Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Multipla skleroza Zakaj?

Zakaj?

Najprej, ko izveš diagnozo, si se vprašal ZAKAJ jaz?

To sem se tudi sama vprašala. Prišla sem do nekaj zaključkov:
– ne dojenje
– velika fizična in umska obremenitev telesa

Posledice:
slabšanje vida, krči, tresavica rok, slabo prenašanje vročine, bolečine v glavi, težave s spominom, problemi s prebavo in dihanjem, utrudljivost,..

Prosim, če bi vsak napisal ZAKAJ je prišlo do vaše diagnoze MS in kakšne posledice imate. Vem, da ste to vprašanje znova in znova si zastavljali.

lp, perla

Ne razumem, kako to misliš, zakaj je prišlo do diagnoze? Zakaj ne dojenje?

Ne postavljaj si vprašanja Zakaj – je že tako moralo biti. Ubijanje z zakaji ti ne bo pomagalo.
Osredotoči se na: Kako naprej! Razmišljaj pozitivno in pogumno. Nisi sama!

Posledice so pa več ali manj podobne si upam trditi,da skoraj pri vseh.

Tudi mene zanima kaj si mislila pod ne dojenje?
Nati

Ravno to je mene zbegalo.

P. mislim, da si pod ne dojenje mislila, da nisi bila dojena v prvih mesecih življenja, ko otrok dobi z materinim mlekom vse potrebne sestavine , da mu imunski sistem dozoreva in nastajajo mielonske ovojnice.

V večini knjig o MS je ponavadi tudi poglavje, ki se nanaša na vzroke bolezni, da moramo najti vir – potovati vase in na čisto individualen način poiskati osebne vzroke zakaj ta bolezen. Ko to odkriješ, ti lahko to pomaga na poti do čim boljšega življenja in zdravja, saj se seveda tistih stvari, ki ti bolezen povzročajo izogibaš.

Jaz vem, da se moram izogibati stresa, kajti ko sem pod stresom se mi simptomi od tresenja rok, do migetanja,… kar podvojijo, če ne potrojijo.
Ampak…pri takem ritmu in tempu življenja je to zelo težko.

Lp
Ajda

Tudi jaz najbolj krivim stres. No ne vem če je ravno to povzročitelj bolezni, je pa morda kaj na tem, moje otroštvo ni bilo nikoli preveč lepo. Pa tudi sedaj če sem v kakem bolj stresnem obdobju se simptomi okrepijo. Se mi zdi pa zanimivo, kar je rekel bioenergetik gospod Igor, ki je imel tudi bolnike z MS, da je pri vsakmu drug vzrok za bolezen in se jo da največkrat rešiti oz omiliti enostavno z drugačnim pogledom na svet oz. življenje. Na forumu svet je lep nekdo govori da ga je ta isti bioenergetik rešil MS. Zanimivo.

pozdravček

Res je, kar je Ajda napisala. Čeprav sama menim, da je potrebno vedeti zakaj je prišlo do poslabšanja imunskega sistema. S tem ko vemo zakaj, se lahko v prihodnje temu izognemo.

Stresu pa se tudi sama izogibam.

lp,perla

Par dejstev:
-Diagnoza v letu 2001 a so bili simptomi že dolgo prisotni.
-sem moški (1/3 bolnikov z MS je moških),
-nisem bil dojen,
-starši so me vedno podpirali,
-stresa je bilo (in je) v mojem življenju preveč. Če nimam razloga za stres si ga pač najdem. To mojo lastnost najbolj krivim za mojo MS.
-živim v Sloveniji, kjer je eden pacient na cca. vsakih 750 ljudi.

Raziskave (letošnje) kažejo, da ni nujno, da je MS avtoimuna bolezen, zato je potrebna previdnost pri povezovanju dojenja (odsotnosti) z MS. Vsekakor pa so določeni geni pri bolnikih z MS enaki oziroma je pogostnost oblike teh genov pri nas kar velika. Zato je tudi pogostnost obolelih za MS pri sorodnikih ljudi z MS precej večja.

Nevrologinja mi je svetovala naj ne berem toliko o MS, ker mi škodi. Imela je prav!!!! Trenutno se učim živeti z MS. Sem bolje, kot sem bil pred kakimi dvemi leti a je še dosti prostora za izboljšanje.

Pozdrav, B.

B. tudi jaz sem imela in še imam polno stresa. Celo otroštvo je bilo ena sama stresnost. Zdaj pa tudi preveč pustim, da mi seže vse do srca. Pa se učim, da temu ne bo več tako. Počasi in vztrajno.
Koliko let imaš?

B in m* se pridružujem mnenju.

Tudi pri meni je bilo in še vedno je polno stresnih situacij in tudi jaz krivdo valim na stres.
Jaz sem sicer bila dojena, bojda celih 8 mesecev – pa se me je vseeno prijelo. V moji širši in ožji družini po obeh straneh ni bilo pred mano nobenega obolelega za MS – torej geni odpadejo.

Poleg ostalih dejavnikov je bilo vsako večje poslabšanje stanja, do sedaj, povezano s kakšno stresno situacijo .
Kmalu po tistem, ko me je nekaj pošteno vrglo iz tira so se začeli pojavljati simptomi. Torej je res nekaj na tem.

Tudi jaz se poskušam osredotočit na bolj pozitivne stvari v življenju in ne misliti toliko na bolezen.

LP Nati

Menda smo si za vse bolezni krivi sami. Nekaj je res dednost (holesterol, sladkorna,…), ampak večina bolezni se začne na naši psihi.

Morda sploh ne vemo, zakaj vse se in kaj vse nas živcira podzavestno, pa se tega sploh ne zavedamo. Za nekaj stvari vemo in pravimo, da so za nas stresne, glede na službe in tempa življenja, veliko stvari pa je takih, ki nas počasi živcirajo podzavestno .. in problem je odkriti te stvari in reči končno ne, ne bo me prizadelo…

Menda naj bi bila MS bolezen tistih ljudi, ki želijo vse v življenju naredi sami in perfektno…če jim kaj ne uspe se rahlo živcirajo, seveda podzavestno in tega ne priznajo ne sebi in ne drugim. To pa se potem počasi nalaga, dokler ne izbruhne bolezen, lahko tudi kakšna druga.

Vsi se poizkušamo izogibati stresu, ki ga čutimo navzven, zelo težko pa potlačimo v sebi tisto, kar nas grize in nervira v naši notranjosti. Zato se toliko priporoča joga in ostale sprostitvene dejavnosti, da popolnoma odklopiš možgane, tudi tisti del, ki še vedno premleva, čeprav si ti že čisto pozabil, …zakaj nisem pridobil tiste stranke, ki je tako pomembna,…, zakaj imam MS,…

Lp
Ajda

Tale razprava me je kar malce presenetila, kajti tudi jaz sem perfekcionist in sem (bil) večkrat pod stresom. Tako, da se pridružujem perfekcionističnim bolnikom z MS. Me pa nekaj zanima. Ali smo res vsi bolniki z MS takšni?

Lepo se imejte in brez stresov ob olimpijskih igrah 🙂

cao

moje težave so se začele z bolečinami v kolenih,ko sem izvedela da imam ms sem bila stara 13 let zelo me je prizadelo pa ne samo mene tudi druge člane družine.počasi sem to sprejela in zdaj s 16 leti živim normalno brez vprašanja ZAKAJ!!!!!!!!!!!!!!!

VERJEMI DA JE SPRAŠEVANJE NEPOTREBNO, KER NE VEŠ IN NITI NE VEJO POLEŠAJ SI ZDAJ IN DANAŠNJI DAN

New Report

Close