Zakaj je bil Hitler tako popularen?

Uzitno in aktualno branje. Kako politik lahko pridobi popularnost in naklonjenost ljudstva, ce to ni pozorno.

http://constitutionalistnc.tripod.com/hitler-leftist/id9.html

Tomaz

Sebastian Haffner: Defying Hitler

Najboljša knjiga, kar sem jih lani brala, mogoče tudi najboljša, kar sem jih brala v življenju. Zelo priporočam, samo jih je v Konzorciju (trenutno?) zmanjkalo…

S tvojim linkom se pa ne strinjam in zgornjo knjigo predlagam tudi kot utemeljitev. V originalu se knjiga glasi Geschichte eines Deutschen. Menim, da ima pričevanje nemškega intelektualca večjo težo kot današnja filozofska besedna natepavanja in žongliranja z izrazi.

Meni tole ne pojasnjuje, zakaj je bil Hitler tako popularen (res sem bolj preletela zadevo kot jo resno prebrala), opažam le silni trud avtorja, da bi na vsak način prepričal, da je bil Hitler levičar.

Glede na tole bi ga pa morda lahko razglasili kar za demokrata zahodnega kova…po moje…

Avtor je precej dobro in na mnogo primerih utemeljil, zakaj je bil Hitler socialist in tu se pretirano ne da spremeniti z zmrdovanjem nad zgodovinskimi dejstvi. V Jugoslaviji so nas ucili drugace, ker so pac zeleli na vse nacine ljudi prepricati, da je njihova ideologija zelo razlicna od nacional socialisticne na vseh podrocjih; v resnici pa ni bila; slo je le za drugacno vrsto socializma.

Hitler je bil predsednik nacionalne socialisticne stranke, ki je bila pravna naslednica nemske delavne stranke.

Njegova razlicica socializma je bila usmerjena proti kapitalistom po kriteriju narodne pripadnosti (le proti zidovskim kapitalistom). Tako je uspel zdruziti dve ideologiji sovrastva – antisemitizem in socializem – v eno. To mu je omogocil zgodovinski splet okoliscin (Zidje so bili v Nemciji lastniki 60% vsega kapitala). Na ta nacin je na svojo stran pridobil nemske gospodarstvenike (ker je eliminiral konkurenco, nacionaliziral zidovsko premozenje, se na veliko vmesaval v gospodarstvo in startal obsezne socialne programe, skratka vlekel klasicne socialisticne poteze).

Arhivi nacisticne propagande na Calvin’s College potrjujejo, da so nacionalni socialisti cisto do konca vojne uporabljali mesanico nacionalisticne in socialisticne retorike (v propagandnih pamfletih se v skrajno negativnih vlogah pojavljajo kapitalisti, izkoriscanje delavcev in drugi propagandni konstrukti socializma).

Hitlerja lahko razglasimo socialista zahodnega kova in ga primerjamo z drugimi socialisti na zahodu (npr. francoskimi, nemskimi) ter iscemo podobnosti v programih. To ne pomeni, da je bil Hitler dober, ampak da so zahodni socialisti precenjeni in da gre v resnici za amoralen in nizkoten populizem.

Avtorjeva poanta je v tem, da nasedanje sladkim socialisticnim limancam ne kaze ravno zrelosti volilcev. V zgodovini so se iz socializma izrodili najmracnejsi rezimi, ki jih je clovestvo poznalo (Stalin, Hitler, Pol Pot, Mao, Ho, Castro, Tito, Hussein).

Tomaz

Potemtakem lahko sklepamo, da si sam desničar. Švedska ti ne bi bila všeč…

Ne, potemtakem lahko sklepamo, da je bil Hitler nacionalni-socialist in ne le nacionalni-. To je zgodovinsko dejstvo. Le da so v SFRJ na Hitlerjev socialisticni pedigre nalasc pozabljali in tri ali stiri generacije izsolali v veri, da je bil Hitler nacionalist in ne nacional-socialist.

Jaz pa sem centristicni libertarec, and proud of it. Razlaga pojma:

http://www.libertarni-klub.org/dyn/index.php?clanek_id=3

Tomaz

> Jaz pa sem centristicni libertarec, and proud of it.

Desnicar pa je bil npr. Winston Churchill.
Tomaz

Torej, da rezimiramo: Hitler je bil levičar, Churchill je bil desničar, Tomaz pa je centristicni libertalec and proud of it. Samo, da nisi ti še kaj drugega zraven?

Od kje ti ideja, da je Castro najhujsi diktator? Ali ima sploh kaksno izbiro glede politike, ki jo vodi, glede na to, da Amerika vrsi najhujso gospodarsko blokada brez kaksnega pravega razloga…Kuba ima najboljsi sistem zdravstva in solstva po katerem se zgledujejo tudi ZDA. Oliver Stone je posnel film s Fiedelom Castrom, Kubo obiskujejo ameriski kongresniki…
Tvoje omejeno, zakompleksano, fasisticno razmisljanje je plod zelo slabe razgledanosti in pristranskosti.
Kaj pa diktatorji v Afriki, ki so jih podpirali razni #demokraticni# zahodni politiki? Mubutu Sese Sesko, Adi Amin, Kenneth Kaunda, Jomo Kenyatta Mzee… , ki so se v zgodovino zapisali kot brutalni diktatorji, gostoljubnost pa so jim izkazovali stevilni ameriski predsedniki, angleska kraljica in ostala klerikalna banda.
Preden gres pisat traparije, se malo poglobi v zgodovino in to ne s tem da zijas CNN!

Napacno rezimiranje. Hitler je bil levicar (kot tudi desnicar). Bil je nacional-socialist. In ce se zdaj se tako meces v tla, tega ne bos spremenil.
In Churchill je bil desnicar (konservativec). Tudi tu se ti ne splaca metati ob tla, ker je to zgodovinsko dejstvo.
Tomaz

Hitler adolf e bil nacional socialist .Bil enapreden politik in strateg .V samem začetku je Nemčijo popelal v gospodarski razcvet .Pač Nemčia je bila zelo na tleh in ni imela pravega vodstva ,za tisti čas je bil ADOLF HITLER na pravem mestu in ukorakal v BERLIN .Kar se pa tiče židovskega naroda pa se ve da so bili žide na naviših položaih ,bankirji ,trgovci in hudi manipulatori za nemško ludstvo .Hitler je to vedel in videl ,da prvotnim državlanom Nemcem slabo kaže ,ker jih že yužnaki -židje molzejo in bankirsko posojilno molzejo.to je naredil konec na krut način in mogoče tudi sam ni vedel in se zavedal ,ker je pač imel hude krvnike za sodelovce .Mogoče se je pa bal prav nekarerih svojih ss in ni mogel delati kot bi rad .–Tako jaz gledam na to .V naši državi Sloveniji so hoteli narediti red in mir ravno nacional socialisti pa so jih rdečkarji zatrli .To je bilo že v zdajšni državi .Sam se pa počutim Patriot in SS -kar pomeni svobodna slovenija .-hvala !

New Report

Close