Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Zakaj zdravila Frisium ne morem dobiti na obnovljivi recept, čeprav ga redno jemljem?

Zakaj zdravila Frisium ne morem dobiti na obnovljivi recept, čeprav ga redno jemljem?

Pozdravljeni

Zdravilo Frisium jemljem redno zaradi epilepsije, v kombinaciji z Lamictalom. Sicer jemljem dokaj majhen odmerek (vsaj tako so mi rekli, ko sem vprašal, če sem lahko odvisen od tega zdravila, kot piše v navodilih), in sicer 10 mg zjutraj in 10 mg zvečer. Lamictal pa jemljem prav tako zjutraj in zvečer, in sicer 150 mg, 150 mg, tako da vzamem odmerek obeh zdravil istočasno 2x na dan.

V lekarni je že vsaj dvakrat prišlo do neizdaje zdravila, ker mi ga je zdravnica predpisala v obnovljivi obliki recepta.

Zakaj je temu tako? Zakaj je to zdravilo izjema? Jemljem ga redno. V čem je problem? Pošjem mail in zdravilo je tu. Isto, kot če bi mi ga predpisali na obnovljivi recept. Res mi ni jasno.

Hvala za razjasnitev nejasnosti in lp

Spoštovani,

na podlagi Pravilnika o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 86/08, 45/10, 38/12 in 17/14 – ZZdr-2) se zdravila, ki vsebujejo psihotropne snovi iz skupine IIIb Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami (Uradni list RS, št. 108/99, 44/00, 2/04 – ZZdrl-A in 47/04 – ZdZPZ)), ki lahko povzročajo odvisnost oziroma pri katerih lahko prihaja do zlorabljanja (v to skupino sodi tudi Frisium), ne smejo predpisovati na obnovljiv zdravniški recept.

Lepo vas pozdravljam,
Boštjan

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close