zato, kot omenjate že sami, začela pojavljati vprašanja o možni interakciji med COVID-19 ter zaviralci ACE oziroma ARB. Virus SARS-Cov-2 vstopa v celice z vezavo na receptor ACE-2. Od tod razmišljanje, da zaviranje reninangiotenzinskega
sistema vpliva na potek okužbe. Na eni strani so se pojavile hipoteze, da zaviranje renin-angiotenzinskega sistema poveča število receptorjev ACE-2 in s tem okrepi virulence; na drugi strani pa, da zaviranje renin-angiotenzinskega sistema ublaži okvaro pljučnega tkiva pri COVID-19 in s tem izboljša potek bolezni, podobno kot to velja za druge virusne pljučnice.

Ta trenutek nimamo zanesljivih podatkov, da zaviranje renin-angiotenzinskega sistema pri ljudeh vpliva na bolezen COVID-19, vemo pa, da zaviralci ACE in blokatorji ARB preprečujejo srčno-žilne bolezni oziroma njihovo poslabšanje.

Na podlagi trenutno razpoložljivih dokazov zato slovensko Združenje za arterijsko hipertenzijo pri Zdravniški zbornici Slovenije priporoča, da se zdravljenja arterijske hipertenzije pri bolnikih zdravljenih z ACE inhibitorji (sem spada perindopril) oziroma blokatorji ARB (sartani) ne spreminja, saj ni utemljenih razlogov za opustitev terapije ali njeno spreminjane. To velja tako za bolnike z arterijsko hipertenzijo brez okužne z Covid-19, kot tudi za bolnike z prisotno okužbo z Covid-19.

Popolnoma enako je priporočilo Evropskega kardiološkega združenja (ESC), izdano dne 13. 03. 2020. ESC priporoča zdravnikom in pacientom, da nadaljujejo z uporabo standardne antihipertenzivne terapije, saj ni kliničnih ali znanstvenih dokazov, da bi zdravljenje ob morebitni okužbi z Covid-19 morali prekiniti.

Izjavo ECS je podprl tudi Ameriški kolidž kardiologov (ACC). ACC je 17. 03. 2020 podal izjavo, da ni eksperimentalnih ali kliničnih podatkov, ki bi kazali na koristen ali škodljiv učinek zaviralcev ACE ali ARB na potek COVID-19. ACC priporoča, da pacienti še naprej uporabljajo predpisana zdravila ter da se pacientom predpisujejo ali ukinjajo zdravil, ki delujejo v renin-angiotenzinskem sistemu, skladno s standardno klinično prakso.

Zaenkrat ni nikakršnih znanstveno dokazanih kliničnih podatkov, ki bi potrjevali kakeršenkoli vpliv ACE inhibitorjev ali blokatorjev ARB na klinični potek okužbe z Covid-19, zato vas svetujem, da vaše terapije ne spreminjate, ampak zdravilo jemljete še naprej, tako kot vam je predpisal vaš zdravnik.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Bedak

New Report

Close