Lepo prosim za vaša mnenja, ker sem v dobri veri naredila nekaj, sedaj pa me malo skrbi, da sem nehote užalila osebo, katero spoštujem.

Stvar pa je taka: neki ženski (naši družini sta si blizu), ki je praznovala rojstni dan, sem na čestitko pred dobrimi željami ob jubileju itd., zapisala neko lepo misel, katero pa je izrekel Mohamed (čeprav je misel čisto splošna, lahko bi jo povedal kdorkoli). Problem pa je, da je ta ženska (in vsa njena družina) globoko verna, so pa katoliki. Vedno sem mislila, da nimajo nič proti drugim veram, a kaj, ko smo se ravno danes zapletli v debato o džamiji (in se je izkazalo, da muslimanov ne marajo (kar se meni zdi sicer narobe))……prav neprijetno je postalo, vam rečem.

Torej, če ste tu kaki zagrizni konzervativni klerikalci, bi citiranje Mohameda na čestitki razžalilo vaša verska čustva?
Jaz si to težko predstavljam, sem ortodoksna ateistka 🙂 in so mi čisto vse vere enake (ne po vsebini, po pomembnosti, se razume).

Hvala in lep dan!

Jah nimaš kaj, to je čist njihov problem, jaz se nebi obremenjeval;)

ne bi. zato ker vidim, da v verskih zadevah nisi najbolj domaca;-)

ne morem odgovoriti, ker me nisi vprašala ( nisem zagrizena klerikalka), me pa vseeno firbec matra, kakšno lepo misel je povedal Mohamed?

Če so tako ozkogledi, kar naj jih malo spodbode, jim ne bi škodilo, da si razširijo obzorja.

Lepo te prosim, tudi če so užaljeni, je to njihov problem, odraz njihove neinteligence.

ne ubadaj se sploh s tem

Saj jim nisi napisala žalitve ampak misel. Če pa jih je ta užalila, je pa njihov problem ne tvoj. Pozabi na to in se ne obremenjuj!

Se podpišem pod vse ostale! Nimaš se kaj sekirat!

Če gospa kogarkoli ne mara, potem ni globoko verna, temveč je, podobno kakor nekateri muslimani fanatična fundamentalistka. Kristusov nauk namreč uči, da smo vsi bratje in sestre, ne glede na vero, raso, barvo, narodnost, spolno usmerjenost … in moramo vsakogar spoštovati in ljubiti.

**************Kristusov nauk namreč uči, da smo vsi bratje in sestre, ne glede na vero, raso, barvo, narodnost, spolno usmerjenost … ************

Od kod pa tebi to? mene so pri verouku čisto drugače učili- namreč da so vsi tisti, ki niso katoliške vere krivoverci????

Če so Te tako učili, potem je res že zelo dolgo, kar si hodil k verouku, saj danes celo RKC teži k bolj strpnemu dialogu z drugimi verskimi inštitucijami. Res pa je, da je vera in nauk eno, to, kako si kdo nauk razlaga pa drugo. Nedolgo tega smo imeli s teologi debato konkretno o stavku, ki ga je izrekel duhovnik med mašo zadušnico in mi ni bil čisto jasen. In sicer: MOlimo za pokojne brate in sestre in druge, ki so odšli s tega sveta. Znanega slovenskega teologa sem vprašala, kdo so ti drugi, saj kakor jaz razumem Kristusov nauk, naj bi bili vsi bratje in sestre in bi se morali ljubiti med seboj neglede na vero …. Nekdo, ki ni teolog, je rekel, da je najbrž mislil ljudi drugih ver. Gospod teolog, ki je odličen poznavalec Svetega pisma, je pritrdil meni. OD tod torej potrditev mojega prepričanja. Sicer pa govori več svetopisemskih besedil o ljubezni do bližnjega. In po mojem tu niso mišljeni samo tisti, ki so fizično na dosegu roke, temveč v širšem pomenu besede, kot ga razlaga SSKJ: bližnji -ega m (i) vsak človek v razmerju do drugih ljudi: vsak človek je moj bližnji. Dopuščam, da se v svoji razlagi Kristusovega nauka motim, vendar se mi zdi vseeno bolj logična kakor sovraštvo in zavračanje drugih samo zato, ker nimajo enakega mnenja kakor jaz. Prilagam nekaj citatov iz Svetega pisma:

————————————————–
1 Jn 4,7
Bog je ljubezen
7 Ljubi, ljubimo se med seboj, ker je ljubezen od Boga in ker je vsak, ki ljubi, iz Boga rojen in Boga pozna.
————————————————–

1 Jn 4,11
Ljubi, če nas je Bog tako vzljubil, smo se tudi mi dolžni ljubiti med seboj.

————————————————–
1 Jn 4,20
Če kdo pravi: »Ljubim Boga,« pa sovraži svojega brata, je lažnivec. Kdor namreč ne ljubi svojega brata, ki ga je videl, ne more ljubiti Boga, katerega ni videl.
(tudi 2,4; Mt 5,23-24; 1 Pt 1,8);
Kdor resnično ljubi Boga, ljubi tudi bližnjega, in kdor resnično ljubi bližnjega, ljubi tudi Boga. Vse drugo je slepilo.

1 Jn 4,21
21 In od njega imamo to zapoved: Tisti, ki ljubi Boga, naj ljubi tudi svojega brata.
(Mt 22,36-40; Jn 14,15.21; 15,17)

Jaz sem katoličanka in bi bila zelo vesela vsake lepe misli, ki bi mi jo kdo napisal na vizitko ob jubileju, brez ozira, kdo je njen avtor. Če nisem preveč radovedna – bodi tako prijazna in nam zaupaj, katero misel si napisala? Lep pozdrav

Veš, so ljudje, ki jih užali vsaka stvar, pa naj bo mišljena še tako dobronamerno in smo ljudje, pri katerih se moraš prekleto potrudit, da jih užališ….. Če je misel lepa, nima smisla, da se sekiraš… To je tak, kot da v gozdu zalotiš soseda, ki seksa z ljubico in je potem tebi nerodno, ne njemu…. LP!

-----------------------------------------------------------

Nimaš se za kaj sekirat. Če so oni tako zaplankani, da so zaradi ene dobronamerne stvari užaljeni, je to njihov problem, ne tvoj.

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Nima biti za kaj užaljena, če si ji poslala voščilnico z lepo mislijo, ne glede na to, kdo jo je izrekel. POleg tega vsak veren človek spoštuje tudi druge religije in vse ljudi.
Če ti bo zamerila, se ni vredno sekirati.

Kaj si napisala? Če so užaljeni, pa kaj potem, svet se ne bo podrl.

Najlepša hvala za odgovore, sem si kar oddahnila 🙂

Napisala pa sem tole (ni nič posebnega):

Resnično bogastvo človeka
je dobro,
ki ga stori
svetu.
(Mohamed)

LD

Res posebna misel za jubilej.

Sarkazem?

hej, O, nauči se enega pravila, in sicer, kritiziraš lahko le, če si sam sposoben ponudit boljšo rešitev!

s.s.s, ti pa ne bit preveč občutljiva na take stvari, veš, ker ciniki v bistvu s svojim cinizmom razgaljajo sami sebe, saj veš, kaj je rekel Oscar Wilde – “Cinizem je humor pri slabem zdravju.” 😉 (to gre na O-jev sarkazem, ne na tiste tvoje znance – zanje bi prišel v poštev kak drug pregovor…)

Lp

Ma kaki – velika pohvala.

New Report

Close