Zakaj ti ne greš?

Tašča je imela rojstni dan. Jaz sem z njo skregana in seveda na rojstni dan nisem šla.
Hčerka 5 let stara me je trikrat vprašala, zakaj jaz ne grem. Rekla sem, da moram v knjižnjico in sem šla. Ko bo božič, vem, da bo podobno vprašanje.
Kaj naj ji rečem, ko pa je še premajhna, da bi razumela za kaj se gre.?

Jaz bi ji pa kratko povedala, da sva skregani. Otrok sluti, kadar so izgovori.

Jaz bi ji ovedala po pravici. Otrok čuti, da ni vse v redu. Povej ji, da se s taščo ne razumeta najbolje. Tašča ima hčero vseeno rada in hčera njo, zdaj se ji lahko zdi, da je s tem kaj narobe. Otroci so zmožni dojeti ogromno dejstev, brez ustreznega pojasnila pa si situacije pogosto razlagajo kot svojo krivdo.

Nina

Zdravo,

vedno in povsod govori svojemu otroku resnico, lahko je resnica “prilagojena” njegovim letom, raznih izmišljotin in izgovorov pa raje ne.

Svojemu otroku povem vedno kako in kaj, s preprostimi besedami ji dam vedeti to in ono, lažem ji pa nikoli………..

Saj ji ni treba na široko razlagati zakaj sta skregani.Jaz sem otrokom rekla , da postane oma nervozna ko me vidi in se krega na mene, zato raje ne grem tja. Vse skupaj je bilo tudi res. Bila sta čisto zadovoljna z odgovorom. Nikoli nisem delala antireklame vpričo otrok niti nisem otrokom razlagala njenih dejanj ali jih kritizirala.Zdaj, ko sta skoraj odrasla pa mi je hčera rekla, da razume zakaj mi je neprijetno z njo, ker seveda tudi njo karnaperj pika, če ima priliko.

Otroci so zmožni razumeti marsikaj. Razloži ji, da se pač ne razumeta, da imata različne poglede na svet. S preprostimi besedami seveda. Hkrati pa ji tudi pojasni, da ima njo babica vseeno rada in da ni nič narobe če gresta sama z očijem. Zato, da si otrok ne bi napačno razlagal, češ, če mami noče k babici, pa vejetno babi ni prav uredu. Pojasni ji, da imaš taščo na svoj način rada, da jo spoštuješ, le da se ne strinjata v vseh stvareh in zato je bolje, da jo ne delaš nervozne. Nikoli pa ne poiskušaj svojega otroka obrniti proti babici(tašči).

pozdravljena viktorija!
mene pa zanima kolikokrat gre hči na obisk k tašči. ste že dolgo skregani?
upam, da mi boš odgovorila.
lp

Skregani smo eno leto, tako kot je sedaj, da jaz z njo prav ne govorim.
Stanujemo pa v isti hiši, tako, da gre hčerka, ne vem, vidi jo vsak dan, k njej gre na obisk pa ne vem, trikrat tedensko mogoče.
Ampak mene to ne moti, ona ima z njo lep odnos in, če gre je prav, da gre, ji tega nikoli ne bi prepovedala.Tudi tašča jo ima rada, jaz sem tisti moteči elemet v tej hiši, ker ne ubogam “mamice”.

Kako shajaš s taščo v isti hiši, če se ne razumeta ?Ali morda razmišljate o selitvi ?Moja tašča namreč vedno,ko se kaj skregava reče, da potem pa ne moremo živeti skupaj.Čeprav imamo posebej vhod in ločeno gospodinjstvo.Tudi jaz se ne razumem najbolj z njo.Kaj poreče tvoj partner, ko ne greš na obisk ??
Sori ker sem malce zašla ampak res bi se rada z nekom o tem pogovorila…..

Jaz na tvojem mestu hcerki ne bi govorila, da sta skregani,… To so hude besede, se marsikdaj ti bo zal zaradi njih. Otroci se po starsih zgledujejo.

Povedala bi ji, da sta si zelo razlicni, da se ne razumeta dobro. Da sta si celo tako razlicni, da raje ne hodita druga k drugi na obiske. Da se to vcasih ljudem zgodi, da ni s tem naceloma nic narobe, pomembno je, da drugih samo zato, ker so drugacni od tebe, ne prizadanes. In ker tega noces, pac ne gres tja na obisk.

Morda bi ji lahko dala s tem zgled, kako se resuje “ne prenesem ga” se kako drugace kot samo z grdimi besedami in zamerami. Hkrati pa skusaj po svojih navodilih tudi ziveti: o tasci ne govori grdo, ce se da tudi ne misli grdo, ne kuhaj zamer, samo izogbaj se ji.

Marsikdaj nam otroci pomagajo dozoreti. Ko skusamo razloziti njim, nenadoma razumemo tudi sami.

Jaz glede tega, ker živimo v isti hiši nimam problemov več.
Mene je tašča tolikokrat prizadela, da je zame sedaj samo še zrak.
In mož bi seveda rad, da to ne bi bilo tako, ampak tudi ve, da časa nazaj se ne da vrniti in da po vsem tem, kar se je dogajalo, ve in razume, da so njegovi starši moteni in da mene ne bo nihče več prepričal, da bi se zadeve spet uredile.

Če prav razumem, živiš v njihovi hiši.
In meniš, da so starši moteni – sama sreča, da so sebi (in tebi) ustvarili dom 🙂))…
Z njimi ne moreš govoriti. Že eno leto. Uf!

Hmmm – na tvojem mestu bi stisnila zobe in se odselila – finančno bi se vam taka samostojnost zelo poznala, morda pa bi vi (in starši) lahko mirneje zaživeli…

Lp, Ali

Kako lahko napišeš, da so mi ustvarili dom, kako sploh ne veš za kaj se gre?

viktorija
po moje 5 letnica že dobro razume, kaj pomeni skregan oz, čuti, da se s taščo ne moreta. občudujem te, da zdržiš živeti v isti hiši. verjetno je takšna usoda. upam, da bo zate posijalo sonce in da boš lahko svobodno zadihala. duša to močno potrebuje.
srečno!

Res je, ozadja ne poznam, ker pa živite pod skupno streho (morda nepravilno in se ti vnaprej opravičujem) domnevam, da sta hišo zgradila moževa starša.

Napačno sem napisala – doma pa ti seveda niso ustvarili moževi starši! Dom se, jasno ne gradi, dom so ljudje, je toplina, nežnost in varno zavetje…

Težko boste živeli tako skregani, smisla v takem (ne)bivanju pa tudi ne vidim.

In res je, lahko je meni soditi na daljavo, v stiski si pa ti. Oprosti.

lp,
Ali

Opravičilo sprejeto. Hišo sta do polovice zidala tast in tašča drugo polovico pa midva z možem, oziroma bolj mož sam, ko še nisva bila skupaj, opremila sva jo skupaj.

Kar se mene in skupnega bivanja tiče pa imam razčiščene pojme in mene to ne boli več. Zame sta kot zrak. Se pa seveda ubadam z vprašanjem, kako hčerki to pojasniti na čim bolj nežen način.