Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja zamenjava cepiv po nesreči

zamenjava cepiv po nesreči

Pozdravljeni,

sumim da je moj dojenček prejel rotateq cepivo namesto rotarix. Naročeni smo čez 4 tedne za drugo dozo rotarixa. Ali lahko pride do kakšnih komplikacij če je dojenček prejel v prvo rotateq, zdaj pa bo prejel pravo cepivo, ker se je v prvo sestra najbrž zmotila. Kaj se zgodi v primeru da druge doze pač ne dobi????

Prosim za odgovor in hvala lepa v naprej.

ella

Spoštovani, vaše pisanje se mi zdi nekoliko nenavadno. Če imate jasne dokaze, da je bil cepljen z Rotateqom, se dogovorite za nadaljevanje z istim cepivom. Dobrih podatkov o izmenljivosti cepiv nimam, je pa v primeru, da bi otrok dobil samo 1 odmerek cepiva, zaščita nepopolna. Svetujem vam, da se v ZD vsekakor pozanimate glede resničnega dogajanja.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

če bi imela jasne dokaze se najbrž ne bi obračala na vas po pomoč in odgovore ampak bi jih že imela. Najbrž sem premalo napisala, zato iz omenjenega ne morete sklepati kaj se je dogajalo.
Sestra ki naj bi nas cepila tega ni znala (ker to ni naša sestra ampak je nadomeščala) in zato ker ni znala cepiti – tako je sama rekla, je šla iskat sestro ki cepi. Ko smo prejeli oralno cepivo in nato še redno v nogico je sestra ki ni cepila rekla, da moramo zdaj dobiti še en datum za rotarix, sestra ki pa je cepila pa je dodala, ne za rotarix, za rotateq, nato jo je tista druga popravila in rekla, ne, rotateq, rotarix smo rekli in sta utihnili….. Jaz sem pač začudeno pogledala partnerja, sestra pa je rekla, najbolje da počakata zunaj, bomo prinesli ven datum za drugo cepljenje in tako sva pristala v čakalnici, kake 30 minut. Ko je prišla sestra ven s cepilno knjižico in računom je pisalo na njem rotarix, v knjižici pa ni bilo nobene cepilne nalepke. Ko sem se vrnila nazaj s plačanim računom in naletela na zdravnico sem jo vprašala zakaj nimam nalepke v cepilni knjižici, je le ta rekla, da nalepka mora biti in še dobro da sem opazila. Ko je prišla sestra je bil njen komentar da gre nalepko iskat!!!??? Nimam pojma kam, saj smo bili v tisti ambulanti kjer smo se cepili, ko je prišla nazaj pa je rekla da je nalepko po pomoti vrgla v smeti in jo zdaj nalepila v knjižico….. Da ne podaljšujem še dalje, hotela sem samo povedati da zato sumim na napačno cepivo, sem pa direktno 3x vprašala sestro če je dala rotarix in je vsakič pritrdila. Edino kar mi ostane, je da počakam na naslednje cepljenje in vidim kakšno tubo bo dala mojemu dojenčku za popit, če se bo ta razlikovala od tiste ki jo je prejel prvič bom vedela da cepivo ni bilo pravo.

Vseeno hvala za vašo pomoč in lep pozdrav!

ella

nova
Uredništvo priporoča

Spoštovana Ella!
Verjetno tudi jaz nisem bila dovolj povedna. V vašem primeru je prva oseba, s katero se morate pogovoriti, zdravnik, ki mu zaupajte, kaj vas muči. Če ste videli škatlico zdravila, si lahko mirno ogledate, s čim je bil otrok cepljen, (pravite, da ste videli tubo) in nadaljne dileme ni. Morate tudi vedeti, da nekatere zdravstvene ustanove naročajo samo Rotarix, druge pa Rotateq in imajo samo eno vrsto cepiva, tako da je možno preveriti tudi to. (Možno je tudi, da sestra samo zamenjuje imeni obeh cepiv). Lepo vas pozdravljam!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close