Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Zakaj mlečni zobki gnijejo

Zakaj mlečni zobki gnijejo

Imam načelno vprašanje in sicer me zanima, ali mlečni zobki gnijejo kljub redni ustni higieni? Imam dva nečaka, oba s popolnoma zgnitimi zgornjimi prvimi štirimi zobki. Pri prvem so priznali napako ( sladke pijače tudi ponoči in slaba higiena), pri drugem se je zgodba ponovila, čeprav so baje spremenili navade ( pa jim čisto ne verjamem). Skratka – ali obstaja tudi kakšen drug razlog za karies ( slabe zasnove v nosečnosti, dedni faktor ali karkoli drugega, na kar ne moremo vplivati)?
Najlepša hvala za vaše mnenje.

Spoštovana She,

nastanek zobnega kariesa je odvisen od 3 faktorjev:
– prehrane
– zobnih oblog
– dovzetnosti obolelega
Na samo dovzetnost ne moremo vplivati, ker je večinoma res podedovana.
Lahko pa vplivamo na ostala 2 faktorja. Če pazimo na primerno prehrano, potem kariogene bakterije ne dobivajo dovolj hranilnih snovi in ne morejo proizvajati škodljivih presnovnih produktov. Če s primerno higieno vplivamo na nastanek zobnih oblog, potem se kariogene bakterije ne morejo “prilepiti” na zob in škodljive kisline ne morejo delovati na sklenino.
Skratka, tudi, če so postali pozorni na prehrano, to še ne pomeni, da so vaši sorodniki postali natančni v ustni higieni (in obratno). Večinoma lahko z natančnim pogovorom in iskrenimi odgovori vedno najdemo vzrok za nastalo situacijo.

New Report

Close